-
Data: 2018-02-02 12:23:54
Temat: Re: Troche nie na temat. Zakupy z zeszlego roku z ktorych jestescie najbardziej zadowoleni
Od: Piotrek <p...@p...na.berdyczow.info> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]On 02-Feb-18 11:18, Piotrek wrote:
> Kupuje się mąkę żytnią 2000 i robi się zakwas. Zajmuje to około
> tygodnia. Ale jak już masz gotowy to możesz go używać miesiącami.
>
> Przepis na zakwas:
> pół szklanki mąki żytniej 2000
> pół szklanki letniej wody
>
> Wlewasz do słoika typu weck i nie zamykasz tylko przykrywasz ściereczką.
> Stawiasz w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach wywalasz połowę i dosypujesz
> oraz dolewasz tyle co wywaliłeś (z tym wywalaniem to nie jakaś magia
> tylko słoik ma skończoną pojemność). Cykl powtarzasz aż mąka w słoiku
> ewidentnie się zepsuje ;-) Bąbelkuje i niektórzy piszą, że ma wtedy
> aromat jabłek.
>
> Przepis na chleb na przykład taki:
> 400 ml przegotowanej i ostudzonej wody
> łyżeczka cukru
> łyżeczka soli
> łyżka oliwy
> 230 g zakwasu żytniego
> wymieszać
> 400 g mąki pszennej typ 650
> 200 g mąki żytniej typ 720
> 100 g mąki żytniej typ 2000
> 100-150g ziaren słonecznika, dyni, żurawiny, etc
>
> Jeśli robisz w maszynie do chleba to należy ustawić program dla ciasta
> rosnącego (co u mnie trwa około półtorej godziny). Następnie przełączyć
> na program do pieczenia. I włączając raz na pół godziny na kilkanaście
> sekund utrzymywać w maszynie ciepło. Po około 4 godzinach takiego
> "wygrzewania" ciasto chlebowe gwałtownie zwiększy objętość (o jakieś
> 30-40%) i wtedy należy przełączyć na właściwe pieczenie (60 minut).
>
> Pozostały zakwas zamykasz szczelnie w słoiku i wkładasz do lodówki.
> Należy go wyjąć co najmniej na dobę przed następnym pieczeniem i
> dosypać/dolać w proporcji 1:1 tyle mąki i wody ile mniej więcej planuje
> się zużyć zakwasu. A następnie należy trzymać pod ściereczką w ciepłym
> miejscu przez rzeczoną dobę.
>
> Wydaje się to nieco skomplikowane i oczywiście można zacząć od chleba z
> mieszanek.
>
> Ale jak już upieczesz taki chleb na zakwasie to z prawdopodobieństwem
> bliskim jedności nie dotkniesz więcej tego g*wna z torebek.
Jeszcze może dodatkowe know-how:
"Ciepłe miejsce" z przepisu to u mnie piekarnik ogrzany do 35 stopni i
włączany co jakiś czas (jak sobie przypomnę) ażeby utrzymać temperaturę.
Jak już ciasto rośnie to trzeba uważać ażeby nie włączyć jakiegoś
programu ruszającego mieszadłami bo ciasto opadnie i cała robota pójdzie
w 3.14zdu
Proporcje mąk można oczywiście zmieniać ale raczej nie należy
dramatycznie zmniejszać ilości mąki pszennej (bo chlebek jest jakiś taki
inny - w negatywnym tego słowa znaczeniu). Oczywiście zamiast mąki
pszennej można dać mąkę orkiszową. Czyli też pszenną - ale za to o
jakich magicznych właściwościach! ;-)
Piotrek
Następne wpisy z tego wątku
- 02.02.18 14:57 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:04 KIKI
- 02.02.18 15:08 KIKI
- 02.02.18 15:10 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:13 KIKI
- 02.02.18 15:23 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:37 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:41 Piotrek
- 02.02.18 20:08 Uzytkownik
- 02.02.18 21:01 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 21:59 abomito
- 02.02.18 22:12 abomito
- 02.02.18 22:20 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 22:33 abomito
- 03.02.18 13:12 Adam Sz.
Najnowsze wątki z tej grupy
- Miliony tanich, opuszczonych domów w Japonii
- Reczne ubijanie pod chodnik
- Dom, mieszkanie w którym ktoś zmarł to dom toksyczny, nieczysty i nie wolno w nim zamieszkać
- Alternatywni dostawcy prądu
- Czujniki czadu, dymu w domach, nie wykrywaj?��������������� gazu
- Piec hybrydowy
- https://stolenhistory.net/threads/19th-century-radium-heating-systems.1452/
- Pojemnik z radem jako ogrzewacz do stóp
- Nowość sprzed lat - Kominki opalane radem
- Superwood - drewno które ma o 50 proc. większą wytrzymałość na rozciąganie niż stal
- co jest fajne w Anglii
- Trawnika...
- 48-latka, pracując w urzędzie, przyjmował łapówki, a w zamian wydawał pozytywne decyzje administracyjne dotyczące gospodarowania odpadami.
- W tym urządzeniu ugotujesz wodę wszędzie. Bez podłączania do prądu
- Wielki smog w Watykanie Nadal palą węglem w piecach
Najnowsze wątki
- 2025-05-24 Miliony tanich, opuszczonych domów w Japonii
- 2025-05-24 Reczne ubijanie pod chodnik
- 2025-05-24 Dom, mieszkanie w którym ktoś zmarł to dom toksyczny, nieczysty i nie wolno w nim zamieszkać
- 2025-05-21 Alternatywni dostawcy prądu
- 2025-05-21 Czujniki czadu, dymu w domach, nie wykrywaj?��������������� gazu
- 2025-05-21 Piec hybrydowy
- 2025-05-21 https://stolenhistory.net/threads/19th-century-radium-heating-systems.1452/
- 2025-05-20 Pojemnik z radem jako ogrzewacz do stóp
- 2025-05-20 Nowość sprzed lat - Kominki opalane radem
- 2025-05-14 Superwood - drewno które ma o 50 proc. większą wytrzymałość na rozciąganie niż stal
- 2025-05-14 co jest fajne w Anglii
- 2025-05-13 Trawnika...
- 2025-05-13 48-latka, pracując w urzędzie, przyjmował łapówki, a w zamian wydawał pozytywne decyzje administracyjne dotyczące gospodarowania odpadami.
- 2025-05-13 W tym urządzeniu ugotujesz wodę wszędzie. Bez podłączania do prądu
- 2025-05-07 Wielki smog w Watykanie Nadal palą węglem w piecach