eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domSól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
    From: Michał Sobkowski <m...@f...adres.invalid>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
    Date: Wed, 04 Feb 2009 18:10:08 +0100
    Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
    Lines: 26
    Message-ID: <gmci5f$odm$1@inews.gazeta.pl>
    References: <glrre1$kod$1@nemesis.news.neostrada.pl> <glvdr9$1a1$1@inews.gazeta.pl>
    <gmac9r$m2b$1@news.onet.pl> <gmbndv$ca4$1@inews.gazeta.pl>
    NNTP-Posting-Host: ewb64.neoplus.adsl.tpnet.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: inews.gazeta.pl 1233767407 25014 83.20.225.64 (4 Feb 2009 17:10:07 GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Feb 2009 17:10:07 +0000 (UTC)
    In-Reply-To: <gmbndv$ca4$1@inews.gazeta.pl>
    X-Accept-Language: pl, en-us, en
    X-User: msob1
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.12) Gecko/20050915
    Mnenhy/0.7.4.0
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:108026
    [ ukryj nagłówki ]

    On 2/4/2009 10:33 AM, robert wrote:
    [...]
    > antyzbrylacz, to przeważnie żelazocyjanek potasu (E 536), który sam w
    > sobie jest nieszkodliwy (jak leży na drodze), ale niewiele trzeba, aby
    > przereagował w kwas cyjanowodorowy, a to już nie żart...
    HCN wydziela w reakcji z kwasem siarkowym itp. mocnymi kwasami, więc nie
    jest to znowu takie "niewiele trzeba" (a informacja w Wikipedii, że
    wystarcza ocet, była błędna). Nawet kwas solny obecny w żołądku i
    temperatura 37oC to za mało do rozkładu kompleksu Fe(CN)6 w stopniu
    znaczącym.

    W dodatku zawartość żelazocyjanku w soli spożywczej są tak minimalne (do
    10 ppm), że nawet gdyby zamiast K4Fe(CN)6 użyto czystego KCN w tej
    ilości, to ciągle jedynym znaczącym zagrożeniem dla zdrowia w takiej
    soli byłby NaCl! :-)

    Co nie znaczy, że zachęcam do jedzenia soli drogowej, które nie tylko
    może trafić się w wersji podeptanej zabłoconymi buciorami, ale zawierać
    rozmaite inne związki w szkodliwych stężeniach.

    MS
    --
    Michał Sobkowski, Poznań
    http://www.man.poznan.pl/~msob/
    "Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie!"
    [U. Eco]

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1