eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyKiszone ogórkiRe: Kiszone ogórki
  • Data: 2013-06-29 17:38:59
    Temat: Re: Kiszone ogórki
    Od: skrybaogrodowy <z...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu środa, 26 czerwca 2013 14:44:45 UTC+2 użytkownik Jacek napisał:
    > Nie uprawiam ogórków przy domu, ale chyba zacznę.
    >
    > W ubiegłym roku 4 razy ogórki kupione na targu (panie - bez nawozów,
    >
    > tylko naturalny) wylądowały w śmietniku. Jeden raz woda z nich
    >
    > przypominała kisiel i były absolutnie niejadalne.
    >
    > W tym roku pierwsza partia (panie - bez nawozów...) też mi nie podchodzi
    >
    > smakowo.
    >
    > Czyżby nie było już szans na małosolne z domowego kiszenia?
    >
    > Dodam, że sól mam niejodowaną, a przepis od lat taki sam.

    Jeśli do tego były "kapciowate" oznacza to, że były totalnie przeazotowane dla
    zwiększenia wagi. Nadmiar mocznika na początku wegetacji, albo podany zbyt późno i
    zbyt obficie przed zbiorem. Możliwe, że posadzone tuż po zasileniu gleby obornikiem.
    Jeśli ogórek kształtem swoim przypomina maczugę (kutasa) to brakuje mu potasa.

    Pozdrawiam symptomatycznie
    skryba

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1