-
Data: 2018-02-02 11:18:51
Temat: Re: Troche nie na temat. Zakupy z zeszlego roku z ktorych jestescie najbardziej zadowoleni
Od: Piotrek <p...@p...na.berdyczow.info> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]On 02-Feb-18 03:34, KIKI wrote:
> On 02.02.2018 02:25, Zenek Kapelinder wrote:
>> Maszynke do pieczenia chleba kupilem. Takich chlebow jak przez prawie rok jadlem
nie jadlem do zakupu maszynki. Prosty i niedrogi gzor dal mi duzo frajdy.
>>
>
> A gdzie się kupuje składniki i jak się to robi?
Kupuje się mąkę żytnią 2000 i robi się zakwas. Zajmuje to około
tygodnia. Ale jak już masz gotowy to możesz go używać miesiącami.
Przepis na zakwas:
pół szklanki mąki żytniej 2000
pół szklanki letniej wody
Wlewasz do słoika typu weck i nie zamykasz tylko przykrywasz ściereczką.
Stawiasz w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach wywalasz połowę i dosypujesz
oraz dolewasz tyle co wywaliłeś (z tym wywalaniem to nie jakaś magia
tylko słoik ma skończoną pojemność). Cykl powtarzasz aż mąka w słoiku
ewidentnie się zepsuje ;-) Bąbelkuje i niektórzy piszą, że ma wtedy
aromat jabłek.
Przepis na chleb na przykład taki:
400 ml przegotowanej i ostudzonej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka oliwy
230 g zakwasu żytniego
wymieszać
400 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej typ 2000
100-150g ziaren słonecznika, dyni, żurawiny, etc
Jeśli robisz w maszynie do chleba to należy ustawić program dla ciasta
rosnącego (co u mnie trwa około półtorej godziny). Następnie przełączyć
na program do pieczenia. I włączając raz na pół godziny na kilkanaście
sekund utrzymywać w maszynie ciepło. Po około 4 godzinach takiego
"wygrzewania" ciasto chlebowe gwałtownie zwiększy objętość (o jakieś
30-40%) i wtedy należy przełączyć na właściwe pieczenie (60 minut).
Pozostały zakwas zamykasz szczelnie w słoiku i wkładasz do lodówki.
Należy go wyjąć co najmniej na dobę przed następnym pieczeniem i
dosypać/dolać w proporcji 1:1 tyle mąki i wody ile mniej więcej planuje
się zużyć zakwasu. A następnie należy trzymać pod ściereczką w ciepłym
miejscu przez rzeczoną dobę.
Wydaje się to nieco skomplikowane i oczywiście można zacząć od chleba z
mieszanek.
Ale jak już upieczesz taki chleb na zakwasie to z prawdopodobieństwem
bliskim jedności nie dotkniesz więcej tego g*wna z torebek.
Piotrek
Następne wpisy z tego wątku
- 02.02.18 12:23 Piotrek
- 02.02.18 14:57 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:04 KIKI
- 02.02.18 15:08 KIKI
- 02.02.18 15:10 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:13 KIKI
- 02.02.18 15:23 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:37 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:41 Piotrek
- 02.02.18 20:08 Uzytkownik
- 02.02.18 21:01 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 21:59 abomito
- 02.02.18 22:12 abomito
- 02.02.18 22:20 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 22:33 abomito
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL