eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyDo "paprykarzy" :-)Re: Do "paprykarzy" :-)
  • Data: 2013-01-06 16:40:44
    Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
    Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Fri, 04 Jan 2013 16:38:07 +0100, krys napisał(a):

    > Ikselka wrote:
    >
    >> Dnia Wed, 26 Dec 2012 22:06:47 +0100, krys napisał(a):
    >>
    >>> Mlekowita "przechrzciła swój ser na "favitę", bo nie ma prawa używać
    >>> nazwy "feta" .
    >>
    >> Ale jednak piszą "typu feta".
    >
    > Typu feta, typu tiramisu, typu szynka parmeńska. I wyrób czekoladopodobny.
    > To jednak nie feta, nie tiramisu i nie szynka parmeńska, i nie czekolada.

    Co Ty nie powiesz, nie wpadłabym na to.
    A jednak PISZĄ - powtarzam z naciskiem wyraźniejszym.

    >>
    >>> Feta z owcy, wyrób fetopodobny moze byc z beleczego.
    >>
    >> Typu_feta.
    >
    > W pierwotnym poście była feta.

    "Feta" w polskich realiach jest "typu-fetą". Ponieważ nie mamy tylu owiec,
    aby feta była fetą.

    >
    >> A przy okazji, polski oscypek, a raczej "typu_oscypek", w
    >> którym owcze mleko nawet znaleźć można, owszem, choć w równej proporcji z
    >> krowim - bo mleko od jednej krowy plus mleko od jednej owcy zawiera :-D
    >
    > Dla niektórych bez różnicy, c'nie?

    A tego to JA nie wiem, nie kupuję zadnego, gdyż oscypek uznaję tylko w 100
    procentach owczy, no a taki jadłam jakieś 30 lat temu ostatnio.
    --
    XL

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1