-
Data: 2023-11-11 15:09:54
Temat: Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
Od: Myjk <m...@n...op.pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Fri, 10 Nov 2023 17:55:15 -0800 (PST), ptoki (ptoki)
> On Friday, November 10, 2023 at 3:54:56 p.m. UTC-6, Myjk wrote:
>> Fri, 10 Nov 2023 12:43:24 -0800 (PST), ptoki (ptoki)
>>> On Friday, November 10, 2023 at 1:26:01 p.m. UTC-6, Myjk wrote:
>>>> Fri, 10 Nov 2023 11:26:17 +0100, Robert Wańkowski
>>>>> To co się dzieje z tym tłuszczem, który uwalniany jest z wnętrza gara w
>>>>> takiej samej ilości przy indukcji i gazie?
>>>> To wynika właśnie ze specyfiki przekazywania ciepła, przy gazie ściany
>>>> gara/patelni ogrzewane płomieniem powodują większe parowanie a konwekcja
>>>> wymiata je w górę -- przy indukcji, gdzie grzeje głównie denko a ścianki
>>>> ogrzewają się tylko pośrednio, nie ma tego efektu. Ja mam w całości stalowe
>>>> garnki (Tefal) z doczepianą rączką, ale po odgrzaniu zupy mogę ganek złapać
>>>> od góry za krawędź i jest ledwo ciepły, czego nie ma opcji zrobić przy
>>>> grzaniu na gazie.
>>>>
>>>
>>> Zalezy jak duzy garnek w stosunku do palnika. W praktyce jak dobrany
>>> dobrze to roznicy miedzy gazem a indukcja w tym co opisujesz duzej nie
>>> ma.
>> Używam naprzemiennie gazu i indukcji więc mam porównanie -- za każdym razem
>> łapię się na tym, że indukcja 3x szybciej grzeje i notorycznie albo coś na
>> niej wykipię albo przypalę, a nie korzystam w indukcji z boostera. Jeśli to
>> samo chcę osiągnąć na gazie, to muszę przewymiarować gaz w stosunku do
>> wielkości gara. Najmniejszy palnik gazowy używam tylko gdy muszę podtrzymać
>> "pyrkanie", w przeciwnym razie, i to jest 90%, używam największych
>> palników. Jak chcę dobrać palnik do garnka to mijają wieki zanim się
>> zagrzeje, a ścianki garnka i tak są parzące, co tylko pokazuje ile strat
>> idzie bokiem. Jeśli twierdzisz inaczej, to znaczy że w życiu z indukcji nie
>> korzystałeś -- może ze zwykłej grzałki, ceramicznej stąd te absurdalne
>> wnioski.
> Zdefiniuj jaka jest roznica w tym aspekcie miedzy indukcja
> a ceramika czy stara plyta grzejna elektryczna.
Poczytaj sobie jak działa grzanie indukcyjne, nie będę wykładu ci robić,
skoro od lat wiadomo jak to działa i niejeden się dokładnie wypruł na
ten temat.
> Poza szybkoscia grzania bo elektryka starej daty byla wolna okrutnie (duza
bezwladnosc),
To nie tylko kwestia bezwładności, ale głónie strat "na boki".
> Ale w aspekcie brudzenia nie powinno byc roznic.
Powinno, ze względu na sposób przekazywania energii pomiędzy
"palnikiem" a garnkiem, i te różnice są.
> Na elektryce gotowalismy od dawna, potem gaz potem znowu elektryka.
> Wiecej problemow z brudem tluszczem bralo sie z tego co bylo gotowane
> a nie na czym.
Ale typowa elektryczna kuchnia praktycznie niczym nie różni się od gazówki,
ta też ma bardzo duże straty "boczne".
> Najbardziej sie zdziwilem jak w szopie gdzie byl tylko elektryczny piec i
> gotowane byly glownie kartofle i sruta zbozowa sciany i sufit byly
> tluste. Bez gazu, same rosliny nie tluste. Da sie.
Czyli to potwierdza tylko, że z indukcji nigdy nie korzystałeś,
a się wypowaidasz. No więc powtórzę (niestety) to co już pisałem,
na indukcji można zagrzać (zagotować) zupę, podczas gdy stalowy
garnek nadal będzie chłodny na górze -- czego nie uzyska się
gotując na gazie czy zwykłej kuchence elektrycznej.
>>> Wrecz czasem moze byc odwrotnie bo ciag cieplego powietrza z gazu moze
>>> powodowac ze ta tlusta para z garnka wroci spowrotem do niego
>> Jak może powodować, przy tak ogromnej konwekcji od płomienia, że coś wróci
>> go garnka (zresztą co to za przyjemność jeść przypalony tłuszcz, kurz
>
> https://www.youtube.com/watch?v=oEkiDsVGr9c
> Tak jak tu.
Chyba ci się linki pochrzaniły.
> Zreszta ta konwekcja w dobrze dopasowanym garnku nie bedzie az taka duza.
Będzie ze 2x większa niż przy indukcji, dlatego że gaz nigdy
nie osiagnie sprawności większej niż 50% (standardowo to jest
może 30%), co oznacza że ponad połowa energii idzie "bokiem".
Dodatkowo "dobrze dobrany" garnek, o co ciągle cisnę małżę,
gotuje się znacznie wolniej niż ten "przewymiarowany".
Przy indukcji generalnie nie trzeba się przejmować
doborem wielkości gara.
>> etc.), skoro nawet przy małym gazie można się oparzyć, albo wręcz opalić
>> włochy na dłoni, trzymając łapę z boku garnka na gazie.
> Za maly garnek.
Jaki by nie był, można się opalić, w najlepszym wypadku oparzyć.
I to wynika wprost z ilości strat, tj. garnek nie jest w stanie
przyjąć tej ilości energii.
>>> albo zostanie w centrum tego strumienia powietrza i trafi do okapu.
>> Przy takiej dużej konwekcji okap wszystkiego nie wciągnie.
>
> Wciagnie, usiadz i poobserwuj co sie z para dzieje. Tyle ze wiele okapow
> jest po prostu za plytkich a ludzie nie odklapuja tego dodatkowego
> daszku.
Nie wciągnie nawet z jednego gara, a co dopiero jak smolą 4 palniki.
>>> W praktyce roznice sa nieduze.
>> Ja widzę kosmiczną różnicę.
> To nie znaczy ze roznica bierze sie z tego co myslisz.
No to zacznij wyjaśniać z czego się bierze, bo póki co to zaprzeczyłeś
tylko, a nie wyjaśniłeś, dodatkowo nie korzystając nawet z indukcji,
a tylko używając elektrycznej oporowej kuchenki.
--
Pozdor
Myjk
Następne wpisy z tego wątku
- 12.11.23 12:28 Mateusz Bogusz
- 12.11.23 13:22 Mateusz Bogusz
- 12.11.23 14:35 Myjk
- 12.11.23 14:38 Myjk
- 12.11.23 15:02 Tomasz Gorbaczuk
- 12.11.23 15:29 Mateusz Bogusz
- 12.11.23 16:00 Myjk
- 12.11.23 16:02 Mateusz Bogusz
- 12.11.23 16:25 Janusz
- 12.11.23 16:26 Myjk
- 12.11.23 16:37 Myjk
- 12.11.23 16:58 Tomasz Gorbaczuk
- 12.11.23 18:03 Robert Wańkowski
- 12.11.23 18:04 Robert Wańkowski
- 12.11.23 18:14 Tomasz Gorbaczuk
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
Najnowsze wątki
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r