eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniekuchnia indukcyjna czy gazowaRe: kuchnia indukcyjna czy gazowa
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
    sgate1.onet.pl!niusy.onet.pl
    From: "e-kran" <e...@o...pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: kuchnia indukcyjna czy gazowa
    Date: Mon, 04 Jan 2010 14:13:18 +0100
    Organization: Onet.pl
    Lines: 49
    Sender: n...@n...onet.pl
    Message-ID: <5...@n...onet.pl>
    References: <hhsn52$e30$1@news.onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: newsgate1.onet.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: newsgate.onet.pl 1262610798 21579 213.180.130.17 (4 Jan 2010 13:13:18 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Mon, 4 Jan 2010 13:13:18 +0000 (UTC)
    Content-Disposition: inline
    X-Mailer: http://niusy.onet.pl
    X-Forwarded-For: 188.146.44.98, 10.174.28.51
    X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322;
    .NET CLR 2.0.50727; InfoPath.1; .NET CLR 3.0.04506.30; .NET CLR
    3.0.04506.648; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:382782
    [ ukryj nagłówki ]

    > e-kran wrote:
    > >> Ktore rozwiazanie jest bardziej ekonomiczne plyta indukcyjna czy
    > >> gazowa? Do gazowki trzeba jakos gaz doprowadzic sprzed kotla -
    > >> prawda? Ile to kosztuje?
    > >> Do indukcji w sumie instalacja utopi sie w kosztach calosci
    > >> instalacji.
    > >>
    > >> Czy te plyty z dobrymi naczyniami sa rzeczywiscie tak rewelacyjne i
    > >> szybko grzeja?
    > >> pozdr
    > >
    > > Ja sobie to poukładałem tak, z korzyścią dla płyty indukcyjnej :
    > > 1. Jest bezpieczniejsza od gazowej (nie ma zagrożenia zatrucia,
    > > wybuchu itp.).
    > > 2. Grzeje rzeczywiście szybciej.
    > > 3. Przy małych dzieciach nie ma ryzyka, że malec się poparzy
    > > płomieniem (albo podpali chałupę gazetą ;-))
    > > 4. Możliwa jest blokada, czyli "funkcja rodzicielska" (podejrzewam,
    > > że w większoścoi modeli).
    > > 5. Wyższa kultura pracy.
    > > 6. Łatwiejsza w utrzymaniu czystości.
    > > 7. Nie wiem czy nowoczesne gazowe też tak mają, ale przy indukcji dla
    > > każdego pola można ustawić osobny czas, po którym pole się wyłączy
    > > (koniec ery brzęczących minutników).
    > > 8. Precyzyjne dozowanie energii. Przykładowo, jeśli już raz
    > > ustalilismy, że zagotowanie garnka zupy wymaga 20 zminut i ustawienia
    > > mocy na 7, to można się tego trzymać zawsze. Nie ma znaczenia
    > > aktualna kaloryczność gazu w sieci i przeciągi w kuchni ;-)
    > > 9. Wydaje mi się, że znacznie trudniej jest coś przypalić, chociaż to
    > > może być moje subiektywne wrażenie.
    >
    > trzeba uważać z substancjami gęstymi które sie lubią zbijać przy dnie...
    >
    > podczas podgrzewanai na indukcji dno garnka rozgrzewa sie bardziej
    > równomiernie i można szybko przypalić.
    >
    > Pierwszy barszcz biały przypalkił sie całkiem bez efektów specjalnych  :)
    >

    Aaa, to by znaczyło, że moje pierwsze wrażenie o rzadszym niż dotychczas
    przypalaniu potraw bierze się zapewne z większej uwagi, jaką moja małżonka
    przywiązuje obecnie do gotowania ;-) Nowa kuchnia zobowiązuje ;-)

    Pozdrawiam
    e-kran


    --
    Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

  • 04.01.10 15:50 Adam

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1