-
Data: 2013-10-21 18:30:18
Temat: Re: Ziemia
Od: SJS <s...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 2013-10-21 18:07, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pan SJS napisał:
>
>>>>>> Pytałem o szczepy Sherry z rejonu Jerez de la Frontera - mają
>>>>>
>>>>> I co z nimi robią? Sherry ma to do siebie, że wzrastając w warunkach
>>>>> andaluzyjskich, gdzie nie pada prawie wcale, a temperatury przez
>>>>> dłuższy czas utrzymują się wyższe niż 36,6°C, nabiera właściwej sobie
>>>>> słodyczy. W Mołdawii aż tak to nie ma.
>>>>
>>>> Przewodniczka twierdziła że sa u nich rejony odpowiednie do uprawy ale
>>>> nie w Milestii Mici
>>>
>>> Przewodnicy mogą różnie gadać, ale obiektywnie, to tam jednak inny klimat
>>> jest. Może nawet nie te temperatury takie ważnie, co gwarancja braku
>>> deszczu okolicach Jerez de la Frontera czy Malagi. Tamtejsze uprawy jadą
>>> na niedoborze wody -- zbiera się owoce mniej lub bardziej zrodzynkowane,
>>> o zagęszczonym soku.
>> U, to pewnie dlatego ich wina w rejonie Jerez de la Frontera są tak
>> podobne do naszych miodów pitnych
>
> Najbardziej to chyba malaga. To wino robione jest klasycznie, tyle że
> z takiego arcysłodkiego surowca. Więc jest na koniec i mocne, i słodkie.
> Jerez, to już wino wzmocnione (więc niektórzy twierdzą, że nie wino).
> Czego tam Hiszpanie dodają w celu wzmocnienia, to nawet nie wiem.
> Bo do prošku, to się leje oczywiście rakiję. Podobnie porto, które też
> w dużych ilościach robią u Sandemana w Jerez de la Frontera. Ale robią
> na bazie tego, co urosło w Portugalii i tam też wstępnie przefermentowało
> (przewożenie winogron w celach winiarskich nie jest legalne). Za to
> wożenie młodego wina tradycje ma bogate. Choćby taka madera. Na wyspie
> uprawia się winogron tyle, że gdyby to mieli wypić sami mieszkańcy,
> choćby i z pomoca przyjezdnych, to by tam nikt nigdy trzeźwy nie chodził.
> Więc mądrzy ludzie wpadli napomysł, by to załadować na statki i przywieźć
> nam na kontynent. A że pod pokładem temperatura tak pod pięćdziesiąt stopni,
> to ono w specyficzny sposób w trybie przyspieszonym dojrzewa. W najszej
> części świata podobnie traktowano tokaj szamorodni. Praojce nasi mieli
> tak duże pragnienie, że bratanki nie nadążały z produkcją. Ładowali więc
> niedojrzałe wino na wozy, a po drodze sam rodził się wyborny trunek.
>
> Jarek
>
Ciekawe informacje
Wiesz jak nasi przodkowie zwiększali 300-400 lat temu procenty w
miodach pitnych?
--
sjs
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
Następne wpisy z tego wątku
- 21.10.13 18:40 Jarosław Sokołowski
- 21.10.13 18:55 Dirko
- 21.10.13 19:06 SJS
- 21.10.13 19:07 SJS
- 21.10.13 19:07 Jarosław Sokołowski
- 22.10.13 18:51 Dirko
- 24.10.13 17:42 Trybun
Najnowsze wątki z tej grupy
- Krzew-drzewo
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Zmierzch kreta?
- Solution manual Probability, Statistics, and Random Processes for Engineers (4th Ed., Henry Stark & John W. Woods)
- Sternbergia lutea
- Re: Solution Manual Electric Circuits (12th Ed., Nilsson & Riedel)
- Pomarańcza w doniczce
- dracena
- jeszcze raz - co za roślina
- jaka to roślina ?
- Chwastnica w trawniku
- rośliny inwazyjne- walka z wiatrakami?
- aronia na jarząbie coś sie dzieje
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL