eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniekuchnia indukcyjna czy gazowaRe: kuchnia indukcyjna czy gazowa
  • Data: 2010-01-04 13:13:18
    Temat: Re: kuchnia indukcyjna czy gazowa
    Od: "e-kran" <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    > e-kran wrote:
    > >> Ktore rozwiazanie jest bardziej ekonomiczne plyta indukcyjna czy
    > >> gazowa? Do gazowki trzeba jakos gaz doprowadzic sprzed kotla -
    > >> prawda? Ile to kosztuje?
    > >> Do indukcji w sumie instalacja utopi sie w kosztach calosci
    > >> instalacji.
    > >>
    > >> Czy te plyty z dobrymi naczyniami sa rzeczywiscie tak rewelacyjne i
    > >> szybko grzeja?
    > >> pozdr
    > >
    > > Ja sobie to poukładałem tak, z korzyścią dla płyty indukcyjnej :
    > > 1. Jest bezpieczniejsza od gazowej (nie ma zagrożenia zatrucia,
    > > wybuchu itp.).
    > > 2. Grzeje rzeczywiście szybciej.
    > > 3. Przy małych dzieciach nie ma ryzyka, że malec się poparzy
    > > płomieniem (albo podpali chałupę gazetą ;-))
    > > 4. Możliwa jest blokada, czyli "funkcja rodzicielska" (podejrzewam,
    > > że w większoścoi modeli).
    > > 5. Wyższa kultura pracy.
    > > 6. Łatwiejsza w utrzymaniu czystości.
    > > 7. Nie wiem czy nowoczesne gazowe też tak mają, ale przy indukcji dla
    > > każdego pola można ustawić osobny czas, po którym pole się wyłączy
    > > (koniec ery brzęczących minutników).
    > > 8. Precyzyjne dozowanie energii. Przykładowo, jeśli już raz
    > > ustalilismy, że zagotowanie garnka zupy wymaga 20 zminut i ustawienia
    > > mocy na 7, to można się tego trzymać zawsze. Nie ma znaczenia
    > > aktualna kaloryczność gazu w sieci i przeciągi w kuchni ;-)
    > > 9. Wydaje mi się, że znacznie trudniej jest coś przypalić, chociaż to
    > > może być moje subiektywne wrażenie.
    >
    > trzeba uważać z substancjami gęstymi które sie lubią zbijać przy dnie...
    >
    > podczas podgrzewanai na indukcji dno garnka rozgrzewa sie bardziej
    > równomiernie i można szybko przypalić.
    >
    > Pierwszy barszcz biały przypalkił sie całkiem bez efektów specjalnych  :)
    >

    Aaa, to by znaczyło, że moje pierwsze wrażenie o rzadszym niż dotychczas
    przypalaniu potraw bierze się zapewne z większej uwagi, jaką moja małżonka
    przywiązuje obecnie do gotowania ;-) Nowa kuchnia zobowiązuje ;-)

    Pozdrawiam
    e-kran


    --
    Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

  • 04.01.10 15:50 Adam

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1