-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Troche nie na temat. Zakupy z zeszlego roku z ktorych jestescie
najbardziej zadowoleni
Newsgroups: pl.misc.budowanie
References: <f...@g...com>
<5a73ce1d$0$575$65785112@news.neostrada.pl>
<5a743b0c$0$574$65785112@news.neostrada.pl>
From: Piotrek <p...@p...na.berdyczow.info>
Date: Fri, 2 Feb 2018 12:23:54 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.5.2
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <5a743b0c$0$574$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Language: pl
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Antivirus: AVG (VPS 180202-2, 02/02/2018), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 62
Message-ID: <5a744a4b$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.9.161
X-Trace: 1517570635 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 663 37.47.9.161:7505
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:538574
[ ukryj nagłówki ]On 02-Feb-18 11:18, Piotrek wrote:
> Kupuje się mąkę żytnią 2000 i robi się zakwas. Zajmuje to około
> tygodnia. Ale jak już masz gotowy to możesz go używać miesiącami.
>
> Przepis na zakwas:
> pół szklanki mąki żytniej 2000
> pół szklanki letniej wody
>
> Wlewasz do słoika typu weck i nie zamykasz tylko przykrywasz ściereczką.
> Stawiasz w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach wywalasz połowę i dosypujesz
> oraz dolewasz tyle co wywaliłeś (z tym wywalaniem to nie jakaś magia
> tylko słoik ma skończoną pojemność). Cykl powtarzasz aż mąka w słoiku
> ewidentnie się zepsuje ;-) Bąbelkuje i niektórzy piszą, że ma wtedy
> aromat jabłek.
>
> Przepis na chleb na przykład taki:
> 400 ml przegotowanej i ostudzonej wody
> łyżeczka cukru
> łyżeczka soli
> łyżka oliwy
> 230 g zakwasu żytniego
> wymieszać
> 400 g mąki pszennej typ 650
> 200 g mąki żytniej typ 720
> 100 g mąki żytniej typ 2000
> 100-150g ziaren słonecznika, dyni, żurawiny, etc
>
> Jeśli robisz w maszynie do chleba to należy ustawić program dla ciasta
> rosnącego (co u mnie trwa około półtorej godziny). Następnie przełączyć
> na program do pieczenia. I włączając raz na pół godziny na kilkanaście
> sekund utrzymywać w maszynie ciepło. Po około 4 godzinach takiego
> "wygrzewania" ciasto chlebowe gwałtownie zwiększy objętość (o jakieś
> 30-40%) i wtedy należy przełączyć na właściwe pieczenie (60 minut).
>
> Pozostały zakwas zamykasz szczelnie w słoiku i wkładasz do lodówki.
> Należy go wyjąć co najmniej na dobę przed następnym pieczeniem i
> dosypać/dolać w proporcji 1:1 tyle mąki i wody ile mniej więcej planuje
> się zużyć zakwasu. A następnie należy trzymać pod ściereczką w ciepłym
> miejscu przez rzeczoną dobę.
>
> Wydaje się to nieco skomplikowane i oczywiście można zacząć od chleba z
> mieszanek.
>
> Ale jak już upieczesz taki chleb na zakwasie to z prawdopodobieństwem
> bliskim jedności nie dotkniesz więcej tego g*wna z torebek.
Jeszcze może dodatkowe know-how:
"Ciepłe miejsce" z przepisu to u mnie piekarnik ogrzany do 35 stopni i
włączany co jakiś czas (jak sobie przypomnę) ażeby utrzymać temperaturę.
Jak już ciasto rośnie to trzeba uważać ażeby nie włączyć jakiegoś
programu ruszającego mieszadłami bo ciasto opadnie i cała robota pójdzie
w 3.14zdu
Proporcje mąk można oczywiście zmieniać ale raczej nie należy
dramatycznie zmniejszać ilości mąki pszennej (bo chlebek jest jakiś taki
inny - w negatywnym tego słowa znaczeniu). Oczywiście zamiast mąki
pszennej można dać mąkę orkiszową. Czyli też pszenną - ale za to o
jakich magicznych właściwościach! ;-)
Piotrek
Następne wpisy z tego wątku
- 02.02.18 14:57 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:04 KIKI
- 02.02.18 15:08 KIKI
- 02.02.18 15:10 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:13 KIKI
- 02.02.18 15:23 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:37 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 15:41 Piotrek
- 02.02.18 20:08 Uzytkownik
- 02.02.18 21:01 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 21:59 abomito
- 02.02.18 22:12 abomito
- 02.02.18 22:20 Zenek Kapelinder
- 02.02.18 22:33 abomito
- 03.02.18 13:12 Adam Sz.
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL