eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyrozmowy działkowców › Re: rozmowy działkowców
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
    .pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
    From: Leszek Serdyński <l...@o...pl>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: rozmowy działkowców
    Date: Sat, 16 Nov 2013 10:42:47 +0100
    Organization: Dialog Net
    Lines: 35
    Message-ID: <l67end$bqj$1@news.dialog.net.pl>
    References: <l4hgcb$409$1@node2.news.atman.pl>
    <526e66cc$0$2277$65785112@news.neostrada.pl>
    <l4m2so$d0u$1@speranza.aioe.org>
    <527fa0cc$0$2168$65785112@news.neostrada.pl>
    <l5s02u$9qf$1@speranza.aioe.org> <l5sq7n$jma$1@news.vectranet.pl>
    <l5umg7$oka$1@speranza.aioe.org>
    <f...@g...com>
    <l610im$ehh$1@node1.news.atman.pl> <l615sn$r5v$1@speranza.aioe.org>
    <l639eo$rc$2@speranza.aioe.org>
    <528586fe$0$2177$65785112@news.neostrada.pl>
    <5285a609$0$2291$65785112@news.neostrada.pl>
    <l66jrf$fu6$1@node2.news.atman.pl>
    NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-29-67.ssp.dialog.net.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.dialog.net.pl 1384594989 12115 78.8.29.67 (16 Nov 2013 09:43:09 GMT)
    X-Complaints-To: a...@d...net.pl
    NNTP-Posting-Date: Sat, 16 Nov 2013 09:43:09 +0000 (UTC)
    In-Reply-To: <l66jrf$fu6$1@node2.news.atman.pl>
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18197
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6002.18463
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:236811
    [ ukryj nagłówki ]


    Użytkownik "Marek K" <m...@P...pl> napisał w wiadomości
    news:l66jrf$fu6$1@node2.news.atman.pl...

    Ale poprawka była na poważnie - czeremchówke robię tylko z owoców i
    gorzały 70% :)

    Dla ścisłości jest to czeremcha amerykańska (Prunus serotina). Nalewka jest
    wyborna i porównywalna tylko z dereniówką. W smaku jest bardziej "damska"
    niż dereniówka: posmak wiśni z lekką goryczką i migdałowym aromatem.
    Świetnie nadaje się do kawki. Warunkiem dobrego smaku czeremchówki jest
    krótki okres nalewu - tydzień, max dziesięć dni - zależnie od temperatury i
    intensywności wstrząsania. Owoce czeremchy powinny być dobrze dojrzałe,
    najlepiej lekko pomarszczone. U mnie trudno takie zebrać, bo szpaki młócą
    wcześniej. Moc nalewki powinna być trochę mniejsza, niż normalnie (ok. 35%),
    żeby spirytus nie tłumił smaku i aromatu owoców. Po zlaniu zalewu owoce
    zasypuję cukrem w ilości 0,5 kg na 1 kg owoców. Też trzymać nie za długo,
    jak tylko cukier się rozpuści to zlewać. Wymieszać z zalewem spirytusowym,
    dolać trochę wody dla osłabienia i odstawić na pół roku. Zauważyłem, że
    dopiero po pół roku leżakowania zaczyna nabierać szlachetnego smaku,
    zmniejsza się goryczka, a zwiększa słodkość.
    Dwa lata temu robiłem nalewki ze wszystkiego co owocowało: od jagody
    kamczackiej przez poziomkówkę, malinówkę, truskawkówkę, morelówkę,
    czereśniówkę, wiśniówkę (pszczelarza), pigwówkę, po dereniówkę.
    W zeszłym roku tylko czeremchówkę i dereniówkę, bo na inne szkoda procentów.
    W tym roku tylko dereniówkę i troszkę morelówki i malinówki. Czeremchy nie
    zebrałem.
    Gdyby organizował się jakiś zjazd forumowy, to jestem gotów podesłać
    buteleczkę czeremchówki dla degustacji :)

    Pozdrawiam
    Leszek



Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1