-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.PO
STED!not-for-mail
From: "Bartek" <bk*n@v.atonet.pl>
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Subject: Re: Woda wodociągowa
Date: Thu, 10 Mar 2011 21:43:43 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 46
Message-ID: <ilbd5u$q4v$1@news.onet.pl>
References: <iktpvp$7a0$1@news.onet.pl>
<d...@s...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 109.207.48.60
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1299789822 26783 109.207.48.60 (10 Mar 2011 20:43:42 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Mar 2011 20:43:42 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3664
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3664
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:421251
[ ukryj nagłówki ]"mal" <m...@g...com> wrote:
> Zależy jaka to jest twardość. Jeśli przemijająca (wapniowa, wapniowo-
> magnezowa) -
> gotowanie wody pozbawia jej twardości. Tworzy się tylko osad w
> czajniku.
>
> Twardość trwała (siarczany wapnia i magnezu) to bolączka większości
> starych wodociągów.
> W moim (dużym) mieście, gdzie woda wodociągowa jest pobierana z rzeki,
> twardość trwała powoduje, że kamień osadza się w muszli ustępowej po
> 1-2 dniach.
> Przyczyna leży tu w starej sieci wodociągowej, a nie w wodzie
> podawanej ze stacji uzdatniania. Większość ludzi nie używa jej do
> picia. W każdym razie - o ile wiem - nie powinni takiej wody pić
> ludzie ze skłonnością do kamicy.
Twardość węglanowa jest niemierzalna moim testerem (odczynnik odbarwia się po
podaniu 1 kropli).
Jest więc to ta ogólna twardość.
Wodociąg jest nowy, bo to nowe osiedle. Rura PE kilkuletnia, podłączona od
ujęcia głebinowego oddalonego o jakieś 6km (wieś obok).
> Zmiękczanie wody to nie tylko wymienniki jonowe, także kwasy.
Ale jak działają te zmiękczacze epuro/viessman/bimsplus? wiem, że co jakiś czas
należy zasypać je dużą dawką soli oraz zużywają sporo wody na "regenerację".
>
> Jeśli "cierpisz' z powodu osadu na szklance po wypiciu herbaty - pij
> herbatę z cytryną lub limonką :-)
Herbaty nie piję, uznaję inne napoje w tym kolorze, ale butelkowane.
Cierpię z powodu tego, że tę wodę używamy w kuchni do wszystkiego, ponadto
obawiam się o trwałość armatury sanitarnej, CO, nie nadążam dosypywać sól do
zmywarki, kabiny prysznicowe, umywalki są wiecznie brudne, nawet zaraz po
umyciu...
> Ale poważnie - spróbuj najpierw dowiedzieć się więcej o składzie
> chemicznym wody surowej w Twoich wodociągach.
Tak zrobię. Dzięki.
--
Bartek
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
Najnowsze wątki
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r
- 2025-01-02 Blenda/ramka do kominka na zamówienie