eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domAutomat do pieczenia chleba ... › Re: Automat do pieczenia chleba ...
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
    peer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media
    .com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
    2.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not
    -for-mail
    From: Ikselka <i...@g...pl>
    Subject: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Newsgroups: pl.rec.dom
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: i...@g...pl
    References: <3...@i...googlegroups.com>
    <w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net>
    <4c740718$0$22800$65785112@news.neostrada.pl>
    <rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net>
    <4c740e27$0$20988$65785112@news.neostrada.pl>
    <1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net>
    <4c741020$0$20988$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@4...net>
    <4c7413ce$0$27038$65785112@news.neostrada.pl>
    Date: Wed, 25 Aug 2010 10:02:24 +0200
    Message-ID: <n...@4...net>
    Lines: 59
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.185.254.196
    X-Trace: 1282723371 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 21004 79.185.254.196:49507
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:122635
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:47:33 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    > news:1l742npd8v5zq.1x0zahc1skbn.dlg@40tude.net...
    >> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>
    >>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>> news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
    >>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>
    >>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>>> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
    >>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>>>
    >>>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>>>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
    >>>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
    >>>>>>>> napisał(a):
    >>>>>>>>
    >>>>>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
    >>>>>>>>
    >>>>>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
    >>>>>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
    >>>>>>>> piec
    >>>>>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
    >>>>>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
    >>>>>>>> swojej
    >>>>>>>> roboty.
    >>>>>>>
    >>>>>>> A składniki w wersji podstawowej to:
    >>>>>>> mąka żytnia, woda, sól
    >>>>>>>
    >>>>>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
    >>>>>>
    >>>>>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do
    >>>>>> każdego
    >>>>>> słonego ciasta :-)
    >>>>>
    >>>>> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
    >>>>
    >>>> No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
    >>>> szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
    >>>> odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
    >>>> słoja
    >>>> z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii
    >>>> :-)
    >>>
    >>> Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
    >>
    >> Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.
    >
    > Smarować cienką warstwą na papierze do pieczenia. Suszyć w temp pokojowej.
    > Przechowywać w suchym.
    > Przed użyciem uwodnić.

    W sumie tak, przecież dawno temu gospodynie po prostu nie myły dzież po
    zarabianiu ciasta - pozostałe wyschnięte resztki i nasiąknięte drewno
    służyły jako matecznik do nowego zaczynu.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1