eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieZamknięcie wody na zimęRe: Zamknięcie wody na zimę
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.178-37-164-252
    .dynamic.inetia.pl!not-for-mail
    From: Robert Wańkowski <r...@w...pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Zamknięcie wody na zimę
    Date: Wed, 18 Oct 2023 21:46:17 +0200
    Organization: news.chmurka.net
    Message-ID: <ugpccg$5s0$12$Robert_W@news.chmurka.net>
    References: <ug8h8r$lgg$1$Cav@news.chmurka.net>
    <X...@1...0.0.1>
    <ugmd11$usk$3$Robert_W@news.chmurka.net>
    <X...@1...0.0.1>
    <ugp6e1$5s0$7$Robert_W@news.chmurka.net>
    <ugp7q3$1avq9$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
    <ugp90u$5s0$10$Robert_W@news.chmurka.net>
    <ugpack$1b1un$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
    <ugpair$5s0$11$Robert_W@news.chmurka.net>
    <ugpbed$1b35d$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
    <ugpbi5$1b3at$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
    NNTP-Posting-Host: 178-37-164-252.dynamic.inetia.pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Date: Wed, 18 Oct 2023 19:41:04 -0000 (UTC)
    Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Robert_W";
    posting-host="178-37-164-252.dynamic.inetia.pl:178.37.164.252";
    logging-data="6016"; mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
    User-Agent: Mozilla Thunderbird
    Cancel-Lock: sha1:GT7WVZ4tCIIRjXjeeMsH8ctisUE=
    sha256:CbWwEfhBhCZnBmsSAb82aiRRyERvCN6zrK2zfRrjiBA=
    sha1:+PzPG7yiYVuOwnCxlCgHn0HdsSc=
    sha256:PsfaI9AL1E2NpZz+gB7vg4SV+MO7ud9aylgaeS4NXZk=
    Content-Language: pl
    In-Reply-To: <ugpbi5$1b3at$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:592974
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 18.10.2023 o 21:26, LordBluzg(R)?? pisze:

    >
    > Chuj tam, skopiuję z AI, bo możesz czasem GPT też nie ogarniać :D
    >
    > Woda zamarzając w wiadrze może powodować pękanie lub urywanie dna ze
    > względu na unikalne właściwości fizyczne tej substancji. Głównym
    > czynnikiem jest gęstość wody i jej zdolność do rozszerzania się podczas
    > zamarzania.
    >
    > Większość substancji kurczy się, gdy są schładzane i przechodzą w stan
    > stały. Jednak woda zachowuje się inaczej. Kiedy temperatura wody spada
    > do zera stopni Celsiusza, cząsteczki wody tworzą regularną strukturę
    > krystaliczną, która zajmuje więcej miejsca niż płynna woda. To oznacza,
    > że woda zamarzając zwiększa swoją objętość.
    >
    > W przypadku wiadra, które nie jest wystarczająco elastyczne, zamarzająca
    > woda może wywierać ogromne ciśnienie na ścianki wiadra w miarę
    > rozprzestrzeniania się lodu. Jeśli ta siła jest wystarczająco silna,
    > może spowodować pękanie lub urywanie dna wiadra.
    >
    > Ten proces jest dobrze znany w dziedzinie inżynierii i budownictwa. Jest
    > to również jeden z powodów, dla których rury wodociągowe i inne
    > struktury narażone na działanie mrozu są projektowane z uwzględnieniem
    > możliwości rozprężania się wody podczas zamarzania, aby uniknąć
    > uszkodzeń spowodowanych tym procesem.
    >

    Jesteś techniczny, to chyba widzisz, że to co dostałeś od AI to nie ma
    nic wspólnego z tym o czym pisałem.
    Dlaczego dno w garze zrobiło się wypukłe?
    Ja już wiem, to Ci powiem, abyś nie umarł w niewiedzy.

    Warstwa lodu, która nie doszła do dna zwiększyła średnicę gara poniżej
    górnej krawędzi, co uniemożliwiło wysunięcie się lodowego korka ku górze.


    Robert

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1