eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodypropozycje nalewek...Re: propozycje nalewek...
  • Data: 2018-10-08 21:42:15
    Temat: Re: propozycje nalewek...
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Lisciasty pisze:

    >> Owszem, dobrze jest gdy ten destylat poleży trochę w dębowej beczce
    >> przed ujajecznienien, ale i bez tego można. Smak będzie lepszy
    >> (i bliższy oryginalnego advocata) niż na bezpłciowym polmosie.
    >
    > Tenże zestaw za 7 tysięcy talarów ponoć robi też koniaki, więc
    > potem trzeba pozyskać jeszcze ajer z kur domowych i w zasadzie
    > jesteśmy gotowi do konsumpcji :]

    Trudno żeby nie robił. Destylacja koniaku jest przedsięwzięciem
    o wiele łatwiejszym od rektyfikacji spiritusu. Trudności zaczynają
    się dopiero później, w trakcie dojrzewania i leżakowania. Chodzi
    o to, by sumaryczny ubytek przy okresowych kontrolach przebiegu
    procesu był mniejszy od produkcji początkowej. Łatwo może się
    okazać, że trunek wprawdzie dobry wyszedł, ale zostało go najwyżej
    na jedno jajko, i to takie od kurki zielononóżki. Dlatego trzeba
    przedestylować słuszną ilość.

    Jarek

    --
    Gdyby człek trzymał się przynajmniej takich szlachetnych napojów jak
    arak, maraskino, koniak, ale ja piłem wczoraj borowiczkę. Dziwię się,
    że mogę ją tak chlać. Smak ma obrzydliwy. Żeby to przynajmniej griotte.
    Ludzie wykombinują różne świństwa i piją je jak wodę.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1