eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePłyta gazowa czy ceramiczna?Re: Płyta gazowa czy ceramiczna?
  • Data: 2009-11-25 08:12:25
    Temat: Re: Płyta gazowa czy ceramiczna?
    Od: Ariusz <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    JS pisze:
    > Gaz zalety:
    > 1. ok 3 krotnie tańsza energia
    > 2. znacznie szybciej się gotuje
    > 3. precyzja w regulacji grzania
    > 4. zerowa bezwładność (zakręcasz i przestaje się gotować)
    > 5. możliwość wykorzystania płomienia przy różnych pracach i majsterkowaniu
    > 6. większa pewność zasilania (jak nie ma prądu to gaz jest)

    Zgodzę się :)

    > Gaz wady:
    > 1. konieczność zapewnienia sprawnej wentylacji
    To raczej nie problem - u siebie zrobiłem dziurę w ścianie i wypuściłem
    rurę okapu na zewnątrz. W sumie wadą tego była cena bo zwykły okap za
    200 zł kupisz a mnie kosztował ze 3 razy więcej.

    > 2. chyba bardziej niebezpieczny od prądu
    Nie wiem czy to nie mity - owszem słyszy się, że gdzieś tam butla
    strzeliła ale to butla nie kuchenka, że komuś się czajnik spalił, ale
    nowe kuchenki gazowe mają już sporo zabezpieczeń, zdmuchnięcie płomienia
    - odcina gaz, zbyt wysoka temperatura - odcina,...

    > 3. trudniej utrzymać kuchenkę w czystości
    To dotyczy wszystkich kuchenek - są gazowe na płycie "ceramicznej"
    (często jest to szkło hartowane ale są ponoć i takie z ceramiczną płytą,
    tylko czy to nie jest jakaś marketingowa bujda)

    > 4. droższa instalacja (rury, zawory itp)

    Droższa pewnie tak, choć przewód do siły + osobne zabezpieczenie...
    wszystko zależy od metrów. U siebie w zasadzie mam obie instalacje i
    fakt elektryczna zamknęła się w 300 zł, a gazowa w 800



    > Płyta elektryczna zalety:
    > 1. moda i estetyka
    Owszem nawet najtańsze kuchenki są ładne ale są i gazowe wypasy, i już w
    rozsądnej cenie

    > 2. timer pozwala nastawić czas i zapomnieć o pilnowaniu garnka
    To ogromna zaleta
    > 3. bardziej bezpieczna
    ?!?!? - może
    > 4. łatwiej utrzymać w czystości

    j.w. - pkt 3. GAZ

    > Płyta el. wady:
    > 1. sporo droższy koszt energii
    Indukcyjne trochę tą różnicę praktycznie niwelują

    > 2. spora bezwładość (wyłączasz, a gotuje się jeszcze chwilę, kipi i
    > zalewa kuchenkę)

    O tak, dodam jeszcze, że jak na płytę coś Ci kapnie podczas gotowanie,
    pryśnie rozgrzany tłuszcz... to się wyłączy

    > 3. jak nie ma prądu, to nie ma grzania
    > 4. nie ma płomienia a więc do majsterkowania trzeba jakiś oddzielny palnik
    > 5. dłuższy czas gotowania
    > 6. mniejsza precyzja regulacji (przeważnie 9 stopni)

    Dodam jeszcze - sterowanie umieszczone w takim miejscu (kuchenka z którą
    miałem do czynienie - nie pamiętam już producenta), tak się nagrzewa, że
    ciężko bez rękawiczki zmienić parametry.


    Ariusz

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1