eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domGrochRe: Groch
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
    !eu.feeder.erje.net!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01
    .news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-
    for-mail
    From: XL <i...@g...pl>
    Subject: Re: Groch
    Newsgroups: pl.rec.dom
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: i...@g...pl
    References: <m9on53$v0e$1@mx1.internetia.pl>
    <1b7vbcrb5sj1b$.2czxxb7xogfo$.dlg@40tude.net>
    <m9p4p7$dfc$1@mx1.internetia.pl>
    Date: Wed, 21 Jan 2015 22:24:33 +0100
    Message-ID: <1onywv1cj28j8$.466q9cca1if$.dlg@40tude.net>
    Lines: 25
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.185.88.220
    X-Trace: 1421875474 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2148 79.185.88.220:5094
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:138865
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Wed, 21 Jan 2015 21:51:32 +0100, Tata napisał(a):

    > W dniu 2015-01-21 20:02, XL pisze:
    >> Dnia Wed, 21 Jan 2015 17:58:57 +0100, Tata napisał(a):
    >>
    >>> Groch cały łuskany moczyłem cały wieczór, noc, do południa i dzisiaj
    >>> gotowałem go 1,5 godziny. Później dodawałem składniki do grochówki, cały
    >>> czas gotując zupę. W sumie groch gotował się ponad 2 godziny i dalej
    >>> jest twardy. Internauci piszą, że wystarczy moczyć groch
    >>> kilka-kilkanaście godzin i gotować 1-1,5 godziny. Jak UGOTOWAĆ groch,
    >>> żeby był miękki, a najlepiej, żeby rozgotował się?
    >>>
    >>
    >> Skąd mialeś ten groch? - pewnie to jakaś pastewna odmiana.
    >>
    > Stare, kilkuletnie zapasy, kupione w sklepie spożywczym. Ale to chyba
    > nie powód twardości?
    >

    Więc mógł na tyle wyschnąć, że potrzebował dłuższego moczenia i/lub
    gotowania. W rozpadnięciu się grochu, który jest nie całkiem ugotowany,
    pomaga rozgniatanie go w garnku tłuczkiem do ziemniaków podczas powolnego
    gotowania. Wykonuje się to tak jak się uda, nie trzeba starać się zbyt
    dokładnie. I gotujemy w większej ilości wody i bardzo powolutku - to żeby
    się nie przypalił.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1