eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieTroche nie na temat. Zakupy z zeszlego roku z ktorych jestescie najbardziej zadowoleniRe: Troche nie na temat. Zakupy z zeszlego roku z ktorych jestescie najbardziej zadowoleni
  • Data: 2018-02-02 11:18:51
    Temat: Re: Troche nie na temat. Zakupy z zeszlego roku z ktorych jestescie najbardziej zadowoleni
    Od: Piotrek <p...@p...na.berdyczow.info> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 02-Feb-18 03:34, KIKI wrote:
    > On 02.02.2018 02:25, Zenek Kapelinder wrote:
    >> Maszynke do pieczenia chleba kupilem. Takich chlebow jak przez prawie rok jadlem
    nie jadlem do zakupu maszynki. Prosty i niedrogi gzor dal mi duzo frajdy.
    >>
    >
    > A gdzie się kupuje składniki i jak się to robi?

    Kupuje się mąkę żytnią 2000 i robi się zakwas. Zajmuje to około
    tygodnia. Ale jak już masz gotowy to możesz go używać miesiącami.

    Przepis na zakwas:
    pół szklanki mąki żytniej 2000
    pół szklanki letniej wody

    Wlewasz do słoika typu weck i nie zamykasz tylko przykrywasz ściereczką.
    Stawiasz w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach wywalasz połowę i dosypujesz
    oraz dolewasz tyle co wywaliłeś (z tym wywalaniem to nie jakaś magia
    tylko słoik ma skończoną pojemność). Cykl powtarzasz aż mąka w słoiku
    ewidentnie się zepsuje ;-) Bąbelkuje i niektórzy piszą, że ma wtedy
    aromat jabłek.

    Przepis na chleb na przykład taki:
    400 ml przegotowanej i ostudzonej wody
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    łyżka oliwy
    230 g zakwasu żytniego
    wymieszać
    400 g mąki pszennej typ 650
    200 g mąki żytniej typ 720
    100 g mąki żytniej typ 2000
    100-150g ziaren słonecznika, dyni, żurawiny, etc

    Jeśli robisz w maszynie do chleba to należy ustawić program dla ciasta
    rosnącego (co u mnie trwa około półtorej godziny). Następnie przełączyć
    na program do pieczenia. I włączając raz na pół godziny na kilkanaście
    sekund utrzymywać w maszynie ciepło. Po około 4 godzinach takiego
    "wygrzewania" ciasto chlebowe gwałtownie zwiększy objętość (o jakieś
    30-40%) i wtedy należy przełączyć na właściwe pieczenie (60 minut).

    Pozostały zakwas zamykasz szczelnie w słoiku i wkładasz do lodówki.
    Należy go wyjąć co najmniej na dobę przed następnym pieczeniem i
    dosypać/dolać w proporcji 1:1 tyle mąki i wody ile mniej więcej planuje
    się zużyć zakwasu. A następnie należy trzymać pod ściereczką w ciepłym
    miejscu przez rzeczoną dobę.

    Wydaje się to nieco skomplikowane i oczywiście można zacząć od chleba z
    mieszanek.

    Ale jak już upieczesz taki chleb na zakwasie to z prawdopodobieństwem
    bliskim jedności nie dotkniesz więcej tego g*wna z torebek.

    Piotrek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1