-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!takemy.news.tel
efonica.de!telefonica.de!feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.de!81.171.118.64.M
ISMATCH!peer04.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
Subject: Re: Wędzarnia - "oryginalne" projekty
Newsgroups: pl.misc.budowanie
References: <55de00c8$0$27508$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<e...@g...com>
<1...@g...com>
<f...@g...com>
<o...@l...harvard.local>
<4...@g...com>
<55df56ee$0$4769$65785112@news.neostrada.pl>
<55e0c4e9$0$27506$65785112@news.neostrada.pl>
<55e1675c$0$4766$65785112@news.neostrada.pl>
<6...@g...com>
From: Uzytkownik <a...@s...pl>
Date: Sat, 29 Aug 2015 16:12:26 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.2.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <6...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 30
Message-ID: <55e1bdc8$0$4771$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: user-94-254-209-62.play-internet.pl
X-Trace: 1440857546 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 4771 94.254.209.62:29746
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3628
X-Received-Body-CRC: 1328952674
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:504354
[ ukryj nagłówki ]W dniu 2015-08-29 o 10:21, Kris pisze:
> W dniu sobota, 29 sierpnia 2015 10:03:42 UTC+2 użytkownik nadir napisał:
>
>> Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania mięsa, ludzie
>> od przynajmniej kilu tysięcy lat stosują ten sposób i żyją.
>> Benzopiren, bo to on jest szkodliwy w dymie wędzarniczym, jest również
>> obecny we wdychanym powietrzu, raz jego stężenie jest większe innym
>> razem mniejsze. I o to stężenie i dawkę chodzi.
>> Jak sam sobie zrobisz wędliny, to wiesz przynajmniej ile i jakiego
>> świństwa w nich jest, w tych produkowane masowo to często w ogóle nie
>> wiadomo co stosują.
> Ot to. Mama kilkadziesiąt ostatnich lat pracowała w sklepach mięsnych, więc
doskonale wiem jak to z tymi sklepowymi wędlinami bywa.
Ja mam kolegę rzeźnika, który wiele lat przepracował w różnych zakładach
mięsnych - państwowych i prywatnych. Jak mu powiedziałem, że słyszałem
jak to faszerują mięso chemią to mnie wyśmiał i później wytłumaczył, że
to wszystko to bzdury. Dzięki niemu poznałem cały proces obróbki i
przygotowania wędlin. Później wiele czytałem na temat wędzarnictwa
zarówno tego domowego jak i przemysłowego. Dlatego też wiem, że w tym
przypadku Kogutek ma 100% rację.
> Taka ciekawostka- trzy lata temu do Turcji lecieliśmy w końcówce sierpnia. wylot z
Gdańska, samochód stał na parkingu lotniskowym 9dni. Jak wysiadaliśmy z samochodu
idąc na samolot zapomnieliśmy wziąć z auta woreczek w którym 2 czy 3 obłożone wedliną
i serem bułki były. Gdy po tych chyba 9 dniach wracaliśmy spodziewaliśmy się że w
aucie stojącym na rozgrzanym parkingu będzie straszny fetor. Otwieramy auto a tam
nic- bułki uschnięte ale wędlina i ser na nich wyglądają jakby do zjedzenia się
nadawały.
> Więc można sobie wyobrazić ile tam różnej chemii w tym jest.
No popatrz, a ja miałem okazję w dzieciństwie spożywać wędliny, które po
pół roku wisiały uwiązane sznurkami na strychu (lato i zima) i co
ciekawsze pomagałem nawet je wędzić oraz peklować. To są niezapomniane
smaki dzieciństwa ususzonej, domowej kiełbasy czy boczku.
Myślisz, że rodzice wykupili całe zakłady chemiczne żeby je nafaszerować
chemią? :)
Następne wpisy z tego wątku
- 29.08.15 19:14 Zenek Kapelinder
- 29.08.15 20:22 masti
- 29.08.15 22:07 Tomasz Gorbaczuk
- 29.08.15 23:10 Uzytkownik
- 29.08.15 23:10 Zenek Kapelinder
- 29.08.15 23:20 Tomasz Gorbaczuk
- 29.08.15 23:59 Zenek Kapelinder
- 30.08.15 00:02 Ghost
- 30.08.15 00:05 Ghost
- 30.08.15 00:09 Ghost
- 30.08.15 00:10 Ghost
- 30.08.15 00:08 Aleksander
- 30.08.15 00:15 Aleksander
- 30.08.15 09:22 Ghost
- 30.08.15 13:37 Adam Sz.
Najnowsze wątki z tej grupy
- IObit Malware Fighter Pro 11.3.0.1346 Multilingual: Protecting Your System
- Advanced SystemCare Pro 17.5.0.255: Ultimate PC Optimization Tool
- Przyłącze dolne grzejnika
- IObit Uninstaller Pro 13.6.0.5 Multilingual Overview
- Czym wykonać otwór fi 100 w betonie komórkowym?
- Kompakt WC z montażem
- Gorąco za oknem, to napisałem piosenkę o grupowiczach
- Jak wygonic mysz?
- Basen i chłodzenie w w wentylacji mechanicznej
- na chuj mieć dom?
- położyłem kafelki
- rowny podzial odcinka
- Zmiękczacz wody
- dostałem sms
- Panele PV w pionie (prawie).
Najnowsze wątki
- 2024-07-13 IObit Malware Fighter Pro 11.3.0.1346 Multilingual: Protecting Your System
- 2024-07-13 Advanced SystemCare Pro 17.5.0.255: Ultimate PC Optimization Tool
- 2024-07-13 Przyłącze dolne grzejnika
- 2024-07-13 IObit Uninstaller Pro 13.6.0.5 Multilingual Overview
- 2024-07-12 Czym wykonać otwór fi 100 w betonie komórkowym?
- 2024-07-10 Kompakt WC z montażem
- 2024-07-10 Gorąco za oknem, to napisałem piosenkę o grupowiczach
- 2024-07-09 Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
- 2024-07-05 Jak wygonic mysz?
- 2024-06-30 Basen i chłodzenie w w wentylacji mechanicznej
- 2024-06-29 na chuj mieć dom?
- 2024-06-27 położyłem kafelki
- 2024-06-21 rowny podzial odcinka
- 2024-06-19 Zmiękczacz wody
- 2024-06-13 dostałem sms