eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dompieczenie chleba- problemRe: pieczenie chleba- problem
  • Data: 2011-12-13 10:57:22
    Temat: Re: pieczenie chleba- problem
    Od: <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]


    Użytkownik "p 47" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
    news:jc11a1$o2e$1@news.task.gda.pl...
    > Od pewnego czasu piekę chleb w tzw. automacie do pieczenia pieczywa,
    > najczęsciej z gotowych mieszanek.
    > Jakośc wypieków jest zazwyczaj zdecydowanie lepsza od kupnych.
    > Jednakże b. często napotykam na niezrozumiały, sprzeczny z fizyką problem,
    > a mianowicie mimo, że chleb po wyrobieniu doskonale wyrasta, to w
    > momencie, gdy program dochodzi do początku fazy wypieku (włącza się
    > grzałka do pieczenia) to wtedy wyraźnie on opada (nawet do ok. 40%
    > pierwotnej objętości).

    Bo zbyt długo rośnie. Skróć nieco czas wyrastania. Pieczenie trzeba
    uruchomić nieco wcześniej niż wyrastanie osiągnie swoje maximum.
    Wówczas końcowa faza rośnięcia nastąpi po włączeniu grzałki
    i ustanie w momencie, gdy temperatura będzie już wysoka, a to
    zapobiegnie opadaniu.

    Swoją drogą - też polecam zakwas. Nie da się go pogodzić
    z programami maszyny, bo wymaga dłuższych czasów wyrastania
    i pieczenia, ale z powodzeniem da się używać w maszynie,
    trzeba tylko kontrolować proces i przełączać programy ręcznie.


    Pozdrawiam...
    vVojtek
    www.frozentime.prv.pl









Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1