eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieTroche nie na temat. Zakupy z zeszlego roku z ktorych jestescie najbardziej zadowoleniRe: Troche nie na temat. Zakupy z zeszlego roku z ktorych jestescie najbardziej zadowoleni
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
    blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
    -spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Subject: Re: Troche nie na temat. Zakupy z zeszlego roku z ktorych jestescie
    najbardziej zadowoleni
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    References: <f...@g...com>
    <5a73ce1d$0$575$65785112@news.neostrada.pl>
    <5a743b0c$0$574$65785112@news.neostrada.pl>
    From: Piotrek <p...@p...na.berdyczow.info>
    Date: Fri, 2 Feb 2018 12:23:54 +0100
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/52.5.2
    MIME-Version: 1.0
    In-Reply-To: <5a743b0c$0$574$65785112@news.neostrada.pl>
    Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
    Content-Language: pl
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Antivirus: AVG (VPS 180202-2, 02/02/2018), Outbound message
    X-Antivirus-Status: Clean
    Lines: 62
    Message-ID: <5a744a4b$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 37.47.9.161
    X-Trace: 1517570635 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 663 37.47.9.161:7505
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:538574
    [ ukryj nagłówki ]

    On 02-Feb-18 11:18, Piotrek wrote:
    > Kupuje się mąkę żytnią 2000 i robi się zakwas. Zajmuje to około
    > tygodnia. Ale jak już masz gotowy to możesz go używać miesiącami.
    >
    > Przepis na zakwas:
    > pół szklanki mąki żytniej 2000
    > pół szklanki letniej wody
    >
    > Wlewasz do słoika typu weck i nie zamykasz tylko przykrywasz ściereczką.
    > Stawiasz w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach wywalasz połowę i dosypujesz
    > oraz dolewasz tyle co wywaliłeś (z tym wywalaniem to nie jakaś magia
    > tylko słoik ma skończoną pojemność). Cykl powtarzasz aż mąka w słoiku
    > ewidentnie się zepsuje ;-) Bąbelkuje i niektórzy piszą, że ma wtedy
    > aromat jabłek.
    >
    > Przepis na chleb na przykład taki:
    > 400 ml przegotowanej i ostudzonej wody
    > łyżeczka cukru
    > łyżeczka soli
    > łyżka oliwy
    > 230 g zakwasu żytniego
    > wymieszać
    > 400 g mąki pszennej typ 650
    > 200 g mąki żytniej typ 720
    > 100 g mąki żytniej typ 2000
    > 100-150g ziaren słonecznika, dyni, żurawiny, etc
    >
    > Jeśli robisz w maszynie do chleba to należy ustawić program dla ciasta
    > rosnącego (co u mnie trwa około półtorej godziny). Następnie przełączyć
    > na program do pieczenia. I włączając raz na pół godziny na kilkanaście
    > sekund utrzymywać w maszynie ciepło. Po około 4 godzinach takiego
    > "wygrzewania" ciasto chlebowe gwałtownie zwiększy objętość (o jakieś
    > 30-40%) i wtedy należy przełączyć na właściwe pieczenie (60 minut).
    >
    > Pozostały zakwas zamykasz szczelnie w słoiku i wkładasz do lodówki.
    > Należy go wyjąć co najmniej na dobę przed następnym pieczeniem i
    > dosypać/dolać w proporcji 1:1 tyle mąki i wody ile mniej więcej planuje
    > się zużyć zakwasu. A następnie należy trzymać pod ściereczką w ciepłym
    > miejscu przez rzeczoną dobę.
    >
    > Wydaje się to nieco skomplikowane i oczywiście można zacząć od chleba z
    > mieszanek.
    >
    > Ale jak już upieczesz taki chleb na zakwasie to z prawdopodobieństwem
    > bliskim jedności nie dotkniesz więcej tego g*wna z torebek.

    Jeszcze może dodatkowe know-how:

    "Ciepłe miejsce" z przepisu to u mnie piekarnik ogrzany do 35 stopni i
    włączany co jakiś czas (jak sobie przypomnę) ażeby utrzymać temperaturę.

    Jak już ciasto rośnie to trzeba uważać ażeby nie włączyć jakiegoś
    programu ruszającego mieszadłami bo ciasto opadnie i cała robota pójdzie
    w 3.14zdu

    Proporcje mąk można oczywiście zmieniać ale raczej nie należy
    dramatycznie zmniejszać ilości mąki pszennej (bo chlebek jest jakiś taki
    inny - w negatywnym tego słowa znaczeniu). Oczywiście zamiast mąki
    pszennej można dać mąkę orkiszową. Czyli też pszenną - ale za to o
    jakich magicznych właściwościach! ;-)

    Piotrek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1