eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domSól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
  • Data: 2009-02-04 17:10:08
    Temat: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
    Od: Michał Sobkowski <m...@f...adres.invalid> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 2/4/2009 10:33 AM, robert wrote:
    [...]
    > antyzbrylacz, to przeważnie żelazocyjanek potasu (E 536), który sam w
    > sobie jest nieszkodliwy (jak leży na drodze), ale niewiele trzeba, aby
    > przereagował w kwas cyjanowodorowy, a to już nie żart...
    HCN wydziela w reakcji z kwasem siarkowym itp. mocnymi kwasami, więc nie
    jest to znowu takie "niewiele trzeba" (a informacja w Wikipedii, że
    wystarcza ocet, była błędna). Nawet kwas solny obecny w żołądku i
    temperatura 37oC to za mało do rozkładu kompleksu Fe(CN)6 w stopniu
    znaczącym.

    W dodatku zawartość żelazocyjanku w soli spożywczej są tak minimalne (do
    10 ppm), że nawet gdyby zamiast K4Fe(CN)6 użyto czystego KCN w tej
    ilości, to ciągle jedynym znaczącym zagrożeniem dla zdrowia w takiej
    soli byłby NaCl! :-)

    Co nie znaczy, że zachęcam do jedzenia soli drogowej, które nie tylko
    może trafić się w wersji podeptanej zabłoconymi buciorami, ale zawierać
    rozmaite inne związki w szkodliwych stężeniach.

    MS
    --
    Michał Sobkowski, Poznań
    http://www.man.poznan.pl/~msob/
    "Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie!"
    [U. Eco]

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1