eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyPalenie gałęzi i liści › Re: Palenie gałęzi i liści
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.task.gda.pl
    !not-for-mail
    From: Krystyna <k...@k...com>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: Palenie gałęzi i liści
    Date: Sat, 20 Nov 2010 20:32:48 +0100
    Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl/
    Lines: 67
    Message-ID: <o...@k...chelmnet.pl>
    References: <ic38u9$amu$1@news.task.gda.pl>
    <e...@q...googlegroups.com>
    <ic4728$prg$1@news.task.gda.pl> <ic693u$d6d$1@mx1.internetia.pl>
    <5x1yme8r8vdl$.nzkmcuokvexr$.dlg@40tude.net>
    <4ce7850f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl>
    NNTP-Posting-Host: 193-34-3-1.chelmnet.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
    Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
    X-Trace: news.task.gda.pl 1290281566 5350 193.34.3.1 (20 Nov 2010 19:32:46 GMT)
    X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
    NNTP-Posting-Date: Sat, 20 Nov 2010 19:32:46 +0000 (UTC)
    User-Agent: Opera Mail/10.63 (Win32)
    X-Antivirus: avast! (VPS 101120-0, 2010-11-20), Outbound message
    X-Antivirus-Status: Clean
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:230831
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia 20-11-2010 o 09:21:32 Johnny <j...@p...pl> napisał(a):

    >
    >>> Gorszy od palenia gałęzi jest smród palonego tłuszczu wyciekającego z
    >>> grillowanych kiełbasek. Można sie udusić.
    >
    > Ja tam sie nie znam, bo ze wsi jezdem, i mnie palone gałęzie pachną
    > normalnym ogniskiem, a tłuszczyk z grilowanych kiełbasek też ma swój
    > urok, no i oczywiście wspaniale pachnie...
    >
    >
    >> Też tak uważam. Dlatego u siebie nie grilluję (nie lubię wdychać ani
    >> zjadać
    >> rakotwórczych produktów spalania), z grilla korzystam okazjonalnie,
    >> kiedy
    >> nie mam innego wyjścia - np będąc zaproszona na grillowe spotkania u
    >> znajomych.
    >

    Rozumiem, że na grillowym spotkaniu u znajomych nie przeszkadzają ci
    "rakotwórcze produkty spalania"?
    Mięso, wędlinę i inne grillowane przysmaki należy przyrządzać NA TACKACH
    LUB ZAWIJAĆ W FOLIĘ.
    "Grillowanie jest jedną z najlepszych obróbek technologicznych mięsa" bo
    część tłuszczu się wytopi i go nie zjemy. Natomiast " tłuszcz skapujący
    bezpośrednio na żar jest bardzo szkodliwy. Zetknięcie z węglem drzewnym
    powoduje, że tworzą się węglowodory aromatyczne, które unoszą się i
    osadzają na mięsie. Temu procesowi zapobiegają tacki do grilowania" - dr
    Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Instytutu Żywności i Żywienia.
    Pozdrawiam. K.
    --
    >
    > No, ale czy nie znaczy to, że jakbys miała waaaaadze to byś zakazała
    > grilowania, bo to rakotwórcze? Oczywiscie dla mojego dobra... ;-)
    >
    > Zdroofka Johnny


    Używam klienta poczty Opera Mail: http://www.opera.com/mail/

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1