eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePłyta indukcyjnaRe: Płyta indukcyjna
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news2.ipartne
    rs.pl!not-for-mail
    From: "tarnus" <t...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Płyta indukcyjna
    Date: Sat, 6 Nov 2010 15:37:45 +0100
    Organization: GTS Energis
    Lines: 48
    Message-ID: <ib3p7s$1n0h$1@news2.ipartners.pl>
    References: <iatfmr$ib9$1@news.onet.pl>
    <0...@f...googlegroups.com>
    <0...@s...googlegroups.com>
    <b...@2...googlegroups.com>
    NNTP-Posting-Host: wimax4-143.telbeskid.com.pl
    X-Trace: news2.ipartners.pl 1289054268 56337 85.219.200.143 (6 Nov 2010 14:37:48 GMT)
    X-Complaints-To: a...@i...pl
    NNTP-Posting-Date: 6 Nov 2010 14:37:48 GMT
    X-RFC2646: Format=Flowed; Original
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Priority: 3
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:408641
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik "QbaB" <q...@g...com> napisał w wiadomości
    news:b7c912e9-3216-4ab1-baa3-07e9c0a9cad0@26g2000yqv
    .googlegroups.com...

    >Nie twierdzę że indukcja jest zła. Gaz moim zdaniem jest po prostu
    >lepszy zwłaszcza przy smażeniu (podejrzeam że chodzi głownie o to że
    >na gazie boki patelni są równiez mocno rozgrzane, a na indukcji
    >niestety nie).

    Boki w patelni nie służą do smażenia a tylko po to aby zawartość patelni nie
    opuściła jej podczas smażenia.

    >Ja mam idukcje bo nie mam przyłacza gazowego (nie opłacało sie dla
    >samej kuchenki).

    A ja mam to i to tyle że narazie po ostatniej przeróbce kuchni sama indukcja
    jest zamontowana. Docelowo mam zamiar dokupić nowy pasek z dwoma palnikami
    gazowymi i przystawić do indukcji.

    >Na pewno płyta indukcyjna jest łatwiejsza w czyszczeniu niż gazowa,
    >często ma fajne bajery typu timer ale wymaga tez specjanych garnków.

    Ano, czyszczenie gazowej jest pierdliwe, zwłaszcza jak coś ucieknie z
    garnka. Nawet gazowa na płycie nie wiele pomaga w tym temacie bo płyta w
    gazowej
    to tylo estetyka a nie poprawa funkcjonalności.


    >Do tego koszt grzania prądem (nawet indukcją) jest wyraźnie większy od
    gazu.

    Prawda, porównywałem doprowadzając do wrzenia wodę na jednym i drugim.
    Indukcja jest sporo droższa ale była szybsza i po ściągnięciu garnka pole
    można było dotknąć na chwilę ręką bez obawy że przyklei się skura. Tak samo
    garnek, na indukcji jego uchwyty mają niemalże temperaturę otoczenia a na
    gazie trzeba brać przez ściereczkę lub rękawicę.


    >Zatem jeżeli ktos ma gaz i sie pyta czy indukcja lepsza to polecam
    >pozostanie przy gazie, jeżeli ktos musi/chce grzać prądem to
    >zdecydowanie polecam indukcję.

    Jak mieszkałem w bloku to gotując tylko samym gazem miałem wiecznie tłusty
    filtr okapu i górne części mebli. Musiałem raz w miesiącu czyścić. Przy
    indukcji objawów tych nie ma.

    Marek


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1