eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodydynia olbrzymiaRe: dynia olbrzymia
  • Data: 2013-08-25 21:02:51
    Temat: Re: dynia olbrzymia
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Pani Ania napisała:

    > No właśnie - problemem dynie jest jej olbrzymiość...

    Dynia polega właśnie na olbrzymiości. W tym jej urok cały.

    > Dużą dynię po oczyszczeniu pokroiłabym na kawałki i rozgotowałabym, a potem
    > zamroziłabym w porcjach. Najlepiej u nas "schodzi" zupa dyniowa, a w takiej
    > formie miałabym półfabrykat dostępny przez resztę roku.

    Myśmy dotąd praktykowali mrożenie bez gotowania. Sprawdza się wybornie,
    wystarczy tylko wstępnie porąbać na kawałki. Taka zamrożona później nawet
    łatwiej obrabia się termicznie, co zaskoczeniem nie jest. Jeśli już gotować
    zaraz po zbiorze, to chyba lepiej od razu do słoików. W domu zwykle więcej
    miejsca jest gdzieś w komorze słoikowej, niż w zamrażalniku.

    Jarek

    PS
    W słoikach, to jeszcze można zrobić "dżem z dyni o smaku (lub przynajmniej
    kolorze) pomarańczowym". Koniecznie z etykietą zastępczą.

    --
    Nie udają słodyczy nieszczerze,
    Mężnie trwają w swym schwarzcharakterze,
    Nie składają w komorę zasobną,
    Jak więcej dziobną.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1