eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieWoda wodociągowaRe: Woda wodociągowa
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.PO
    STED!not-for-mail
    From: "Bartek" <bk*n@v.atonet.pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Woda wodociągowa
    Date: Thu, 10 Mar 2011 21:43:43 +0100
    Organization: http://onet.pl
    Lines: 46
    Message-ID: <ilbd5u$q4v$1@news.onet.pl>
    References: <iktpvp$7a0$1@news.onet.pl>
    <d...@s...googlegroups.com>
    NNTP-Posting-Host: 109.207.48.60
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.onet.pl 1299789822 26783 109.207.48.60 (10 Mar 2011 20:43:42 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Mar 2011 20:43:42 +0000 (UTC)
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3664
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3664
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:421251
    [ ukryj nagłówki ]

    "mal" <m...@g...com> wrote:

    > Zależy jaka to jest twardość. Jeśli przemijająca (wapniowa, wapniowo-
    > magnezowa) -
    > gotowanie wody pozbawia jej twardości. Tworzy się tylko osad w
    > czajniku.
    >
    > Twardość trwała (siarczany wapnia i magnezu) to bolączka większości
    > starych wodociągów.
    > W moim (dużym) mieście, gdzie woda wodociągowa jest pobierana z rzeki,
    > twardość trwała powoduje, że kamień osadza się w muszli ustępowej po
    > 1-2 dniach.
    > Przyczyna leży tu w starej sieci wodociągowej, a nie w wodzie
    > podawanej ze stacji uzdatniania. Większość ludzi nie używa jej do
    > picia. W każdym razie - o ile wiem - nie powinni takiej wody pić
    > ludzie ze skłonnością do kamicy.

    Twardość węglanowa jest niemierzalna moim testerem (odczynnik odbarwia się po
    podaniu 1 kropli).
    Jest więc to ta ogólna twardość.
    Wodociąg jest nowy, bo to nowe osiedle. Rura PE kilkuletnia, podłączona od
    ujęcia głebinowego oddalonego o jakieś 6km (wieś obok).

    > Zmiękczanie wody to nie tylko wymienniki jonowe, także kwasy.

    Ale jak działają te zmiękczacze epuro/viessman/bimsplus? wiem, że co jakiś czas
    należy zasypać je dużą dawką soli oraz zużywają sporo wody na "regenerację".

    >
    > Jeśli "cierpisz' z powodu osadu na szklance po wypiciu herbaty - pij
    > herbatę z cytryną lub limonką :-)

    Herbaty nie piję, uznaję inne napoje w tym kolorze, ale butelkowane.
    Cierpię z powodu tego, że tę wodę używamy w kuchni do wszystkiego, ponadto
    obawiam się o trwałość armatury sanitarnej, CO, nie nadążam dosypywać sól do
    zmywarki, kabiny prysznicowe, umywalki są wiecznie brudne, nawet zaraz po
    umyciu...

    > Ale poważnie - spróbuj najpierw dowiedzieć się więcej o składzie
    > chemicznym wody surowej w Twoich wodociągach.

    Tak zrobię. Dzięki.

    --
    Bartek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1