-
Data: 2022-01-18 14:53:19
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Mirek Ptak <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 12.01.2022 o 16:04, Collie pisze:
>>> Te
>>> "świeże kajzerki, jeszcze ciepłe" z Biedry, czy innego
>>> Lidla, biorą się z zamrożonego (ze spulchniaczem) jeszcze
>>> w Chinach ciasta, wstawianego do sklepowego piekarnika na
>>> zapleczu;
>> Zweryfikuj swoje "rewelacje"
> No? Coś masz naprzeciw na zapleczu swoim, konkretnie? A jeśli nie,
> to swoje trzy wyrazowe dopiski wsadź se w... zaplecze swe. Razem
> ze świeżymi, jeszcze ciepłymi kajzerkami z Biedry.
Sorki za późną odpowiedź, ale rzadko tu zaglądam.
Otóż twoja wypowiedź ma swoje źródła w odległych czasach a wzięła się z
urban legend na temat pieczywa z chin zawierającego L-Cysteinę
wytwarzaną z ludzkich włosów (jakby to miało znaczenie dla produktu
końcowego będącego bezsmakowym proszkiem) rozpowszechnianej przez
płaskoziemców i foliarzy od dawna.
Kiedyś zgłębiałem ten temat na użytek pewnej facebookowej dyskusji, więc
wiem, ze to bzdura (w ogólności).
Teraz na szybko cytat z dość starego artu zamieszczonego w WP.pl po
głośnej interpelacji poselskiej w tej sprawie:
"Problem z pytaniem posła jest taki, że w Polsce praktycznie chleba z
Chin nie ma. Wyraźnie pokazują to dane GUS. W 2016 roku sprowadziliśmy
do nas z tego kraju pieczywo i wyroby cukiernicze za zaledwie 750 tys.
zł. Dla porównania więcej wyniósł import w tej kategorii np. z Albanii.
Poza tym większość to importowane do nas herbatniki, słodkie pieczywo,
krakersy albo nawet... sajgonki."
https://finanse.wp.pl/ludzkie-wlosy-w-chlebie-z-chin
-problem-w-tym-ze-my-praktycznie-nie-sprowadzamy-sta
mtad-chleba-6184802095081089a
No i tak na zdrowy chłopski rozum - jak komukolwiek by się opłacało
sprawdzać zamrożone poniżej -18'C bułki z Chin do Polski?
Włącz myślenie :)
--
Mirek Ptak
Następne wpisy z tego wątku
- 18.01.22 15:31 Jarosław Sokołowski
- 18.01.22 15:46 Zenek Kapelinder
- 18.01.22 16:41 Mateusz Viste
- 18.01.22 17:11 Pete
- 18.01.22 18:05 Zenek Kapelinder
- 18.01.22 18:24 Jarosław Sokołowski
- 18.01.22 20:09 Mateusz Viste
- 18.01.22 21:03 Jarosław Sokołowski
- 18.01.22 21:32 r...@k...pl
- 18.01.22 21:52 Jarosław Sokołowski
- 18.01.22 22:19 Zenek Kapelinder
- 18.01.22 22:32 Uzytkownik
- 18.01.22 22:38 r...@k...pl
- 19.01.22 07:32 Snollygoster
- 19.01.22 07:32 Snollygoster
Najnowsze wątki z tej grupy
- Cicha noc...
- 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- Problem z wilgotnością
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
Najnowsze wątki
- 2024-12-24 Cicha noc...
- 2024-12-08 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- 2024-12-05 Problem z wilgotnością
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN