eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieKuchnia gazowa LPG a indukcja.Re: Kuchnia gazowa LPG a indukcja.
  • Data: 2020-11-05 21:43:05
    Temat: Re: Kuchnia gazowa LPG a indukcja.
    Od: adam <a...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Przez 30 lat żona gotowała na gazie (w bloku).
    Od 7 lat mamy indukcję i mówi, w życiu nie wróciłaby do gazu.
    Warunek - kuchnia musi być 3-fazowa i kabel do niej musi być solidny.
    Garnki nie brudzą się, jak ktoś napisał, chyba że gospodyni jest
    strasznym flejtuchem. Nasze po 6 latach wyglądają niemal jak nowe. I to
    bez przesadnego dbania o czystość płyty. Wystarczy przetrzeć szmatką jak
    się coś wysypie/wyleje/wykipi. Gorzej jest z takim jakby nagarem, robi
    się taka cienka warstwa (0,1 - 0,2 mm) na wszystkich "palnikach",
    najwięcej na tym najczęściej używanym. Są to jakieś przypieczone resztki
    czegoś tam, jakie odparowane krople spod pokrywki itp. Raz - dwa razy w
    roku trzeba trochę pracy włożyć, żeby to usunąć (cifem).
    Mycie kuchni gazowej - każdy wie, jakie to upierdliwe.

    Kosztów nigdy nie liczyłem, ktoś tu napisał, że 1kg LPG to 9,2kWh, można
    się pobawić i robić porównania, ale wydaje mi się, że szkoda czasu. Są
    różne dane do znalezienia w sieci, i wychodzi na to, że płyta jest
    porównywalna lub nieco droższa od gazu.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1