eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
    blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
    -spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Subject: może calvados?
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    References: <8...@g...com>
    <5bc0b2a5$0$495$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@g...com>
    <ppv02h$oc8$1@node2.news.atman.pl>
    <5...@g...com>
    <ppvq29$6n9$1@node1.news.atman.pl>
    <6...@g...com>
    <5bc5c498$0$526$65785112@news.neostrada.pl>
    <0...@g...com>
    <5bc5f05c$0$508$65785112@news.neostrada.pl>
    From: Krasnal <k...@p...onet.pl>
    Date: Wed, 17 Oct 2018 20:05:56 +0200
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:60.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/60.2.1
    MIME-Version: 1.0
    In-Reply-To: <5bc5f05c$0$508$65785112@news.neostrada.pl>
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
    Content-Language: pl
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Antivirus: Avast (VPS 181017-6, 2018-10-17), Outbound message
    X-Antivirus-Status: Clean
    Lines: 41
    Message-ID: <5bc77a04$0$497$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 188.47.21.101
    X-Trace: 1539799556 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 497 188.47.21.101:49361
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:241838
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2018-10-16 o 16:06, collie pisze:
    > W dniu 16.10.2018 13:25, i...@g...pl pisze:
    >
    >> drożdży w winie nie powinno być ZA dużo, chodzi o białko. Ni a te
    >> nowoczesne wynalazki mnożą się świetnie, owszem, ale to chwyt dla
    >> nieznających się - bo ponad potrzebę, co skutkuje nadmiarem biomasy
    >> białkowej w winie i konieczność jego filtrowania. To nie jest łatwe w
    >> warunkach amatorskich, a jeśli tego nie zrobisz, wino ma gorszą jakość
    >> i smak (no jednak to białko się psuje w końcu w tych zaledwie
    >> kilkunastu procentach alkoholu).
    >
    > Drożdży nigdy nie jest za dużo. Startują z promila objętości w stosunku
    > do nastawu. Mnożą się na tyle, na ile pozwala im żarcie, czyli cukier.
    > I choćby żarło go pińcet milionów, to i tak wszystkie zginą z opilstwa
    > i opadną na dno balona. Po delikatnym ściągnięciu wina znad osadu drożdży,
    > drożdżowego białka w winie nie ma, bo nie ma w nim już żywych drożdży
    > a wszystkie martwe poszły do piachu (osadu). Martwe drożdże nie tworzą
    > zawiesiny w winie, którą trzeba filtrować. Dobre wino (czytaj: nie robione
    > przez popaprańców i wiejskich mędrków) klaruje się samo - bez białka
    > kurzego,
    > węgla drzewnego, klarowinu i innych chemicznych gówien. I żeby nie było:
    > wino z jabłek to dla mnie nie wino, tylko jabcok. Całe życie robię wino
    > z winogron. To jest wino.
    >
    >
    >> Ja używam polskich drożdży Tokay, które dają mi 16-18 i w porywach 19.
    >
    > Zbij alkoholomierz, to będziesz miała 40%. Pomiar alkoholu w winie
    > w warunkach amatorskich nie jest wcale łatwy. Stąd u Ciebie te 19%.

    Też mam nadmiar tych jabłek, może to wszystko przepędzić? - Jakiś
    calvados? jak we Francji? Wino juz robiłem ale mi za słodkie wychodziło :-)

    Pozdrawiam
    Krasnal


    ---
    Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
    Avast.
    https://www.avast.com/antivirus

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1