-
X-Received: by 2002:a17:90a:a792:b0:280:8d7:4b81 with SMTP id
f18-20020a17090aa79200b0028008d74b81mr2356960pjq.1.1699910044778; Mon, 13
Nov 2023 13:14:04 -0800 (PST)
X-Received: by 2002:a17:90a:a792:b0:280:8d7:4b81 with SMTP id
f18-20020a17090aa79200b0028008d74b81mr2356960pjq.1.1699910044778; Mon, 13
Nov 2023 13:14:04 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!1.us.feeder.erje.net!feeder.erje.net!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.
usenet.blueworldhosting.com!peer03.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwin
ds-media.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-gro
ups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Date: Mon, 13 Nov 2023 13:14:04 -0800 (PST)
In-Reply-To: <1...@m...org>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com;
posting-host=2604:3d09:a582:8300:0:0:0:4c98;
posting-account=jnRHMAoAAACB5EawItMhNTZMy_yOF2XE
NNTP-Posting-Host: 2604:3d09:a582:8300:0:0:0:4c98
References: <uib56v$rnp$1$nadir@news.chmurka.net> <uidi4p$11f2o$1@dont-email.me>
<8...@g...com>
<uiif3b$25s29$1@dont-email.me>
<6...@g...com>
<e...@g...com>
<3...@g...com>
<uiit67$1rn$3$Robert_W@news.chmurka.net> <2t2oqbyw0gfl$.dlg@myjk.org>
<uil053$1rm$4$Robert_W@news.chmurka.net> <dfzbzl6v6poq$.dlg@myjk.org>
<f...@g...com>
<1...@m...org>
<a...@g...com>
<1...@m...org>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <9...@g...com>
Subject: Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
From: "ptoki (ptoki)" <s...@g...com>
Injection-Date: Mon, 13 Nov 2023 21:14:05 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 10065
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:593310
[ ukryj nagłówki ]On Saturday, November 11, 2023 at 8:09:56 a.m. UTC-6, Myjk wrote:
> Fri, 10 Nov 2023 17:55:15 -0800 (PST), ptoki (ptoki)
> > On Friday, November 10, 2023 at 3:54:56 p.m. UTC-6, Myjk wrote:
> >> Fri, 10 Nov 2023 12:43:24 -0800 (PST), ptoki (ptoki)
> >>> On Friday, November 10, 2023 at 1:26:01 p.m. UTC-6, Myjk wrote:
> >>>> Fri, 10 Nov 2023 11:26:17 +0100, Robert Wańkowski
> >>>>> To co się dzieje z tym tłuszczem, który uwalniany jest z wnętrza gara w
> >>>>> takiej samej ilości przy indukcji i gazie?
> >>>> To wynika właśnie ze specyfiki przekazywania ciepła, przy gazie ściany
> >>>> gara/patelni ogrzewane płomieniem powodują większe parowanie a konwekcja
> >>>> wymiata je w górę -- przy indukcji, gdzie grzeje głównie denko a ścianki
> >>>> ogrzewają się tylko pośrednio, nie ma tego efektu. Ja mam w całości stalowe
> >>>> garnki (Tefal) z doczepianą rączką, ale po odgrzaniu zupy mogę ganek złapać
> >>>> od góry za krawędź i jest ledwo ciepły, czego nie ma opcji zrobić przy
> >>>> grzaniu na gazie.
> >>>>
> >>>
> >>> Zalezy jak duzy garnek w stosunku do palnika. W praktyce jak dobrany
> >>> dobrze to roznicy miedzy gazem a indukcja w tym co opisujesz duzej nie
> >>> ma.
> >> Używam naprzemiennie gazu i indukcji więc mam porównanie -- za każdym razem
> >> łapię się na tym, że indukcja 3x szybciej grzeje i notorycznie albo coś na
> >> niej wykipię albo przypalę, a nie korzystam w indukcji z boostera. Jeśli to
> >> samo chcę osiągnąć na gazie, to muszę przewymiarować gaz w stosunku do
> >> wielkości gara. Najmniejszy palnik gazowy używam tylko gdy muszę podtrzymać
> >> "pyrkanie", w przeciwnym razie, i to jest 90%, używam największych
> >> palników. Jak chcę dobrać palnik do garnka to mijają wieki zanim się
> >> zagrzeje, a ścianki garnka i tak są parzące, co tylko pokazuje ile strat
> >> idzie bokiem. Jeśli twierdzisz inaczej, to znaczy że w życiu z indukcji nie
> >> korzystałeś -- może ze zwykłej grzałki, ceramicznej stąd te absurdalne
> >> wnioski.
> > Zdefiniuj jaka jest roznica w tym aspekcie miedzy indukcja
> > a ceramika czy stara plyta grzejna elektryczna.
> Poczytaj sobie jak działa grzanie indukcyjne, nie będę wykładu ci robić,
> skoro od lat wiadomo jak to działa i niejeden się dokładnie wypruł na
> ten temat.
No wiem jak dziala. I co? Pytalem jaka jest roznica miedzy ceramika a indukcja w TYM
KONTEKSCIE.
> > Poza szybkoscia grzania bo elektryka starej daty byla wolna okrutnie (duza
bezwladnosc),
> To nie tylko kwestia bezwładności, ale głónie strat "na boki".
> > Ale w aspekcie brudzenia nie powinno byc roznic.
> Powinno, ze względu na sposób przekazywania energii pomiędzy
> "palnikiem" a garnkiem, i te różnice są.
Wyjasnij. Cisniesz narracje to teraz wyjasnij. Ja twierdze ze nie ma roznic.
Skoro jest to wyjasnij.
> > Na elektryce gotowalismy od dawna, potem gaz potem znowu elektryka.
> > Wiecej problemow z brudem tluszczem bralo sie z tego co bylo gotowane
> > a nie na czym.
> Ale typowa elektryczna kuchnia praktycznie niczym nie różni się od gazówki,
> ta też ma bardzo duże straty "boczne".
Lol. Nie. Jak postawisz odpowiedni garnek do rozmiaru palnika to nie ma roznicy.
Indukcja ten problem rozwiazuje za usera, w elektrykach i gazowych trzeba wybrac
garnek samemu.
> > Najbardziej sie zdziwilem jak w szopie gdzie byl tylko elektryczny piec i
> > gotowane byly glownie kartofle i sruta zbozowa sciany i sufit byly
> > tluste. Bez gazu, same rosliny nie tluste. Da sie.
> Czyli to potwierdza tylko, że z indukcji nigdy nie korzystałeś,
> a się wypowaidasz. No więc powtórzę (niestety) to co już pisałem,
> na indukcji można zagrzać (zagotować) zupę, podczas gdy stalowy
> garnek nadal będzie chłodny na górze -- czego nie uzyska się
> gotując na gazie czy zwykłej kuchence elektrycznej.
Co nie ma nic wspolnego z tematem na jaki dyskutujemy.
Temat brzmi: ile tlustej pary unosi sie z odpowiednio uzytego garnka.
Trzymaj sie tematu to nie poplyniemy we flejma.
> >>> Wrecz czasem moze byc odwrotnie bo ciag cieplego powietrza z gazu moze
> >>> powodowac ze ta tlusta para z garnka wroci spowrotem do niego
> >> Jak może powodować, przy tak ogromnej konwekcji od płomienia, że coś wróci
> >> go garnka (zresztą co to za przyjemność jeść przypalony tłuszcz, kurz
> >
> > https://www.youtube.com/watch?v=oEkiDsVGr9c
> > Tak jak tu.
> Chyba ci się linki pochrzaniły.
Chyba zapomniales o czym dyskutujemy.
Hint: Zajrzyj ile powietrza spoza paki moze skonczyc w pace a ile smieci z paki ma
szanse sie z niej wydostac.
Ponawiam prosbe: Skup sie na temacie.
> > Zreszta ta konwekcja w dobrze dopasowanym garnku nie bedzie az taka duza.
> Będzie ze 2x większa niż przy indukcji, dlatego że gaz nigdy
> nie osiagnie sprawności większej niż 50% (standardowo to jest
> może 30%), co oznacza że ponad połowa energii idzie "bokiem".
>
> Dodatkowo "dobrze dobrany" garnek, o co ciągle cisnę małżę,
> gotuje się znacznie wolniej niż ten "przewymiarowany".
> Przy indukcji generalnie nie trzeba się przejmować
> doborem wielkości gara.
Ale my nie o sprawnosci ani o szybkosci.
O tym ile syfu sie unosi.
Poza tym przypominam, gotowanie gotowaniem. W przypadku smazenia roznice beda duzo
mniejsze.
Temat przewodni jest na temat roznic w ilosci brudu przy gotowaniu na roznych
zrodlach energii.
> >> etc.), skoro nawet przy małym gazie można się oparzyć, albo wręcz opalić
> >> włochy na dłoni, trzymając łapę z boku garnka na gazie.
> > Za maly garnek.
> Jaki by nie był, można się opalić, w najlepszym wypadku oparzyć.
> I to wynika wprost z ilości strat, tj. garnek nie jest w stanie
> przyjąć tej ilości energii.
> >>> albo zostanie w centrum tego strumienia powietrza i trafi do okapu.
> >> Przy takiej dużej konwekcji okap wszystkiego nie wciągnie.
> >
> > Wciagnie, usiadz i poobserwuj co sie z para dzieje. Tyle ze wiele okapow
> > jest po prostu za plytkich a ludzie nie odklapuja tego dodatkowego
> > daszku.
> Nie wciągnie nawet z jednego gara, a co dopiero jak smolą 4 palniki.
LOL. Nie. Masz zepsuty okap :)
No i podejrzewam ze nawet nie wiesz jak uzywac.
Zajrzyj na ile ci okap wystaje nad piec. Obstawiam ze okap sie zaczyna 10-15cm nad
krawedzia gdzie zaczyna sie piec. Znaczy sie okap nie wystaje nad caly piec.
Dodatkowo niektore maja wysuwany daszek aby pomoc w sciaganiu powietrza.
Niestety sporo modeli jest robionych zle i maja byc bardziej ladne niz skuteczne.
> >>> W praktyce roznice sa nieduze.
> >> Ja widzę kosmiczną różnicę.
> > To nie znaczy ze roznica bierze sie z tego co myslisz.
> No to zacznij wyjaśniać z czego się bierze, bo póki co to zaprzeczyłeś
> tylko, a nie wyjaśniłeś, dodatkowo nie korzystając nawet z indukcji,
> a tylko używając elektrycznej oporowej kuchenki.
>
>
Probowalem, ale nie chcesz sie skupic na temacie tylko zbaczasz w watki poboczne.
Następne wpisy z tego wątku
- 13.11.23 22:31 ptoki (ptoki)
- 13.11.23 22:35 ptoki (ptoki)
- 13.11.23 22:39 ptoki (ptoki)
- 14.11.23 09:22 Myjk
- 14.11.23 10:32 WS
- 14.11.23 10:54 Myjk
- 14.11.23 12:41 WS
- 14.11.23 13:53 Budzik
- 14.11.23 14:11 Robert Wańkowski
- 14.11.23 20:02 Mateusz Bogusz
- 15.11.23 12:53 Budzik
- 15.11.23 17:27 Janusz
- 19.11.23 21:53 Budzik
- 19.11.23 22:02 Janusz
- 21.11.23 13:53 Budzik
Najnowsze wątki z tej grupy
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
- Czyszczenie rur
Najnowsze wątki
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL
- 2024-09-08 Czyszczenie rur