-
Data: 2010-08-25 08:13:00
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:n1pcb8oreton.17i0sd640zg4i.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:47:33 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:1l742npd8v5zq.1x0zahc1skbn.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>
>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>>>> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
>>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>>>>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
>>>>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
>>>>>>>>> napisał(a):
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał,
>>>>>>>>> zawierają
>>>>>>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej
>>>>>>>>> już
>>>>>>>>> piec
>>>>>>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
>>>>>>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
>>>>>>>>> swojej
>>>>>>>>> roboty.
>>>>>>>>
>>>>>>>> A składniki w wersji podstawowej to:
>>>>>>>> mąka żytnia, woda, sól
>>>>>>>>
>>>>>>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
>>>>>>>
>>>>>>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do
>>>>>>> każdego
>>>>>>> słonego ciasta :-)
>>>>>>
>>>>>> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
>>>>>
>>>>> No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
>>>>> szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
>>>>> odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
>>>>> słoja
>>>>> z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii
>>>>> :-)
>>>>
>>>> Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
>>>
>>> Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.
>>
>> Smarować cienką warstwą na papierze do pieczenia. Suszyć w temp
>> pokojowej.
>> Przechowywać w suchym.
>> Przed użyciem uwodnić.
>
> W sumie tak, przecież dawno temu gospodynie po prostu nie myły dzież po
> zarabianiu ciasta - pozostałe wyschnięte resztki i nasiąknięte drewno
> służyły jako matecznik do nowego zaczynu.
Dokładnie, dzieża miała pokrywę (też drewnianą), wieczorem wlewano
trochę wody, wsypywano trochę mąki i zaczyn (rozczyn) rano był gotowy.
Dodawano wtedy wody i mąki wyrabiano ciasto i zostawiano do rośnięcia,
pokrywa znowu się przydawała - chroniła ciepło wewnątrz oraz przed muchami i
myszami. W międzyczasie rozgrzewano piec chlebowy... Wspaniały chleb
pieczony był na liściach kapusty lub chrzanu.
Następne wpisy z tego wątku
- 25.08.10 09:34 Qrczak
- 25.08.10 10:05 ąćęłńóśźż
- 25.08.10 12:50 Adam Moczulski
- 25.08.10 12:55 Grzegorz Janoszka
- 25.08.10 13:21 Adam Moczulski
- 25.08.10 13:51 Biggie
- 25.08.10 15:33 boxfish
- 25.08.10 16:27 Adam Moczulski
- 25.08.10 20:03 Jan Werbiński
- 26.08.10 06:57 Kris
- 26.08.10 12:20 zlotowinfo
- 26.08.10 12:43 Jan Werbiński
- 26.08.10 12:59 Ikselka
- 27.08.10 07:08 /// Kaszpir ///
- 29.08.10 20:51 Artur Lew
Najnowsze wątki z tej grupy
- Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
- Solution Manual Fluid Mechanics (3rd Ed., R. Hibbeler)
- Solution Manual Programming Massively Parallel Processors : A Hands-on Approach (4th Ed., Wen-mei Hwu, David Kirk, Izzat El Hajj)
- Solution Manual Design of Smart Power Grid Renewable Energy Systems (3rd Ed., Ali Keyhani)
- Solution Manual Numerical Methods in Physics with Python (2nd Ed., Alex Gezerlis)
- Prasa do oleju na użytek domowy
- Re: Jaka ceramika łazienkowa ?
- Re: Regulacja zaworu spustowego spluczki 3/6 l (kolo)
- Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
- jak dotrzeć do głowicy baterii
- Kuchenka gazowa z regulacją temperatury
- Mleko w ekspresie
- Re: Solutions Manual Advanced Engineering Electromagnetics, 2nd Edition by Constantine A. Balanis
- Klejąca się jak gile z nosa rączka noży FISKARS - jak się pozbyć tej klejącej warstwy?
- BLUM Aventos HF - brak powolnego domykania
Najnowsze wątki
- 2024-12-08 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- 2024-12-05 Problem z wilgotnością
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen