eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieSztuka łączenia blatów kuchennychRe: Sztuka łączenia blatów kuchennych
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer02.ams1!
    peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer02.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!new
    s.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-sp
    o-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: collie <c...@v...pl>
    Subject: Re: Sztuka łączenia blatów kuchennych
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.84pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: c...@v...pl
    References: <a...@n...neostrada.pl>
    Date: Tue, 20 Oct 2020 14:30:51 +0200
    Message-ID: <l...@4...net>
    Lines: 39
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.185.221.249
    X-Trace: 1603197051 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 545 79.185.221.249:8885
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 3108
    X-Received-Body-CRC: 4223365152
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:567427
    [ ukryj nagłówki ]

    W wtorek, 20.10.2020 o 10:39, Marek napisał:

    > Rok temu była wykonywana "kuchnia" (szafki, blaty itp) przez firmę
    > zajmującą się projektowaniem i robieniem takich rzeczy.
    > Oczywiście koszt czegoś takiego to średniej klasy auto. Po niecałym
    > roku użytkowania wystąpił problem z blatem. Jest kilka blatów
    > (drewnianych, laminowanych) które są łączone ze sobą czołami.
    > Wykonawca ostrzegał żeby niedopuścić do pozostawienia na dłuższy czas
    > rozlanej wody na łączeniu blatów ani do stawiania gorących rzeczy
    > (garnków).
    > Niestety na jednym łączeniu blaty w dwóch punktach spuchły. Wygląda
    > jakby "napiły" się wody aczkolwiek nikt z domowników nie stwierdza
    > sytuacji, w której stałaby rozlana woda albo co są gorącego. W tym
    > miejscu natomiast często stały ceramiczne kubki z zaparzaną herbatą.
    > Moje pierwsze podejrzenia to temperatura dna kubka lub para osadzona
    > na nim mogła przeniknąć do łączenia.
    > Po rozmowie z wykonawcą (który twierdzi uparcie, że musiało być
    > długotrwałe zalanie) okazało się, że technika łączenia blatów to
    > surowa cięte płyta smarowana jest tylko silikonem i tak sklejane
    > czoło. I teraz główne pytanie: czy to jest zgodne ze sztuką i czy tak
    > się to robi?

    Tak się robi. I trawestując znane powiedzenie z "Misia" ("jak jest
    zima..."), dodam: jak się robi po taniości, w kuchni, blat łączony
    z kilku kawałków płyty paździerzowej, to na styku tych kawałków
    musi w kuchni puchnąć. "Takie jest odwieczne prawo natury". Trzeba
    było zamówić blat marmurowy/marmuropodobny, wtedy nic by nie puchło.
    Trza brać przykład z Amerykańców: tam pokazywane w HGTW remonty
    ichnich szop - czyli domów szkieletowych - zaczynają się od rozwalenia
    wielkim młotem wszystkiego w środku, łącznie ze tekturowymi ścianami.
    Za każdym razem clou remontu kuchni jest wnoszenie przez kilku chłopa
    wielkiego, wykonanego na wymiar blatu marmurowego. I choć cały dom
    z płyty paździerzowej, to blat kuchenny marmurowy. Jak już tyle od
    Ameryki kupiliśmy (i dosłownie, i w przenośni), to możemy kupić
    i blaty marmurowe w każdej kuchni. By nie puchły.


    --
    Tu jest Usenet - tu się nie dyskutuje, tu się walczy.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1