eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniestyropian czy wełna mineralnaRe: styropian czy wełna mineralna
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!not-for-mail
    From: "Maniek4" <b...@w...pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: styropian czy wełna mineralna
    Date: Wed, 10 Jun 2009 20:26:32 +0200
    Organization: INTERIA.PL S.A.
    Lines: 51
    Message-ID: <h0osrh$b7q$1@news.interia.pl>
    References: <h0db44$7l3$1@nemesis.news.neostrada.pl> <h0dk69$frr$1@inews.gazeta.pl>
    <h0dq74$pi7$1@nemesis.news.neostrada.pl> <h0gal7$9ck$1@inews.gazeta.pl>
    <h0gj69$d9k$1@news.interia.pl> <h0hf2s$kff$1@inews.gazeta.pl>
    <h0hg46$hgm$1@news.interia.pl> <h0jlim$lvg$1@nemesis.news.neostrada.pl>
    <h0k0qj$ip9$1@news.interia.pl> <h0m8pr$1ub$1@atlantis.news.neostrada.pl>
    <h0mdvt$et0$1@news.interia.pl> <h0mi7k$nfp$1@atlantis.news.neostrada.pl>
    <h0ml4o$nir$1@news.interia.pl> <h0mom7$dnd$1@nemesis.news.neostrada.pl>
    Reply-To: "Maniek4" <b...@w...pl>
    NNTP-Posting-Host: apn-77-112-131-102.dynamic.gprs.plus.pl
    X-Trace: news.interia.pl 1244657331 11514 77.112.131.102 (10 Jun 2009 18:08:51 GMT)
    X-Complaints-To: u...@n...interia.pl
    NNTP-Posting-Date: Wed, 10 Jun 2009 18:08:51 +0000 (UTC)
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
    X-RFC2646: Format=Flowed; Response
    X-Antivirus-Status: Clean
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
    X-Antivirus: avast! (VPS 090609-0, 2009-06-09), Outbound message
    X-Priority: 3
    X-Authenticated-User: tomaszko44 % poczta+fm
    X-MSMail-Priority: Normal
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:362867
    [ ukryj nagłówki ]


    Użytkownik "T.M.F." <t...@n...mp.pl> napisał w wiadomości
    news:h0mom7$dnd$1@nemesis.news.neostrada.pl...

    > Sie uparles tego powietrza.

    To nie tak, probuje zrozumiec skad ono sie bierze skoro granulki sa
    zamkniete, a surowiec go nie zawiera.

    >Wymien powietrze na odparowany pentan w procesie technologicznym do ktorego
    >linka zapodales i masz problem rozwiazany.

    Ja po prostu mam z tym problem, moze jestem jedyny ale jakos inna wiedze
    przyswoilem w zyciu. :-)
    Po pierwsze nie znalazlem na szybkiego definicji owego pentantu, czym
    dokladnie jest i jakim cudem zamienia twarda kulke na kilkadziesiat razy
    wieksza wypelniona powietrzem. Tak jest w linku, 98% to powietrze nie jakis
    tam wszystko jedno co, produkt spieniania a wyraznie powietrze. Calosc w
    sumie jest dosc enigmatycznie opisana. Wrzucamy polistren a z drugiej strony
    wychodzi gotowa kielbasa. Co jak i dla czego dalej nie wiem, bardziej
    szczegolowo oczywiscie. Na tym etapie poddaje sie, nie ciagnijmy tego dalej
    bo zostane posadzony o trolowanie.

    > Z czasem pewnie ten pentan dyfunduje a jego miejsce zajmuje powietrze -
    > gazy zdecydowanie latwiej dyfunduja przez takie przeszkody niz ciecze w
    > tym woda. Stad tez zapewne styro sie sezonuje.

    Sezonuje sie glownie z przyczyn mechanicznych, czy cos dzieje sie przy
    okazji tego nie wiem.

    > Oczywiscie, ze z czasem wlasciwosci sie pogorsza. Istota polega na tym, ze
    > w stosunku do welny po takim samym czasie ciagle beda niezle. Jak pisalem
    > widzialem welne z rozbiurki - budynek mial jakies 30 lat - to byl pyl i
    > olbrzmie puste przestrzenie po welnie.

    To prawda, co to byly za welny tego nie wiem. Pozostaje tylko miec nadzieje,
    ze dzisiejsze sa lepsze. :-)

    > http://symp15.nist.gov/pdf/p54.pdf - tabela 1 - po roku calkowitego
    > zanurzenia w wodzie styropian ma 2,5-5,0% wody.
    [...]
    > U mnie w labie stoi lodowka niskotemperaturowa, w srodku jest -80 stopni,
    > na zewnatrz +25, ma juz kolo 20 lat, ostatnio wymieniali w niej agrgat i
    > przy okazji sprawdzali izolacje - jest jak nowa. A masz gradnient ponad
    > 100 stopni na drubosci jakis 4 cm. Punkt rosy wypada gdzies w srodku
    > izolacji - i co? I nic.

    Moze brak jej wilgoci od wewnatrz, w masarni moze jest inaczej. Nie czepiam
    sie, przyjmuje ze jest jak piszesz.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1