eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domPłyta indukcyjna - pytania do użytkownikówRe: Płyta indukcyjna - pytania do użytkowników
  • Data: 2009-07-03 10:17:34
    Temat: Re: Płyta indukcyjna - pytania do użytkowników
    Od: "Krzysztof W." <k...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Cześć!

    > to zalezy... kto co lubi i jak uzywa
    > ta moja teka (jeszcze 2 posty i poszukam modelu ;) )ma jakies tam czary
    > mary na automacie, ale ja, tradycjonalista [ ;) ] i tak ustawiam po
    > swojemu, czyli dla mnie najwazniejszy jest wybor sposobu grzania,
    > temperatury i czasu

    Bo w Twojej Tece programy wybiera się tylko jako: P1, P2, itd. Nie ma
    komunikacji tekstowej. Wtedy trzeba zawsze z instrukcją, albo nauczyć
    się na pamięć. To jest nieintuicyjne i nie dziwie Ci się, że z tego nie
    korzystasz. No i jak patrzyłem w instrukcji, te programy są właściwie
    prawie tylko dla mikrofali a dla piekarnika zaledwie dwa.

    >
    > wspomniany wczesniej elektrolux ma fajna funckje (czesto spotykana w
    > samych piekarnikach) turbonagrzewania
    > moje teka niestety tego nie ma, i na nagrzanie do ~160 stopni trzeba
    > poczekac z 4-7 minut (na oko), zamiast 1-2

    Tak, szybie nagrzewanie piekarnika jest miłe. Mój ma jeszcze
    utrzymywanie w cieple potrawy, podgrzewanie naczyń, powolne gotowanie i
    kilkadziesiąt porad, propozycji ustawień dla różnych dań. Te porady to
    dodatkowo, poza programami automatycznymi. Ma jeszcze czyszczenie
    pirolityczmne - super sprawa. Włączasz piekarnik z tym programem na 1,5
    godziny i pół godziny jeszcze czekasz aż ostygnie, zaglądasz a w środku
    czysto! Piekarnik cały bród, tłuszcz, resztki jedzenia wypala w
    temperaturze około 500 stopni. Najlepiej włączać to na noc.

    >
    > no, ale i tez cena odgrywała role przy zakupie

    To niestety prawda, że ten mój Siemens sporo kosztował, dlatego dobrą
    alternatywą pod kontem możliwości do ceny jest właśnie wspomniany
    Whirlpool. Szczególnie, że ma i szybkie nagrzewanie i utrzymanie w
    cieple i wyrastanie ciasta i automatykę z komunikacją tekstową.

    >
    > a i jeszcze jedno.. na przyszlosc dla producentow: jak daja program
    > rozmrazanie, to mogli by dawac sonde (termometr) ktory mozemy latwo wbic
    > w zamrozona potrawe, tak, zeby piekarnik/kuchenka wiedzial jak mocno
    > jest zamrozona i kiedy juz nie bedzie zamrozona - taki automat-automat
    > (cholera, a moze i takie sa w sprzedazy, tylko nie natknalem sie na nie
    > ; ) )

    Myślę, że producenci zakładają, że jak produkt mrożony, to jest prosto z
    zamrażalnika i ma te "przepisowe" 16-18 stopni poniżej zera. Jak
    przyniesiony świeżo ze sklepu i w podróży zdążył już się trochę, albo
    nawet znacznie rozmrozić, np. do minus 6, no to problem - trzeba skrócić
    wtedy czas, myślę, że proporcjonalnie w stosunku do założonych
    "przepisowych" minus 16-18 stopni.

    Ja jakoś jak na razie, zawsze to co kupię najpierw wkładam do
    zamrażalnika, dla pewności załączam jeszcze opcję super mrożenie coby
    szybko wróciło do pożądanej temperatury. i jak chce z tych produktów
    korzystać, to mam właśnie te około minus 18 stopni, więc nie natknąłem
    się na wspomniany przez Ciebie problem.

    Pozdrawiam,
    Arte

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1