-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118.61
.MISMATCH!peer01.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Troche nie na temat. Zakupy z zeszlego roku z ktorych jestescie
najbardziej zadowoleni
Newsgroups: pl.misc.budowanie
References: <f...@g...com>
<5a73ce1d$0$575$65785112@news.neostrada.pl>
From: Piotrek <p...@p...na.berdyczow.info>
Date: Fri, 2 Feb 2018 11:18:51 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.5.2
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <5a73ce1d$0$575$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Language: pl
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Antivirus: AVG (VPS 180202-2, 02/02/2018), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 53
Message-ID: <5a743b0c$0$574$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.9.161
X-Trace: 1517566732 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 574 37.47.9.161:2227
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3386
X-Received-Body-CRC: 354147307
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:538569
[ ukryj nagłówki ]On 02-Feb-18 03:34, KIKI wrote:
> On 02.02.2018 02:25, Zenek Kapelinder wrote:
>> Maszynke do pieczenia chleba kupilem. Takich chlebow jak przez prawie rok jadlem
nie jadlem do zakupu maszynki. Prosty i niedrogi gzor dal mi duzo frajdy.
>>
>
> A gdzie się kupuje składniki i jak się to robi?
Kupuje się mąkę żytnią 2000 i robi się zakwas. Zajmuje to około
tygodnia. Ale jak już masz gotowy to możesz go używać miesiącami.
Przepis na zakwas:
pół szklanki mąki żytniej 2000
pół szklanki letniej wody
Wlewasz do słoika typu weck i nie zamykasz tylko przykrywasz ściereczką.
Stawiasz w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach wywalasz połowę i dosypujesz
oraz dolewasz tyle co wywaliłeś (z tym wywalaniem to nie jakaś magia
tylko słoik ma skończoną pojemność). Cykl powtarzasz aż mąka w słoiku
ewidentnie się zepsuje ;-) Bąbelkuje i niektórzy piszą, że ma wtedy
aromat jabłek.
Przepis na chleb na przykład taki:
400 ml przegotowanej i ostudzonej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka oliwy
230 g zakwasu żytniego
wymieszać
400 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej typ 2000
100-150g ziaren słonecznika, dyni, żurawiny, etc
Jeśli robisz w maszynie do chleba to należy ustawić program dla ciasta
rosnącego (co u mnie trwa około półtorej godziny). Następnie przełączyć
na program do pieczenia. I włączając raz na pół godziny na kilkanaście
sekund utrzymywać w maszynie ciepło. Po około 4 godzinach takiego
"wygrzewania" ciasto chlebowe gwałtownie zwiększy objętość (o jakieś
30-40%) i wtedy należy przełączyć na właściwe pieczenie (60 minut).
Pozostały zakwas zamykasz szczelnie w słoiku i wkładasz do lodówki.
Należy go wyjąć co najmniej na dobę przed następnym pieczeniem i
dosypać/dolać w proporcji 1:1 tyle mąki i wody ile mniej więcej planuje
się zużyć zakwasu. A następnie należy trzymać pod ściereczką w ciepłym
miejscu przez rzeczoną dobę.
Wydaje się to nieco skomplikowane i oczywiście można zacząć od chleba z
mieszanek.
Ale jak już upieczesz taki chleb na zakwasie to z prawdopodobieństwem
bliskim jedności nie dotkniesz więcej tego g*wna z torebek.
Piotrek
Następne wpisy z tego wątku
- 02.02.18 12:23 Piotrek
- 02.02.18 14:57 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:04 KIKI
- 02.02.18 15:08 KIKI
- 02.02.18 15:10 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:13 KIKI
- 02.02.18 15:23 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:37 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:41 Piotrek
- 02.02.18 20:08 Uzytkownik
- 02.02.18 21:01 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 21:59 abomito
- 02.02.18 22:12 abomito
- 02.02.18 22:20 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 22:33 abomito
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL