eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniestyropian czy wełna mineralnaRe: styropian czy wełna mineralna
  • Data: 2009-06-10 18:26:32
    Temat: Re: styropian czy wełna mineralna
    Od: "Maniek4" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]


    Użytkownik "T.M.F." <t...@n...mp.pl> napisał w wiadomości
    news:h0mom7$dnd$1@nemesis.news.neostrada.pl...

    > Sie uparles tego powietrza.

    To nie tak, probuje zrozumiec skad ono sie bierze skoro granulki sa
    zamkniete, a surowiec go nie zawiera.

    >Wymien powietrze na odparowany pentan w procesie technologicznym do ktorego
    >linka zapodales i masz problem rozwiazany.

    Ja po prostu mam z tym problem, moze jestem jedyny ale jakos inna wiedze
    przyswoilem w zyciu. :-)
    Po pierwsze nie znalazlem na szybkiego definicji owego pentantu, czym
    dokladnie jest i jakim cudem zamienia twarda kulke na kilkadziesiat razy
    wieksza wypelniona powietrzem. Tak jest w linku, 98% to powietrze nie jakis
    tam wszystko jedno co, produkt spieniania a wyraznie powietrze. Calosc w
    sumie jest dosc enigmatycznie opisana. Wrzucamy polistren a z drugiej strony
    wychodzi gotowa kielbasa. Co jak i dla czego dalej nie wiem, bardziej
    szczegolowo oczywiscie. Na tym etapie poddaje sie, nie ciagnijmy tego dalej
    bo zostane posadzony o trolowanie.

    > Z czasem pewnie ten pentan dyfunduje a jego miejsce zajmuje powietrze -
    > gazy zdecydowanie latwiej dyfunduja przez takie przeszkody niz ciecze w
    > tym woda. Stad tez zapewne styro sie sezonuje.

    Sezonuje sie glownie z przyczyn mechanicznych, czy cos dzieje sie przy
    okazji tego nie wiem.

    > Oczywiscie, ze z czasem wlasciwosci sie pogorsza. Istota polega na tym, ze
    > w stosunku do welny po takim samym czasie ciagle beda niezle. Jak pisalem
    > widzialem welne z rozbiurki - budynek mial jakies 30 lat - to byl pyl i
    > olbrzmie puste przestrzenie po welnie.

    To prawda, co to byly za welny tego nie wiem. Pozostaje tylko miec nadzieje,
    ze dzisiejsze sa lepsze. :-)

    > http://symp15.nist.gov/pdf/p54.pdf - tabela 1 - po roku calkowitego
    > zanurzenia w wodzie styropian ma 2,5-5,0% wody.
    [...]
    > U mnie w labie stoi lodowka niskotemperaturowa, w srodku jest -80 stopni,
    > na zewnatrz +25, ma juz kolo 20 lat, ostatnio wymieniali w niej agrgat i
    > przy okazji sprawdzali izolacje - jest jak nowa. A masz gradnient ponad
    > 100 stopni na drubosci jakis 4 cm. Punkt rosy wypada gdzies w srodku
    > izolacji - i co? I nic.

    Moze brak jej wilgoci od wewnatrz, w masarni moze jest inaczej. Nie czepiam
    sie, przyjmuje ze jest jak piszesz.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1