eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniekuchnia indukcyjna czy gazowaRe: kuchnia indukcyjna czy gazowa
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
    From: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: kuchnia indukcyjna czy gazowa
    Date: Mon, 4 Jan 2010 13:32:27 +0100
    Organization: http://onet.pl
    Lines: 38
    Message-ID: <hhsn52$e30$1@news.onet.pl>
    References: <hhrgnq$l6b$1@news.onet.pl> <5...@n...onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: lzu114.internetdsl.tpnet.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.onet.pl 1262608354 14432 95.50.150.114 (4 Jan 2010 12:32:34 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Mon, 4 Jan 2010 12:32:34 +0000 (UTC)
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:382776
    [ ukryj nagłówki ]

    e-kran wrote:
    >> Ktore rozwiazanie jest bardziej ekonomiczne plyta indukcyjna czy
    >> gazowa? Do gazowki trzeba jakos gaz doprowadzic sprzed kotla -
    >> prawda? Ile to kosztuje?
    >> Do indukcji w sumie instalacja utopi sie w kosztach calosci
    >> instalacji.
    >>
    >> Czy te plyty z dobrymi naczyniami sa rzeczywiscie tak rewelacyjne i
    >> szybko grzeja?
    >> pozdr
    >
    > Ja sobie to poukładałem tak, z korzyścią dla płyty indukcyjnej :
    > 1. Jest bezpieczniejsza od gazowej (nie ma zagrożenia zatrucia,
    > wybuchu itp.).
    > 2. Grzeje rzeczywiście szybciej.
    > 3. Przy małych dzieciach nie ma ryzyka, że malec się poparzy
    > płomieniem (albo podpali chałupę gazetą ;-))
    > 4. Możliwa jest blokada, czyli "funkcja rodzicielska" (podejrzewam,
    > że w większoścoi modeli).
    > 5. Wyższa kultura pracy.
    > 6. Łatwiejsza w utrzymaniu czystości.
    > 7. Nie wiem czy nowoczesne gazowe też tak mają, ale przy indukcji dla
    > każdego pola można ustawić osobny czas, po którym pole się wyłączy
    > (koniec ery brzęczących minutników).
    > 8. Precyzyjne dozowanie energii. Przykładowo, jeśli już raz
    > ustalilismy, że zagotowanie garnka zupy wymaga 20 zminut i ustawienia
    > mocy na 7, to można się tego trzymać zawsze. Nie ma znaczenia
    > aktualna kaloryczność gazu w sieci i przeciągi w kuchni ;-)
    > 9. Wydaje mi się, że znacznie trudniej jest coś przypalić, chociaż to
    > może być moje subiektywne wrażenie.

    trzeba uważać z substancjami gęstymi które sie lubią zbijać przy dnie...

    podczas podgrzewanai na indukcji dno garnka rozgrzewa sie bardziej
    równomiernie i można szybko przypalić.

    Pierwszy barszcz biały przypalkił sie całkiem bez efektów specjalnych :)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1