eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domtermomix vs kohersen › Re: termomix vs kohersen
  • Data: 2011-02-02 11:03:04
    Temat: Re: termomix vs kohersen
    Od: "Jackare" <1...@1...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "Jackare" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
    news:ihn8ts$1kl$1@node1.news.atman.pl...

    >
    > Moi tesciowie kupili sobie thermomixa. Czasem go z żoną używamy. Fajna
    > rzecz ale mała pojemność. Fajną sprawą jest możliwość bardzo szybkiego
    > przygotowania dość efektownych potraw. Klika przepisów nam się absilutnie
    > nie udało. Sok pomidorowy robi się doskonały. Kohersena nie znam.
    > Porównywalnych urządzeń spoza systemu MLM nie znam.

    No i od siebie dodam jeszcze, że nie kupiłbym sobie tego termomixa bo jednak
    jego funkcjonalność nie jest warta ceny.
    Pokazywane na prezentacji robienie kawy, lodów i innych cudów na kiju w
    praktyce się nie sprawdza. Kawę robi się w filiżance (ja akurat lubię tylko
    rozpuszczalną, lktórą i tak piję raz na dwa tygodnie przy sprzyjających
    wiatrach) lody kupuje się w sklepie podobnie jak bułeczki które termomix też
    potrafi "zrobić" tzn przygotowac ciasto.
    W mojej ocenie produkt można potraktować w dwóch kategoriach:
    1. Gadżet w kuchni do używania od czasu do czasu lub do pewnych
    specjalizowanych produktów które nam zasmakują - w naszym przypadku sok
    pomidorowy o któym pisałem
    2. kompaktowy robot kuchenny dla samotnych którzy o gotowaniu większego
    pojęcia nie mają i jednocześnie chcieliby jadać w domu a nie w gastronomii.

    W pierwszej kategorii zdecydowaną wadą jest cena i pojemność urządzenia- na
    okazjonalne przyrządzanie potraw cena jest zbyt wysoka, dla rodziny 2+1
    pojemność jest zbyt mała.
    W drugiej kategorii wadą jest jakość i skład potraw - wg mnie są ogólnie
    mówiąc niezdrowe i mało wartościowe a ograniczeniem są przepisy. W tym nie
    zrobi się niczego wymyślonego przez siebie tylko produkty z dołączonych
    przez dystrybutora wydawnictw. Maszyna posługije się włanymi jednostkami
    pojemności (dołączona miarka) i ma zaprogramowane czasy i moce działania
    odstosowane do swej pojemności. Nie znając parametrów nie wiemy jak inaczej
    możnaby ją wykorzystać.

    Moim zdaniem w domu z normalną zróżnicowaną kuchnią lepiej sprawdzi się
    klasyczny robot kuchenny (malakser) do rozdrabniania mieszania szatkowania
    tarcia miksowania itp i mały ręczny blender. Dodatkowo maszynka do mięsa
    (ręczna lub elektryczna - jak kto woli) i sokowirówka. do tego dobre
    poręczne noże. U siebie używam od wielu lat robota moulinex ovatio i
    blendera braun które załatwiają właściwie wszystkie potrzeby naszej rodziny
    co do przygotowania najprzeróżniejszych potraw. Pieczywo i lody kupujemy w
    myśl zasady "daj zarobić piekarzowi" i nie podnieca nas fakt że moglibyśmy
    to zrobić sami w domu. Podobnie z masłem, śmietaną, zsiadłym mlekiem,
    serkami i wieloma innymi produktami.

    Jak kto lubi dobrą kawę na kilka sposobów to i tak kupi do domu dobry
    ekspres ciśnieniowy - mnie wystarcza prosta kawiarka stawiana na kuchence -
    i tak piję z niej kawę raz na kilka miesięcy.
    Gdy ktoś lubi i piecze dużo ciast to termomix będzie dlań ograniczeniem a
    nie pomocą.

    Podsumowując: w rodzinie prowadzącej tradycyjną kuchnię takie cuś się nie
    sprawdzi. Inni niech sobie kupuja na własną odpowiedzialność ale np
    uwiedzenia kogoś serwowanymi przez ten robot potrawami raczej nie wróżyłbym
    ;)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1