eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domSól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
    From: Ikselka <i...@g...pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
    Date: Fri, 30 Jan 2009 21:00:26 +0100
    Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
    Lines: 29
    Message-ID: <klxtcrxwhsfg$.6jcy804rf507$.dlg@40tude.net>
    References: <glrre1$kod$1@nemesis.news.neostrada.pl>
    <gluk17$snr$1@nemesis.news.neostrada.pl>
    <g...@4...net>
    <b...@i...googlegroups.com>
    Reply-To: i...@g...pl
    NNTP-Posting-Host: bmc230.neoplus.adsl.tpnet.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: inews.gazeta.pl 1233345640 17257 83.28.222.230 (30 Jan 2009 20:00:40 GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Fri, 30 Jan 2009 20:00:40 +0000 (UTC)
    X-User: ikselk
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:107979
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Fri, 30 Jan 2009 06:48:06 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):

    > On 30 Sty, 14:35, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
    >> Dnia Fri, 30 Jan 2009 11:07:14 +0100, Ghost napisał(a):
    >>
    >>> Użytkownik "jangr" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
    >>>news:glrre1$kod$1@nemesis.news.neostrada.pl...
    >>>> Czy ktoś z Was może wie, czy dodaje się jakiś dodatkowych chemikaliów do
    >>>> soli na
    >>>> akcję zima do posypywania chodników, czy nie? Czy ta sól (pomimo napisów
    >>>> na
    >>>> worku) nadaje się do spożycia?
    >>>> Kiedyś używaliśmy soli technicznej z Kłodawy z 50kg worka i była bardzo
    >>>> dobra.
    >>
    >>> 1. Ona jest po prostu brudna
    >>> 2. Nie jest jodowana.
    >>> 3. Po co?
    >>
    >> Chciałam dokladnie to samo napisać, z naciskiem na pkt 1.
    >
    > Jeżeli nie ma innych brudów czyli jest najzwyczajniej wykopana,
    > to można ją przerobić na użytek domowy - rozpuscić w wodzie,
    > zdekantować, odfiltrować i skrystalizować - wtedy zachowa wszystkie
    > minerały rozpuszczalne. Na końcu przed użyciem trzeba nasypać np na
    > patelnię i wyprażyć.

    Wtedy ta sól staje sie superdroga w porównaniu ze spożywczą ze sklepu - i
    sprawa ponownie traci sens :-)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1