eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domZróbmy próbę jakiego typu kuchenka lepsza. › Re: Re: Zróbmy próbę jakiego typu kuchenka lepsza.
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.m10r2.
    onet.pl!niusy.onet.pl
    From: "kogutek" <k...@v...pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: Re: Zróbmy próbę jakiego typu kuchenka lepsza.
    Date: Thu, 25 Aug 2011 14:27:31 +0200
    Organization: Onet.pl
    Lines: 114
    Sender: n...@n...onet.pl
    Message-ID: <5...@n...onet.pl>
    References: <3...@g...googlegroups.com>
    NNTP-Posting-Host: newsgate.m10r2.onet.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: newsgate.onet.pl 1314275252 13045 213.180.150.14 (25 Aug 2011 12:27:32 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Thu, 25 Aug 2011 12:27:32 +0000 (UTC)
    Content-Disposition: inline
    X-Mailer: http://niusy.onet.pl
    X-Forwarded-For: 46.113.136.212, 10.174.28.53
    X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0.1) Gecko/20100101 Firefox/4.0.1
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:130656
    [ ukryj nagłówki ]

    > W dniu środa, 24 sierpnia 2011, 22:52:00 UTC+2 użytkownik Adam Płaszczyca napisał:

    > > Dnia Wed, 24 Aug 2011 22:11:28 +0200, wolim napisał(a):

    > >

    > > > I chcesz mi powiedzieć, że to nie komplikuje użytkowania kuchenki? Czasami

    > > > smażysz 10 jajek, czasami 3, ale czasami 30. Za każdym razem zgadujesz,

    > > > kiedy wyłączyć palnik?

    > >

    > > Zgaduję? Nie, po prostu wyczuwam właściwy moment.

    > >

    > > > Przy indukcji sprawa jest prosta, wyłączasz - nie grzeje, włączasz - grzeje.

    > >

    > > Taaa.. a patelnia to nie ma pojemności cieplnej...

    > >

    > > > Nie trzeba się zastanawiać o ile wcześniej wyłączyć, żeby nie przypalić, nie

    > > > trzeba celować. Nie trzeba czekać aż się nagrzeje...

    > >

    > > Wiesz, można w ogóle kupować gotowce do podgrzania w mikrofali - o ile

    > > mniej kłopotu :D

    > >

    > > > Na indukcji zagotujesz litr wody w ciągu kilkudziesięciu sekund. Woda na

    > > > płycie elektrycznej w tym czasie nawet nie zrobi się ciepła.

    > >

    > > Od tego mam czajnik elektryczny.

    > >

    > > > Ceny kuchenek chyba są podobne (o ile w ogóle jeszcze produkują zwykłe

    > > > elektryczne), a luksus nieporównywalny...

    > >

    > > ROTFLMAO :D

    > >

    > > Prosta, dwupłytowa kuchenka z regulacją termostatyczną to 99zł.

    > > Grasz dalej?

    >

    > Myślałem że różnica jest większa a tu faktycznie ceny są porównywalne. Za
    jednopłytową indukcyjną zapłaciłem 79.

    > Sens bronienia starych płyt elektrycznych jest taki sam jak kuchni węglowych.

    >

    > --

    > ZZ@private

    patrz jaki absurd. Masz kuchenkę indukcyjną i nie zrobisz próby ile zużyje prądu
    na zagotowanie 3 litrów wody. temat założyłem żeby porównać dwa typy kuchenek,
    jak by się ktoś z gazową dołożył to wszyscy byśmy wiedzieli więcej. Masz rację
    że płytka to sposób taki jak na bryle węgla grzać. Ma jednak sporo zalet. Daje
    się kontrolować i nie ma spalin. Niby to samo przy indukcyjnej. Tylko przy
    indukcyjnej jest jeszcze coś. Ani w bryle węgla ani w kuchence z grzałkami nie
    ma źródła promieniowania elektromagnetycznego o bardzo dużej mocy i niskiej
    częstotliwości. 2kW to spory nadajnik. Niby nie jest szkodliwe. Ale do końca
    nikt tego nie wie bo może zmiany będą dopiero w następnym pokoleniu albo jeszcze
    później. Promieniowanie elektromagnetyczne jest czymś naturalnym dla organizmów
    żywych. Tylko że takie co daje ciepło i jest od niego widno. Takiego co stal
    grzeje przez czarną szybę w przyrodzie nie ma. Nie będziemy jeszcze żyli 200 lat
    żeby sprawdzić czy jest szkodliwe czy nie jest. Kiedyś wymyślili AZOTOX. No
    super przebadany, bezpieczny. Same och i ach. Nic lepszego ma Świecie nie było.
    A jak poszedł do powszechnego użytku to chyba zaczęły się rodzić dziwnie
    wyglądające dzieci. W skali mikro był dobry a w makro szkodliwy. Eternit też bym
    wynalazkiem niby ponad czasowym. Od dachów do cienkich niepalnych płyt do
    okładania ścian go robili. Jak by wtedy były niusy to tez by jedni pisali że
    gówno a inni się onanizowali samą nazwą. I co z tego wyszło. Nic z wyjątkiem
    tego że jak trzeba eternit zutylizować to przyjeżdża ekipa w ubraniach jak z
    filmu sf a procedura jest bardziej skomplikowana niż operacja na otwartym sercu.
    Dla mnie kuchenka z płytkami jest dostatecznie dobra i na pewno w niczym
    długofalowo nie zaszkodzi. Jak bym jako laik miał stwierdzić czy indukcyjna może
    zaszkodzić to bym odpowiedział że chyba nie. Pomiędzy na pewno a chyba nie jest
    kolosalna różnica. Po próbie jaką zrobiłem doszedłem do wniosku że przy
    porównaniu efektywności wykorzystania energii płytka jest lepsza. Sprawność 85%
    przy płytce jest większa od sprawności kuchenki indukcyjnej. Producenci kuchenek
    indukcyjnych jeśli już podają sprawność to jest ona w przedziale 75-85%. Nie
    wiadomo czy jest to realna sprawność grzania czy sprawność układów
    elektronicznych. Wydaje mi się że nie podają realnej sprawności podgrzewania bo
    ta zależy od typu garnka. I z kiepskim garnkiem najlepsza kuchenka indukcyjna
    może mieć rzeczywistą sprawność podgrzewania na poziomie 40%. Płytka w takiej
    sytuacji też tyle będzie miała ale bez nie naturalnego dla człowieka
    promieniowania elektromagnetycznego. Argument że o kuchnię indukcyjną nie można
    się oparzyć jest dęty. Po polać się wrzątkiem można bez względy na sposób w jaki
    była woda gotowana. Tłuszcz z patelni pryska tak samo jak przy innych kuchenkach.

    --
    Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1