eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieslabo nachodzi temperatura piecaRe: slabo nachodzi temperatura pieca
  • Data: 2013-11-30 22:41:08
    Temat: Re: slabo nachodzi temperatura pieca
    Od: "Irek N." <j...@t...tajny.jest> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Sebastian Biały pisze:
    > On 2013-11-30 20:44, j...@g...com wrote:
    >> witam posiadam piec z podajnikiem slimakowym, sterownik iryd pid, pale
    >> eko-groszkiem.
    >> Gdy rozpalam w piecu bardzo powoli mi rosnie temperatura
    >
    > Ja stosuje metodę szokową przy rozpalaniu. Sterowanie ręczne,
    > wypełnienie retorty po brzegi, pełny ciąg dmuchawy i 20 minut ręcznego
    > pilnowania "palnika" żeby węgla było dużo. Potem przełaczam na automat.
    > Piec rozbiega się do 70-80 stopni i bezwladnośc powoduje że płynnie
    > opada w 50 i tak mu zostaje. Mniej więcej 30 minut na całość zaczynając
    > od 25 stopni. Strata to może ze dwie-trzy pełne retorty węgla.
    >
    > Piec rozpalajacy się sam potrafi w trybie "palnik" wydmuchiwać całe
    > ciepło w komin nawet przez kilka godzin. I zużyć więcej niż dwie retorty.
    >

    No to mnie zaskoczyłeś.
    Ja rozpalam ręcznie (zapalam początkowo palnikiem propan-butan) do
    momentu, aż przynajmniej połowa retorty się pali (15 minut od
    rozpalenia?, groszek prawie na płasko w retorcie), później automat i
    samo jedzie... i dobrze jedzie :)
    Po mniej więcej godzinie mam ustabilizowaną temperaturę na kotle... 41C
    i tak już zostaje.

    Proszę, jak potrafimy się pięknie różnić :)

    Miłego.
    Irek.N.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1