eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieWędzarnia - "oryginalne" projektyRe: Wędzarnia - "oryginalne" projekty
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!takemy.news.tel
    efonica.de!telefonica.de!feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.de!81.171.118.64.M
    ISMATCH!peer04.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.ne
    ws.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
    -mail
    Subject: Re: Wędzarnia - "oryginalne" projekty
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    References: <55de00c8$0$27508$65785112@news.neostrada.pl>
    <b...@g...com>
    <e...@g...com>
    <1...@g...com>
    <f...@g...com>
    <o...@l...harvard.local>
    <4...@g...com>
    <55df56ee$0$4769$65785112@news.neostrada.pl>
    <55e0c4e9$0$27506$65785112@news.neostrada.pl>
    <55e1675c$0$4766$65785112@news.neostrada.pl>
    <6...@g...com>
    From: Uzytkownik <a...@s...pl>
    Date: Sat, 29 Aug 2015 16:12:26 +0200
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/38.2.0
    MIME-Version: 1.0
    In-Reply-To: <6...@g...com>
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 30
    Message-ID: <55e1bdc8$0$4771$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: user-94-254-209-62.play-internet.pl
    X-Trace: 1440857546 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 4771 94.254.209.62:29746
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 3628
    X-Received-Body-CRC: 1328952674
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:504354
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2015-08-29 o 10:21, Kris pisze:
    > W dniu sobota, 29 sierpnia 2015 10:03:42 UTC+2 użytkownik nadir napisał:
    >
    >> Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania mięsa, ludzie
    >> od przynajmniej kilu tysięcy lat stosują ten sposób i żyją.
    >> Benzopiren, bo to on jest szkodliwy w dymie wędzarniczym, jest również
    >> obecny we wdychanym powietrzu, raz jego stężenie jest większe innym
    >> razem mniejsze. I o to stężenie i dawkę chodzi.
    >> Jak sam sobie zrobisz wędliny, to wiesz przynajmniej ile i jakiego
    >> świństwa w nich jest, w tych produkowane masowo to często w ogóle nie
    >> wiadomo co stosują.
    > Ot to. Mama kilkadziesiąt ostatnich lat pracowała w sklepach mięsnych, więc
    doskonale wiem jak to z tymi sklepowymi wędlinami bywa.

    Ja mam kolegę rzeźnika, który wiele lat przepracował w różnych zakładach
    mięsnych - państwowych i prywatnych. Jak mu powiedziałem, że słyszałem
    jak to faszerują mięso chemią to mnie wyśmiał i później wytłumaczył, że
    to wszystko to bzdury. Dzięki niemu poznałem cały proces obróbki i
    przygotowania wędlin. Później wiele czytałem na temat wędzarnictwa
    zarówno tego domowego jak i przemysłowego. Dlatego też wiem, że w tym
    przypadku Kogutek ma 100% rację.

    > Taka ciekawostka- trzy lata temu do Turcji lecieliśmy w końcówce sierpnia. wylot z
    Gdańska, samochód stał na parkingu lotniskowym 9dni. Jak wysiadaliśmy z samochodu
    idąc na samolot zapomnieliśmy wziąć z auta woreczek w którym 2 czy 3 obłożone wedliną
    i serem bułki były. Gdy po tych chyba 9 dniach wracaliśmy spodziewaliśmy się że w
    aucie stojącym na rozgrzanym parkingu będzie straszny fetor. Otwieramy auto a tam
    nic- bułki uschnięte ale wędlina i ser na nich wyglądają jakby do zjedzenia się
    nadawały.
    > Więc można sobie wyobrazić ile tam różnej chemii w tym jest.

    No popatrz, a ja miałem okazję w dzieciństwie spożywać wędliny, które po
    pół roku wisiały uwiązane sznurkami na strychu (lato i zima) i co
    ciekawsze pomagałem nawet je wędzić oraz peklować. To są niezapomniane
    smaki dzieciństwa ususzonej, domowej kiełbasy czy boczku.
    Myślisz, że rodzice wykupili całe zakłady chemiczne żeby je nafaszerować
    chemią? :)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1