eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieRozbieznosci w przepisach na beton › Re: Rozbieznosci w przepisach na beton
  • Data: 2012-08-13 10:47:08
    Temat: Re: Rozbieznosci w przepisach na beton
    Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik Jacek napisał:
    > W dniu 2012-08-12 10:22, Maciek pisze:
    >>
    >>
    >> Skad sie biora tak ogromne rozbieznosci w przepisach na beton krecony w
    >
    > Zapamiętnijta kursanty raz na jutro:
    > do betonu używa się KRUSZYWA i od niego w głównej mierze zależy
    > wytrzymałość betonu. Powinno mieć ono odpowiednią ilość ziarn w różnych
    > wielkościach (czyli odpowiedni skład ziarnowy).
    > Ponadto ogromny wpływ ma ilość wody: z mieszanki rzadkiej wyjdzie beton
    > słaby, a z gęstej pod warunkiem odpowiedniego ubicia znacznie mocniejszy.
    > Podawanie składu bez określenia ilości wody i z użyciem "piachu" i
    > "żwiru" to mniej więcej przepis na drinka typu:
    >
    > 1 część jakiegoś soku, 3 częsci jakiegoś alkoholu, do tego woda,
    > wymieszać i pić ;-)

    Dokładnie. W betonie powinno być tyle mleczka cementowego (i tak gęstego
    jak się da) ile jest wolnej przestrzeni pomiędzy ziarnami kruszywa.
    Jeśli będzie mniej (beton chudy) - beton będzie się kruszył, jeśli
    więcej (beton zbyt tłusty)- złapie przy wiązaniu skurcz i popęka.
    I teraz - im szerszą frakcję ziaren zawiera kruszywo tym mniej miejsca
    między ziarnami pozostaje, zatem mleczka cementowego (wody i cementu)
    potrzeba mniej. Oczywiście w betonie lanym granicą jest zapewnienie
    lejności betonu, w suchym betonie ubijanym można pójść znacznie dalej.

    I w związku z tym że kruszywo kruszywu nierówne nie da się podać jednego
    uniwersalnego przepisu na beton.

    --
    Darek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1