eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieslabo nachodzi temperatura piecaRe: slabo nachodzi temperatura pieca
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
    .pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
    From: "Irek N." <j...@t...tajny.jest>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: slabo nachodzi temperatura pieca
    Date: Sat, 30 Nov 2013 22:41:08 +0100
    Organization: Dialog Net
    Lines: 43
    Message-ID: <l7dm16$4sd$1@news.dialog.net.pl>
    References: <8...@g...com>
    <l7dj59$g3u$1@node1.news.atman.pl>
    NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-242-141.ssp.dialog.net.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Trace: news.dialog.net.pl 1385847654 5005 78.8.242.141 (30 Nov 2013 21:40:54 GMT)
    X-Complaints-To: a...@d...net.pl
    NNTP-Posting-Date: Sat, 30 Nov 2013 21:40:54 +0000 (UTC)
    User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
    In-Reply-To: <l7dj59$g3u$1@node1.news.atman.pl>
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:479247
    [ ukryj nagłówki ]

    Sebastian Biały pisze:
    > On 2013-11-30 20:44, j...@g...com wrote:
    >> witam posiadam piec z podajnikiem slimakowym, sterownik iryd pid, pale
    >> eko-groszkiem.
    >> Gdy rozpalam w piecu bardzo powoli mi rosnie temperatura
    >
    > Ja stosuje metodę szokową przy rozpalaniu. Sterowanie ręczne,
    > wypełnienie retorty po brzegi, pełny ciąg dmuchawy i 20 minut ręcznego
    > pilnowania "palnika" żeby węgla było dużo. Potem przełaczam na automat.
    > Piec rozbiega się do 70-80 stopni i bezwladnośc powoduje że płynnie
    > opada w 50 i tak mu zostaje. Mniej więcej 30 minut na całość zaczynając
    > od 25 stopni. Strata to może ze dwie-trzy pełne retorty węgla.
    >
    > Piec rozpalajacy się sam potrafi w trybie "palnik" wydmuchiwać całe
    > ciepło w komin nawet przez kilka godzin. I zużyć więcej niż dwie retorty.
    >

    No to mnie zaskoczyłeś.
    Ja rozpalam ręcznie (zapalam początkowo palnikiem propan-butan) do
    momentu, aż przynajmniej połowa retorty się pali (15 minut od
    rozpalenia?, groszek prawie na płasko w retorcie), później automat i
    samo jedzie... i dobrze jedzie :)
    Po mniej więcej godzinie mam ustabilizowaną temperaturę na kotle... 41C
    i tak już zostaje.

    Proszę, jak potrafimy się pięknie różnić :)

    Miłego.
    Irek.N.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1