eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dom › Zróbmy próbę jakiego typu kuchenka lepsza.
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 60

  • 21. Data: 2011-08-24 06:43:35
    Temat: Re: Zróbmy próbę jakiego typu kuchenka lepsza.
    Od: wolim <w...@i...pl>

    On 23 Sie, 23:16, Adam Płaszczyca <t...@o...spamnie.org.pl>
    wrote:
    > Dnia Tue, 23 Aug 2011 22:38:17 +0200, wolim napisa (a):
    >
    > > No i co z t temperatur p yty grzejnej? Nie promieniuje ciep em jeszcze
    > > przez kilka minut? Nie grzeje Ci kuchni?
    >
    > Promieniuje. Tylko nie w kuchni , a w potraw , kt ra w asnie na niej
    > dochodzi :D

    Ta... zwłaszcza jak smażysz jajecznice...


  • 22. Data: 2011-08-24 08:57:53
    Temat: Re: Zróbmy próbę jakiego typu kuchenka lepsza.
    Od: "kogutek" <k...@v...pl>

    > On 23 Sie, 23:16, Adam Płaszczyca <t...@o...spamnie.org.pl>

    > wrote:

    > > Dnia Tue, 23 Aug 2011 22:38:17 +0200, wolim napisa (a):

    > >

    > > > No i co z t temperatur p yty grzejnej? Nie promieniuje ciep em jeszcze

    > > > przez kilka minut? Nie grzeje Ci kuchni?

    > >

    > > Promieniuje. Tylko nie w kuchni , a w potraw , kt ra w asnie na niej

    > > dochodzi :D

    >

    > Ta... zwłaszcza jak smażysz jajecznice...

    Uczeń mówi do majstra stolarza. Panie majster, trzeci raz skracam deskę i ciągle
    za krótka. Raz się wciąłem smażąc jajecznice na płytce. Technikę trzeba mieć i
    wychodzi idealnie. Spróbuj przypalić cukier na przepalankę. Na płytce to sama
    przyjemność, na gazie zawsze wielka niewiadoma.

    --
    Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


  • 23. Data: 2011-08-24 16:16:34
    Temat: Re: Zróbmy próbę jakiego typu kuchenka lepsza.
    Od: "wolim" <n...@t...pisz>


    Użytkownik "kogutek" <k...@v...pl> napisał

    > Spróbuj przypalić cukier na przepalankę. Na płytce to sama
    > przyjemność, na gazie zawsze wielka niewiadoma.

    Ja tu porównuję indukcję z płytą elektryczną. Gaz dla mnie jest całkowicie
    nieakceptowalny, ze względu na estetykę i problem z utrzymaniem w
    czystości...

    Pozdrawiam,
    MW



  • 24. Data: 2011-08-24 19:41:10
    Temat: Re: Zróbmy próbę jakiego typu kuchenka lepsza.
    Od: Adam Płaszczyca <t...@o...spamnie.org.pl>

    Dnia Tue, 23 Aug 2011 23:43:35 -0700 (PDT), wolim napisał(a):

    >> Promieniuje. Tylko nie w kuchni , a w potraw , kt ra w asnie na niej
    >> dochodzi :D
    >
    > Ta... zwłaszcza jak smażysz jajecznice...

    Oczywiście - to tylko kwestia odpowiedniego momentu wyłączenia.

    --
    ___________ (R)
    /_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688
    ___/ /_ ___ Kęszyca Leśna 51/9, 66-305 Keszyca Leśna
    _______/ /_ GG: 3524356
    ___________/ Wywoływanie slajdów http://trzypion.pl/


  • 25. Data: 2011-08-24 20:11:28
    Temat: Re: Zróbmy próbę jakiego typu kuchenka lepsza.
    Od: "wolim" <n...@t...pisz>


    Użytkownik "Adam Płaszczyca" <t...@o...spamnie.org.pl> napisał

    >> Ta... zwłaszcza jak smażysz jajecznice...
    >
    > Oczywiście - to tylko kwestia odpowiedniego momentu wyłączenia.

    I chcesz mi powiedzieć, że to nie komplikuje użytkowania kuchenki? Czasami
    smażysz 10 jajek, czasami 3, ale czasami 30. Za każdym razem zgadujesz,
    kiedy wyłączyć palnik?

    Przy indukcji sprawa jest prosta, wyłączasz - nie grzeje, włączasz - grzeje.
    Nie trzeba się zastanawiać o ile wcześniej wyłączyć, żeby nie przypalić, nie
    trzeba celować. Nie trzeba czekać aż się nagrzeje...
    Na indukcji zagotujesz litr wody w ciągu kilkudziesięciu sekund. Woda na
    płycie elektrycznej w tym czasie nawet nie zrobi się ciepła.

    Ceny kuchenek chyba są podobne (o ile w ogóle jeszcze produkują zwykłe
    elektryczne), a luksus nieporównywalny...




  • 26. Data: 2011-08-24 20:52:00
    Temat: Re: Zróbmy próbę jakiego typu kuchenka lepsza.
    Od: Adam Płaszczyca <t...@o...spamnie.org.pl>

    Dnia Wed, 24 Aug 2011 22:11:28 +0200, wolim napisał(a):

    > I chcesz mi powiedzieć, że to nie komplikuje użytkowania kuchenki? Czasami
    > smażysz 10 jajek, czasami 3, ale czasami 30. Za każdym razem zgadujesz,
    > kiedy wyłączyć palnik?

    Zgaduję? Nie, po prostu wyczuwam właściwy moment.

    > Przy indukcji sprawa jest prosta, wyłączasz - nie grzeje, włączasz - grzeje.

    Taaa.. a patelnia to nie ma pojemności cieplnej...

    > Nie trzeba się zastanawiać o ile wcześniej wyłączyć, żeby nie przypalić, nie
    > trzeba celować. Nie trzeba czekać aż się nagrzeje...

    Wiesz, można w ogóle kupować gotowce do podgrzania w mikrofali - o ile
    mniej kłopotu :D

    > Na indukcji zagotujesz litr wody w ciągu kilkudziesięciu sekund. Woda na
    > płycie elektrycznej w tym czasie nawet nie zrobi się ciepła.

    Od tego mam czajnik elektryczny.

    > Ceny kuchenek chyba są podobne (o ile w ogóle jeszcze produkują zwykłe
    > elektryczne), a luksus nieporównywalny...

    ROTFLMAO :D

    Prosta, dwupłytowa kuchenka z regulacją termostatyczną to 99zł.
    Grasz dalej?


    --
    ___________ (R)
    /_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688
    ___/ /_ ___ Kęszyca Leśna 51/9, 66-305 Keszyca Leśna
    _______/ /_ GG: 3524356
    ___________/ Wywoływanie slajdów http://trzypion.pl/


  • 27. Data: 2011-08-24 21:03:44
    Temat: Re: Zróbmy próbę jakiego typu kuchenka lepsza.
    Od: "kogutek" <k...@v...pl>

    >

    > Użytkownik "Adam Płaszczyca" <t...@o...spamnie.org.pl> napisał

    >

    > >> Ta... zwłaszcza jak smażysz jajecznice...

    > >

    > > Oczywiście - to tylko kwestia odpowiedniego momentu wyłączenia.

    >

    > I chcesz mi powiedzieć, że to nie komplikuje użytkowania kuchenki? Czasami

    > smażysz 10 jajek, czasami 3, ale czasami 30. Za każdym razem zgadujesz,

    > kiedy wyłączyć palnik?

    >

    > Przy indukcji sprawa jest prosta, wyłączasz - nie grzeje, włączasz - grzeje.

    > Nie trzeba się zastanawiać o ile wcześniej wyłączyć, żeby nie przypalić, nie

    > trzeba celować. Nie trzeba czekać aż się nagrzeje...

    > Na indukcji zagotujesz litr wody w ciągu kilkudziesięciu sekund. Woda na

    > płycie elektrycznej w tym czasie nawet nie zrobi się ciepła.

    >

    > Ceny kuchenek chyba są podobne (o ile w ogóle jeszcze produkują zwykłe

    > elektryczne), a luksus nieporównywalny...

    >

    >

    >

    Która domowa kuchenka indukcyjna ma pole o mocy w okolicach 3,5kW?

    --
    Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


  • 28. Data: 2011-08-25 09:15:56
    Temat: Odp: Re: Zróbmy próbę jakiego typu kuchenka lepsza.
    Od: ZbyszekZ <z...@g...com>

    W dniu środa, 24 sierpnia 2011, 22:52:00 UTC+2 użytkownik Adam Płaszczyca napisał:
    > Dnia Wed, 24 Aug 2011 22:11:28 +0200, wolim napisał(a):
    >
    > > I chcesz mi powiedzieć, że to nie komplikuje użytkowania kuchenki? Czasami
    > > smażysz 10 jajek, czasami 3, ale czasami 30. Za każdym razem zgadujesz,
    > > kiedy wyłączyć palnik?
    >
    > Zgaduję? Nie, po prostu wyczuwam właściwy moment.
    >
    > > Przy indukcji sprawa jest prosta, wyłączasz - nie grzeje, włączasz - grzeje.
    >
    > Taaa.. a patelnia to nie ma pojemności cieplnej...
    >
    > > Nie trzeba się zastanawiać o ile wcześniej wyłączyć, żeby nie przypalić, nie
    > > trzeba celować. Nie trzeba czekać aż się nagrzeje...
    >
    > Wiesz, można w ogóle kupować gotowce do podgrzania w mikrofali - o ile
    > mniej kłopotu :D
    >
    > > Na indukcji zagotujesz litr wody w ciągu kilkudziesięciu sekund. Woda na
    > > płycie elektrycznej w tym czasie nawet nie zrobi się ciepła.
    >
    > Od tego mam czajnik elektryczny.
    >
    > > Ceny kuchenek chyba są podobne (o ile w ogóle jeszcze produkują zwykłe
    > > elektryczne), a luksus nieporównywalny...
    >
    > ROTFLMAO :D
    >
    > Prosta, dwupłytowa kuchenka z regulacją termostatyczną to 99zł.
    > Grasz dalej?

    Myślałem że różnica jest większa a tu faktycznie ceny są porównywalne. Za
    jednopłytową indukcyjną zapłaciłem 79.
    Sens bronienia starych płyt elektrycznych jest taki sam jak kuchni węglowych.

    --
    ZZ@private


  • 29. Data: 2011-08-25 12:27:31
    Temat: Re: Re: Zróbmy próbę jakiego typu kuchenka lepsza.
    Od: "kogutek" <k...@v...pl>

    > W dniu środa, 24 sierpnia 2011, 22:52:00 UTC+2 użytkownik Adam Płaszczyca napisał:

    > > Dnia Wed, 24 Aug 2011 22:11:28 +0200, wolim napisał(a):

    > >

    > > > I chcesz mi powiedzieć, że to nie komplikuje użytkowania kuchenki? Czasami

    > > > smażysz 10 jajek, czasami 3, ale czasami 30. Za każdym razem zgadujesz,

    > > > kiedy wyłączyć palnik?

    > >

    > > Zgaduję? Nie, po prostu wyczuwam właściwy moment.

    > >

    > > > Przy indukcji sprawa jest prosta, wyłączasz - nie grzeje, włączasz - grzeje.

    > >

    > > Taaa.. a patelnia to nie ma pojemności cieplnej...

    > >

    > > > Nie trzeba się zastanawiać o ile wcześniej wyłączyć, żeby nie przypalić, nie

    > > > trzeba celować. Nie trzeba czekać aż się nagrzeje...

    > >

    > > Wiesz, można w ogóle kupować gotowce do podgrzania w mikrofali - o ile

    > > mniej kłopotu :D

    > >

    > > > Na indukcji zagotujesz litr wody w ciągu kilkudziesięciu sekund. Woda na

    > > > płycie elektrycznej w tym czasie nawet nie zrobi się ciepła.

    > >

    > > Od tego mam czajnik elektryczny.

    > >

    > > > Ceny kuchenek chyba są podobne (o ile w ogóle jeszcze produkują zwykłe

    > > > elektryczne), a luksus nieporównywalny...

    > >

    > > ROTFLMAO :D

    > >

    > > Prosta, dwupłytowa kuchenka z regulacją termostatyczną to 99zł.

    > > Grasz dalej?

    >

    > Myślałem że różnica jest większa a tu faktycznie ceny są porównywalne. Za
    jednopłytową indukcyjną zapłaciłem 79.

    > Sens bronienia starych płyt elektrycznych jest taki sam jak kuchni węglowych.

    >

    > --

    > ZZ@private

    patrz jaki absurd. Masz kuchenkę indukcyjną i nie zrobisz próby ile zużyje prądu
    na zagotowanie 3 litrów wody. temat założyłem żeby porównać dwa typy kuchenek,
    jak by się ktoś z gazową dołożył to wszyscy byśmy wiedzieli więcej. Masz rację
    że płytka to sposób taki jak na bryle węgla grzać. Ma jednak sporo zalet. Daje
    się kontrolować i nie ma spalin. Niby to samo przy indukcyjnej. Tylko przy
    indukcyjnej jest jeszcze coś. Ani w bryle węgla ani w kuchence z grzałkami nie
    ma źródła promieniowania elektromagnetycznego o bardzo dużej mocy i niskiej
    częstotliwości. 2kW to spory nadajnik. Niby nie jest szkodliwe. Ale do końca
    nikt tego nie wie bo może zmiany będą dopiero w następnym pokoleniu albo jeszcze
    później. Promieniowanie elektromagnetyczne jest czymś naturalnym dla organizmów
    żywych. Tylko że takie co daje ciepło i jest od niego widno. Takiego co stal
    grzeje przez czarną szybę w przyrodzie nie ma. Nie będziemy jeszcze żyli 200 lat
    żeby sprawdzić czy jest szkodliwe czy nie jest. Kiedyś wymyślili AZOTOX. No
    super przebadany, bezpieczny. Same och i ach. Nic lepszego ma Świecie nie było.
    A jak poszedł do powszechnego użytku to chyba zaczęły się rodzić dziwnie
    wyglądające dzieci. W skali mikro był dobry a w makro szkodliwy. Eternit też bym
    wynalazkiem niby ponad czasowym. Od dachów do cienkich niepalnych płyt do
    okładania ścian go robili. Jak by wtedy były niusy to tez by jedni pisali że
    gówno a inni się onanizowali samą nazwą. I co z tego wyszło. Nic z wyjątkiem
    tego że jak trzeba eternit zutylizować to przyjeżdża ekipa w ubraniach jak z
    filmu sf a procedura jest bardziej skomplikowana niż operacja na otwartym sercu.
    Dla mnie kuchenka z płytkami jest dostatecznie dobra i na pewno w niczym
    długofalowo nie zaszkodzi. Jak bym jako laik miał stwierdzić czy indukcyjna może
    zaszkodzić to bym odpowiedział że chyba nie. Pomiędzy na pewno a chyba nie jest
    kolosalna różnica. Po próbie jaką zrobiłem doszedłem do wniosku że przy
    porównaniu efektywności wykorzystania energii płytka jest lepsza. Sprawność 85%
    przy płytce jest większa od sprawności kuchenki indukcyjnej. Producenci kuchenek
    indukcyjnych jeśli już podają sprawność to jest ona w przedziale 75-85%. Nie
    wiadomo czy jest to realna sprawność grzania czy sprawność układów
    elektronicznych. Wydaje mi się że nie podają realnej sprawności podgrzewania bo
    ta zależy od typu garnka. I z kiepskim garnkiem najlepsza kuchenka indukcyjna
    może mieć rzeczywistą sprawność podgrzewania na poziomie 40%. Płytka w takiej
    sytuacji też tyle będzie miała ale bez nie naturalnego dla człowieka
    promieniowania elektromagnetycznego. Argument że o kuchnię indukcyjną nie można
    się oparzyć jest dęty. Po polać się wrzątkiem można bez względy na sposób w jaki
    była woda gotowana. Tłuszcz z patelni pryska tak samo jak przy innych kuchenkach.

    --
    Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


  • 30. Data: 2011-08-25 14:05:46
    Temat: Odp: Re: Re: Zróbmy próbę jakiego typu kuchenka lepsza.
    Od: ZbyszekZ <z...@g...com>

    W dniu czwartek, 25 sierpnia 2011, 14:27:31 UTC+2 użytkownik kogutek napisał:

    >
    > patrz jaki absurd. Masz kuchenkę indukcyjną i nie zrobisz próby ile zużyje prądu

    A bo nie chce mi się po nią iść do piwnicy.
    Na codzień używam gazu, tą kupiłem jako awaryjną.

    > Dla mnie kuchenka z płytkami jest dostatecznie dobra i na pewno w niczym
    > długofalowo nie zaszkodzi.

    Może palenie drewnem bo węgiel jest szkodliwy?


    > Jak bym jako laik miał stwierdzić czy indukcyjna może
    > zaszkodzić to bym odpowiedział że chyba nie. Pomiędzy na pewno a chyba nie jest
    > kolosalna różnica.

    A wiesz jakie szkodliwe jest palenie papierosów albo picie alkoholu?
    A co tam używki, jak straszliwie niebezpieczne jest jeżdżenie samochodem, a jaki
    dramatyczny wpływ na zdrowie ma jazda rowerem (przy drodze dla samochodów).
    Generalnie życie ma zły wpływ na zdrowie.

    W gabiecie:
    - Panie doktorze czy jak nie będę palił, pił i używał to będę żył dłużej?
    - Być może tak, ale po co?

    Resumując, dla nieokreślonego wpływu na zdrowie szkoda czasu na spędzanie czekając aż
    się kuchenka rozgrzeje.


    > I z kiepskim garnkiem najlepsza kuchenka indukcyjna
    > może mieć rzeczywistą sprawność podgrzewania na poziomie 40%.

    Nie może, nie włączy się. Do indukcji trzeba mieć dobre gary.

    --
    ZZ@private

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 6


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1