-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.bfp37.neoplus.
adsl.tpnet.pl!not-for-mail
From: Myjk <m...@n...op.pl>
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Subject: Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
Date: Sat, 11 Nov 2023 15:09:54 +0100
Organization: MAD
Message-ID: <1...@m...org>
References: <uib56v$rnp$1$nadir@news.chmurka.net> <uidi4p$11f2o$1@dont-email.me>
<8...@g...com>
<uiif3b$25s29$1@dont-email.me>
<6...@g...com>
<e...@g...com>
<3...@g...com>
<uiit67$1rn$3$Robert_W@news.chmurka.net> <2t2oqbyw0gfl$.dlg@myjk.org>
<uil053$1rm$4$Robert_W@news.chmurka.net> <dfzbzl6v6poq$.dlg@myjk.org>
<f...@g...com>
<1...@m...org>
<a...@g...com>
Reply-To: m...@n...op.pl
NNTP-Posting-Host: bfp37.neoplus.adsl.tpnet.pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Myjk";
posting-host="bfp37.neoplus.adsl.tpnet.pl:83.28.53.37";
logging-data="32411";
mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Cancel-Lock: sha1:EwyrBBO5QgDOI0nK/y2Lr8Ctpq0=
sha256:8x9qU+yUcWYNW5lmMtU2mesl/l1vnwGtFZfoeQchxuY=
sha1:zyWKryIUywkAqYm3s+aOhInmm5o=
sha256:+iXdoAm32f/AzBY9Y818uL7THiUSl8lB2EQzajw1uJ4=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:593253
[ ukryj nagłówki ]Fri, 10 Nov 2023 17:55:15 -0800 (PST), ptoki (ptoki)
> On Friday, November 10, 2023 at 3:54:56 p.m. UTC-6, Myjk wrote:
>> Fri, 10 Nov 2023 12:43:24 -0800 (PST), ptoki (ptoki)
>>> On Friday, November 10, 2023 at 1:26:01 p.m. UTC-6, Myjk wrote:
>>>> Fri, 10 Nov 2023 11:26:17 +0100, Robert Wańkowski
>>>>> To co się dzieje z tym tłuszczem, który uwalniany jest z wnętrza gara w
>>>>> takiej samej ilości przy indukcji i gazie?
>>>> To wynika właśnie ze specyfiki przekazywania ciepła, przy gazie ściany
>>>> gara/patelni ogrzewane płomieniem powodują większe parowanie a konwekcja
>>>> wymiata je w górę -- przy indukcji, gdzie grzeje głównie denko a ścianki
>>>> ogrzewają się tylko pośrednio, nie ma tego efektu. Ja mam w całości stalowe
>>>> garnki (Tefal) z doczepianą rączką, ale po odgrzaniu zupy mogę ganek złapać
>>>> od góry za krawędź i jest ledwo ciepły, czego nie ma opcji zrobić przy
>>>> grzaniu na gazie.
>>>>
>>>
>>> Zalezy jak duzy garnek w stosunku do palnika. W praktyce jak dobrany
>>> dobrze to roznicy miedzy gazem a indukcja w tym co opisujesz duzej nie
>>> ma.
>> Używam naprzemiennie gazu i indukcji więc mam porównanie -- za każdym razem
>> łapię się na tym, że indukcja 3x szybciej grzeje i notorycznie albo coś na
>> niej wykipię albo przypalę, a nie korzystam w indukcji z boostera. Jeśli to
>> samo chcę osiągnąć na gazie, to muszę przewymiarować gaz w stosunku do
>> wielkości gara. Najmniejszy palnik gazowy używam tylko gdy muszę podtrzymać
>> "pyrkanie", w przeciwnym razie, i to jest 90%, używam największych
>> palników. Jak chcę dobrać palnik do garnka to mijają wieki zanim się
>> zagrzeje, a ścianki garnka i tak są parzące, co tylko pokazuje ile strat
>> idzie bokiem. Jeśli twierdzisz inaczej, to znaczy że w życiu z indukcji nie
>> korzystałeś -- może ze zwykłej grzałki, ceramicznej stąd te absurdalne
>> wnioski.
> Zdefiniuj jaka jest roznica w tym aspekcie miedzy indukcja
> a ceramika czy stara plyta grzejna elektryczna.
Poczytaj sobie jak działa grzanie indukcyjne, nie będę wykładu ci robić,
skoro od lat wiadomo jak to działa i niejeden się dokładnie wypruł na
ten temat.
> Poza szybkoscia grzania bo elektryka starej daty byla wolna okrutnie (duza
bezwladnosc),
To nie tylko kwestia bezwładności, ale głónie strat "na boki".
> Ale w aspekcie brudzenia nie powinno byc roznic.
Powinno, ze względu na sposób przekazywania energii pomiędzy
"palnikiem" a garnkiem, i te różnice są.
> Na elektryce gotowalismy od dawna, potem gaz potem znowu elektryka.
> Wiecej problemow z brudem tluszczem bralo sie z tego co bylo gotowane
> a nie na czym.
Ale typowa elektryczna kuchnia praktycznie niczym nie różni się od gazówki,
ta też ma bardzo duże straty "boczne".
> Najbardziej sie zdziwilem jak w szopie gdzie byl tylko elektryczny piec i
> gotowane byly glownie kartofle i sruta zbozowa sciany i sufit byly
> tluste. Bez gazu, same rosliny nie tluste. Da sie.
Czyli to potwierdza tylko, że z indukcji nigdy nie korzystałeś,
a się wypowaidasz. No więc powtórzę (niestety) to co już pisałem,
na indukcji można zagrzać (zagotować) zupę, podczas gdy stalowy
garnek nadal będzie chłodny na górze -- czego nie uzyska się
gotując na gazie czy zwykłej kuchence elektrycznej.
>>> Wrecz czasem moze byc odwrotnie bo ciag cieplego powietrza z gazu moze
>>> powodowac ze ta tlusta para z garnka wroci spowrotem do niego
>> Jak może powodować, przy tak ogromnej konwekcji od płomienia, że coś wróci
>> go garnka (zresztą co to za przyjemność jeść przypalony tłuszcz, kurz
>
> https://www.youtube.com/watch?v=oEkiDsVGr9c
> Tak jak tu.
Chyba ci się linki pochrzaniły.
> Zreszta ta konwekcja w dobrze dopasowanym garnku nie bedzie az taka duza.
Będzie ze 2x większa niż przy indukcji, dlatego że gaz nigdy
nie osiagnie sprawności większej niż 50% (standardowo to jest
może 30%), co oznacza że ponad połowa energii idzie "bokiem".
Dodatkowo "dobrze dobrany" garnek, o co ciągle cisnę małżę,
gotuje się znacznie wolniej niż ten "przewymiarowany".
Przy indukcji generalnie nie trzeba się przejmować
doborem wielkości gara.
>> etc.), skoro nawet przy małym gazie można się oparzyć, albo wręcz opalić
>> włochy na dłoni, trzymając łapę z boku garnka na gazie.
> Za maly garnek.
Jaki by nie był, można się opalić, w najlepszym wypadku oparzyć.
I to wynika wprost z ilości strat, tj. garnek nie jest w stanie
przyjąć tej ilości energii.
>>> albo zostanie w centrum tego strumienia powietrza i trafi do okapu.
>> Przy takiej dużej konwekcji okap wszystkiego nie wciągnie.
>
> Wciagnie, usiadz i poobserwuj co sie z para dzieje. Tyle ze wiele okapow
> jest po prostu za plytkich a ludzie nie odklapuja tego dodatkowego
> daszku.
Nie wciągnie nawet z jednego gara, a co dopiero jak smolą 4 palniki.
>>> W praktyce roznice sa nieduze.
>> Ja widzę kosmiczną różnicę.
> To nie znaczy ze roznica bierze sie z tego co myslisz.
No to zacznij wyjaśniać z czego się bierze, bo póki co to zaprzeczyłeś
tylko, a nie wyjaśniłeś, dodatkowo nie korzystając nawet z indukcji,
a tylko używając elektrycznej oporowej kuchenki.
--
Pozdor
Myjk
Następne wpisy z tego wątku
- 12.11.23 12:28 Mateusz Bogusz
- 12.11.23 13:22 Mateusz Bogusz
- 12.11.23 14:35 Myjk
- 12.11.23 14:38 Myjk
- 12.11.23 15:02 Tomasz Gorbaczuk
- 12.11.23 15:29 Mateusz Bogusz
- 12.11.23 16:00 Myjk
- 12.11.23 16:02 Mateusz Bogusz
- 12.11.23 16:25 Janusz
- 12.11.23 16:26 Myjk
- 12.11.23 16:37 Myjk
- 12.11.23 16:58 Tomasz Gorbaczuk
- 12.11.23 18:03 Robert Wańkowski
- 12.11.23 18:04 Robert Wańkowski
- 12.11.23 18:14 Tomasz Gorbaczuk
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL