eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dompieczenie chleba- problemRe: pieczenie chleba- problem
  • Data: 2011-12-13 15:53:17
    Temat: Re: pieczenie chleba- problem
    Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Qrczak wrote:

    >> Ja ruszam zakwas też na pi razy oko 12 godzin przed. I rozmnażam, p[o
    >> czym połowa idzie do lodówki, a druga do chleba.
    >
    > Odkładam zwykle ok. 200g zaczynu na później. Z tego, po dwudniowym
    > rozruchu, spokojnie wychodzą cztery kilogramowe bochenki.

    Ja trzymam w słoiku 0,9l, tak z połowę słoika. Na noc dziele na pół,
    dokładam do każdego słoika po ok. 200ml wody i 10 łyżek mąki, miacham i
    zostawiam. Porcja na cały piekarnik wzdłuż i wszerz.
    >
    >>> Ciekawe. Na samym zakwasie chleb wyrasta lepiej niż z dodatkiem drożdży.
    >>> I nie opada.
    >>
    >> I w dodatku prawie wszystko wybacza.
    >
    > Na poczatku byłam taka przewrażliwiona (że zaczyn młody za słaby) a
    > nadgorliwa i dodawałam drożdże. I wyrastało kiepsko, a wyrośnięte mocno
    > opadało. Na samym zakwasie tak się nie zdarza. Za to spokojnie podwaja
    > objętość w trakcie wyrastania.
    > Teraz przymierzam się do zrobienia zaczynu na pszennej.

    Dokładnie.
    Ja zaczyn mam żytni, chleb piekę pszenno-żytni. Jak nie ucieknie, to zawsze
    się udaje.

    --
    Pozdrawiam
    J.

    www.kontestacja.com

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1