eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieWentylacjaRe: Wentylacja
  • Data: 2014-09-11 20:37:15
    Temat: Re: Wentylacja
    Od: k...@g...com szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu czwartek, 11 września 2014 09:57:33 UTC+2 użytkownik Ergie napisał:
    > U�ytkownik napisa� w wiadomo�ci grup
    >
    > dyskusyjnych:74e8bcdd-f589-4bdc-94be-12234d28c579@go
    oglegroups.com...
    >
    >
    >
    > > Czy we wzorze Q= m x c x (t2-t1) wprowadzono nowy czynnik dla kuchenek
    >
    > > indukcyjnych. Przy takiej samej mocy dostarczonej do garnka ka�dy typ
    >
    > > kuchenki ugotuje
    >
    > > ziemniaki w tym samym czasie.
    >
    >
    >
    > A kto pisaďż˝ o takiej samej mocy???
    >
    >
    >
    > > Piszesz �e rzadziej zagl�dasz. To bzdura bo czas w jakim ugotuj� si�
    >
    > > ziemniaki zale�y od ilo�ci wody, tej nie odmierzasz z jedno procentow�
    >
    > > dok�adno�ci�.
    >
    >
    >
    > Nie pisa�em o czasie ugotowania, ale czasie od w��czenia do zagotowania i
    >
    > konieczno�ci zmniejszenia mocy by nie wykipia�o. Garnki maja naniesion�
    >
    > podzia�k� i wod� mo�na wla� z dok�adno�ci� do pojedynczych
    procent�w.
    >
    >
    >
    > > Zale�y r�wnie� od wielko�ci ziemniak�w lub kawa�k�w na jakie je
    pokrojono.
    >
    > > M�j spos�b gotowania ziemniak�w polega na tym �e ustawiam pe�n� moc
    p�ytki
    >
    > > co
    >
    > > ma 1200W. Po pierwszym podskoczeniu pokrywki wy��czam p�ytk�.
    >
    >
    >
    > No i o ten czas do pierwszego podskoczenia mi chodzi. Nie muszďż˝ czekaďż˝ i siďż˝
    >
    > gapi�, albo co chwil� zagl�da�. Bo mam pewno�� �e w tym garnku w tej
    ilo�ci
    >
    > wody ziemniaki zagotuj� si� w ci�gu x minut z dok�adno�ci� do minuty.
    Wi�c
    >
    > nastawiam timer i idďż˝ robiďż˝ coďż˝ innego. Jak dzwoni to przychodzďż˝ zmniejsza
    >
    > moc na 0,5 i w��czam timer na 15 minut. I znowu id� robi� cos innego. Po
    15
    >
    > minutach jak dzwoni wracam i sprawdzam czy juďż˝ sďż˝ dobre bo niestety z
    >
    > ziemniakami to r�nie bywa w tym samym sklepie w zasadzie co tydzie� s� inne
    >
    > ziemniaki.
    >
    >
    >
    > > Bo gazowa b�dzie szybsza do ry�u albo kaszy je�li jest w niej palnik co ma
    >
    > > 3,5kW. A sďż˝ i takie gazowe co majďż˝ palnik w okolicach 4kW.
    >
    >
    >
    > To zale�y od gazu. Przy butli PB uzyskuje si� wy�sze moce ni� przy gazie
    >
    > ziemnym. Jak pisa�em ja wygra�em zak�ad �e na mojej indukcji na �rednim
    polu
    >
    > 2l wody zagotuj� si� szybciej ni� na du�ym palniku kuchenki gazowej
    (jakiďż˝
    >
    > zwyk�y Wrozamet czy Amica).
    >
    >
    >
    > Pozdrawiam
    >
    > Ergie

    Twoje argumenty z piętnastoma minutami nie mogą do nikogo z wyjątkiem Ciebie trafić
    bo są bez sensu. Przy gazie start podgrzewania jest tak samo szybki jak przy
    indukcji. Przy płytce o minutę dłuższy. Płytka nie musi mieć 500 stopni więcej niż
    garnek z zimną wodą żeby następowała wymiana ciepła. Przy płytce nastawiasz pierwszy
    czas na 16 minut. Minuta nikogo przy gotowaniu pyrów nie zbawia. Jeśli pikanie
    minutnika jest dobre to dlaczego podskakiwanie pokrywki ma być złe? Pokrywka też
    hałasuje i to wcale nie tak cicho.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1