eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzyRe: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.91.123.208.10!
    not-for-mail
    From: Mirek Ptak <n...@n...pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Date: Tue, 18 Jan 2022 14:53:19 +0100
    Organization: news.chmurka.net
    Message-ID: <ss6goh$39q$1$kolczan@news.chmurka.net>
    References: <o...@l...harvard.local>
    <srer34$uvu$1$Janusz@news.chmurka.net>
    <e...@g...com>
    <61db48c4$0$536$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@4...net>
    <srmf9j$54u$1$kolczan@news.chmurka.net>
    <4l1zhmkr90o6.czl90urjerv0$.dlg@40tude.net>
    NNTP-Posting-Host: 91.123.208.10
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Date: Tue, 18 Jan 2022 13:53:21 +0000 (UTC)
    Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="kolczan";
    posting-host="91.123.208.10"; logging-data="3386";
    mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/91.5.0
    Content-Language: pl
    In-Reply-To: <4l1zhmkr90o6.czl90urjerv0$.dlg@40tude.net>
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580772
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 12.01.2022 o 16:04, Collie pisze:
    >>> Te
    >>> "świeże kajzerki, jeszcze ciepłe" z Biedry, czy innego
    >>> Lidla, biorą się z zamrożonego (ze spulchniaczem) jeszcze
    >>> w Chinach ciasta, wstawianego do sklepowego piekarnika na
    >>> zapleczu;
    >> Zweryfikuj swoje "rewelacje"
    > No? Coś masz naprzeciw na zapleczu swoim, konkretnie? A jeśli nie,
    > to swoje trzy wyrazowe dopiski wsadź se w... zaplecze swe. Razem
    > ze świeżymi, jeszcze ciepłymi kajzerkami z Biedry.

    Sorki za późną odpowiedź, ale rzadko tu zaglądam.

    Otóż twoja wypowiedź ma swoje źródła w odległych czasach a wzięła się z
    urban legend na temat pieczywa z chin zawierającego L-Cysteinę
    wytwarzaną z ludzkich włosów (jakby to miało znaczenie dla produktu
    końcowego będącego bezsmakowym proszkiem) rozpowszechnianej przez
    płaskoziemców i foliarzy od dawna.
    Kiedyś zgłębiałem ten temat na użytek pewnej facebookowej dyskusji, więc
    wiem, ze to bzdura (w ogólności).
    Teraz na szybko cytat z dość starego artu zamieszczonego w WP.pl po
    głośnej interpelacji poselskiej w tej sprawie:

    "Problem z pytaniem posła jest taki, że w Polsce praktycznie chleba z
    Chin nie ma. Wyraźnie pokazują to dane GUS. W 2016 roku sprowadziliśmy
    do nas z tego kraju pieczywo i wyroby cukiernicze za zaledwie 750 tys.
    zł. Dla porównania więcej wyniósł import w tej kategorii np. z Albanii.
    Poza tym większość to importowane do nas herbatniki, słodkie pieczywo,
    krakersy albo nawet... sajgonki."

    https://finanse.wp.pl/ludzkie-wlosy-w-chlebie-z-chin
    -problem-w-tym-ze-my-praktycznie-nie-sprowadzamy-sta
    mtad-chleba-6184802095081089a

    No i tak na zdrowy chłopski rozum - jak komukolwiek by się opłacało
    sprawdzać zamrożone poniżej -18'C bułki z Chin do Polski?
    Włącz myślenie :)
    --
    Mirek Ptak

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1