-
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Subject: Re: kuchnia indukcyjna czy gazowa
Date: Mon, 4 Jan 2010 13:32:27 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 38
Message-ID: <hhsn52$e30$1@news.onet.pl>
References: <hhrgnq$l6b$1@news.onet.pl> <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: lzu114.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1262608354 14432 95.50.150.114 (4 Jan 2010 12:32:34 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 4 Jan 2010 12:32:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:382776
[ ukryj nagłówki ]e-kran wrote:
>> Ktore rozwiazanie jest bardziej ekonomiczne plyta indukcyjna czy
>> gazowa? Do gazowki trzeba jakos gaz doprowadzic sprzed kotla -
>> prawda? Ile to kosztuje?
>> Do indukcji w sumie instalacja utopi sie w kosztach calosci
>> instalacji.
>>
>> Czy te plyty z dobrymi naczyniami sa rzeczywiscie tak rewelacyjne i
>> szybko grzeja?
>> pozdr
>
> Ja sobie to poukładałem tak, z korzyścią dla płyty indukcyjnej :
> 1. Jest bezpieczniejsza od gazowej (nie ma zagrożenia zatrucia,
> wybuchu itp.).
> 2. Grzeje rzeczywiście szybciej.
> 3. Przy małych dzieciach nie ma ryzyka, że malec się poparzy
> płomieniem (albo podpali chałupę gazetą ;-))
> 4. Możliwa jest blokada, czyli "funkcja rodzicielska" (podejrzewam,
> że w większoścoi modeli).
> 5. Wyższa kultura pracy.
> 6. Łatwiejsza w utrzymaniu czystości.
> 7. Nie wiem czy nowoczesne gazowe też tak mają, ale przy indukcji dla
> każdego pola można ustawić osobny czas, po którym pole się wyłączy
> (koniec ery brzęczących minutników).
> 8. Precyzyjne dozowanie energii. Przykładowo, jeśli już raz
> ustalilismy, że zagotowanie garnka zupy wymaga 20 zminut i ustawienia
> mocy na 7, to można się tego trzymać zawsze. Nie ma znaczenia
> aktualna kaloryczność gazu w sieci i przeciągi w kuchni ;-)
> 9. Wydaje mi się, że znacznie trudniej jest coś przypalić, chociaż to
> może być moje subiektywne wrażenie.
trzeba uważać z substancjami gęstymi które sie lubią zbijać przy dnie...
podczas podgrzewanai na indukcji dno garnka rozgrzewa sie bardziej
równomiernie i można szybko przypalić.
Pierwszy barszcz biały przypalkił sie całkiem bez efektów specjalnych :)
Następne wpisy z tego wątku
Najnowsze wątki z tej grupy
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
- Czyszczenie rur
- ale grupa siadła
- Jakie podatki za wynajem?
- Od którego dostawcy najnizszy abonament za prad?
Najnowsze wątki
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL
- 2024-09-08 Czyszczenie rur
- 2024-09-06 ale grupa siadła
- 2024-09-05 Krzew-drzewo
- 2024-09-01 Jakie podatki za wynajem?