eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieRozbieznosci w przepisach na beton › Re: Rozbieznosci w przepisach na beton
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.n
    eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Date: Mon, 13 Aug 2012 10:47:08 +0200
    From: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
    Reply-To: d...@n...pl
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:10.0.2) Gecko/20120216 Firefox/10.0.2
    SeaMonkey/2.7.2
    MIME-Version: 1.0
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Rozbieznosci w przepisach na beton
    References: <1uzx4n8ruzs9w$.1axau7xikmk69$.dlg@40tude.net>
    <k07qmd$p53$1@inews.gazeta.pl>
    In-Reply-To: <k07qmd$p53$1@inews.gazeta.pl>
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 46
    Message-ID: <5028bf0e$0$1317$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.191.42.123
    X-Trace: 1344847630 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1317 79.191.42.123:20247
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:456651
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik Jacek napisał:
    > W dniu 2012-08-12 10:22, Maciek pisze:
    >>
    >>
    >> Skad sie biora tak ogromne rozbieznosci w przepisach na beton krecony w
    >
    > Zapamiętnijta kursanty raz na jutro:
    > do betonu używa się KRUSZYWA i od niego w głównej mierze zależy
    > wytrzymałość betonu. Powinno mieć ono odpowiednią ilość ziarn w różnych
    > wielkościach (czyli odpowiedni skład ziarnowy).
    > Ponadto ogromny wpływ ma ilość wody: z mieszanki rzadkiej wyjdzie beton
    > słaby, a z gęstej pod warunkiem odpowiedniego ubicia znacznie mocniejszy.
    > Podawanie składu bez określenia ilości wody i z użyciem "piachu" i
    > "żwiru" to mniej więcej przepis na drinka typu:
    >
    > 1 część jakiegoś soku, 3 częsci jakiegoś alkoholu, do tego woda,
    > wymieszać i pić ;-)

    Dokładnie. W betonie powinno być tyle mleczka cementowego (i tak gęstego
    jak się da) ile jest wolnej przestrzeni pomiędzy ziarnami kruszywa.
    Jeśli będzie mniej (beton chudy) - beton będzie się kruszył, jeśli
    więcej (beton zbyt tłusty)- złapie przy wiązaniu skurcz i popęka.
    I teraz - im szerszą frakcję ziaren zawiera kruszywo tym mniej miejsca
    między ziarnami pozostaje, zatem mleczka cementowego (wody i cementu)
    potrzeba mniej. Oczywiście w betonie lanym granicą jest zapewnienie
    lejności betonu, w suchym betonie ubijanym można pójść znacznie dalej.

    I w związku z tym że kruszywo kruszywu nierówne nie da się podać jednego
    uniwersalnego przepisu na beton.

    --
    Darek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1