-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!takemy.news.tel
efonica.de!telefonica.de!feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.de!81.171.118.64.M
ISMATCH!peer04.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
Subject: Re: Wędzarnia - "oryginalne" projekty
Newsgroups: pl.misc.budowanie
References: <55de00c8$0$27508$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<e...@g...com>
<1...@g...com>
<f...@g...com>
<o...@l...harvard.local>
<4...@g...com>
<55df56ee$0$4769$65785112@news.neostrada.pl>
<55e0c4e9$0$27506$65785112@news.neostrada.pl>
<55e1675c$0$4766$65785112@news.neostrada.pl>
<6...@g...com>
From: Uzytkownik <a...@s...pl>
Date: Sat, 29 Aug 2015 16:12:26 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.2.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <6...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 30
Message-ID: <55e1bdc8$0$4771$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: user-94-254-209-62.play-internet.pl
X-Trace: 1440857546 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 4771 94.254.209.62:29746
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3628
X-Received-Body-CRC: 1328952674
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:504354
[ ukryj nagłówki ]W dniu 2015-08-29 o 10:21, Kris pisze:
> W dniu sobota, 29 sierpnia 2015 10:03:42 UTC+2 użytkownik nadir napisał:
>
>> Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania mięsa, ludzie
>> od przynajmniej kilu tysięcy lat stosują ten sposób i żyją.
>> Benzopiren, bo to on jest szkodliwy w dymie wędzarniczym, jest również
>> obecny we wdychanym powietrzu, raz jego stężenie jest większe innym
>> razem mniejsze. I o to stężenie i dawkę chodzi.
>> Jak sam sobie zrobisz wędliny, to wiesz przynajmniej ile i jakiego
>> świństwa w nich jest, w tych produkowane masowo to często w ogóle nie
>> wiadomo co stosują.
> Ot to. Mama kilkadziesiąt ostatnich lat pracowała w sklepach mięsnych, więc
doskonale wiem jak to z tymi sklepowymi wędlinami bywa.
Ja mam kolegę rzeźnika, który wiele lat przepracował w różnych zakładach
mięsnych - państwowych i prywatnych. Jak mu powiedziałem, że słyszałem
jak to faszerują mięso chemią to mnie wyśmiał i później wytłumaczył, że
to wszystko to bzdury. Dzięki niemu poznałem cały proces obróbki i
przygotowania wędlin. Później wiele czytałem na temat wędzarnictwa
zarówno tego domowego jak i przemysłowego. Dlatego też wiem, że w tym
przypadku Kogutek ma 100% rację.
> Taka ciekawostka- trzy lata temu do Turcji lecieliśmy w końcówce sierpnia. wylot z
Gdańska, samochód stał na parkingu lotniskowym 9dni. Jak wysiadaliśmy z samochodu
idąc na samolot zapomnieliśmy wziąć z auta woreczek w którym 2 czy 3 obłożone wedliną
i serem bułki były. Gdy po tych chyba 9 dniach wracaliśmy spodziewaliśmy się że w
aucie stojącym na rozgrzanym parkingu będzie straszny fetor. Otwieramy auto a tam
nic- bułki uschnięte ale wędlina i ser na nich wyglądają jakby do zjedzenia się
nadawały.
> Więc można sobie wyobrazić ile tam różnej chemii w tym jest.
No popatrz, a ja miałem okazję w dzieciństwie spożywać wędliny, które po
pół roku wisiały uwiązane sznurkami na strychu (lato i zima) i co
ciekawsze pomagałem nawet je wędzić oraz peklować. To są niezapomniane
smaki dzieciństwa ususzonej, domowej kiełbasy czy boczku.
Myślisz, że rodzice wykupili całe zakłady chemiczne żeby je nafaszerować
chemią? :)
Następne wpisy z tego wątku
- 29.08.15 19:14 Zenek Kapelinder
- 29.08.15 20:22 masti
- 29.08.15 22:07 Tomasz Gorbaczuk
- 29.08.15 23:10 Uzytkownik
- 29.08.15 23:10 Zenek Kapelinder
- 29.08.15 23:20 Tomasz Gorbaczuk
- 29.08.15 23:59 Zenek Kapelinder
- 30.08.15 00:02 Ghost
- 30.08.15 00:05 Ghost
- 30.08.15 00:09 Ghost
- 30.08.15 00:10 Ghost
- 30.08.15 00:08 Aleksander
- 30.08.15 00:15 Aleksander
- 30.08.15 09:22 Ghost
- 30.08.15 13:37 Adam Sz.
Najnowsze wątki z tej grupy
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
- Czyszczenie rur
- ale grupa siadła
Najnowsze wątki
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL
- 2024-09-08 Czyszczenie rur
- 2024-09-06 ale grupa siadła