eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domKuchenka gazowa czy elektryczna
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 57

  • 41. Data: 2012-07-05 22:17:56
    Temat: Re: Kuchenka gazowa czy elektryczna
    Od: JK <j...@i...pl>

    W dniu 2012-07-05 22:11, Andrzej Lawa pisze:
    > W dniu 05.07.2012 19:10, JK pisze:
    >> W dniu 2012-07-05 08:50, Andrzej Lawa pisze:
    >>> W dniu 04.07.2012 16:04, JK pisze:
    >>>> W dniu 2012-07-03 22:30, Andrzej Lawa pisze:
    >>>>
    >>>>>
    >>>>> Jeśli promiennik wystygnie do np. 50-60C w
    >>>>> kilkanaście do kilkudziesięciu sekund - nie
    >>>>> widzę problemu.
    >>>>>
    >>>>
    >>>> A od jakiej temperatury do tych 50-60°C?
    >>>
    >>> Powiedzmy potrzebnej do jajek sadzonych.
    >>>
    >>>
    >>
    >> Czyli jakiej?
    >>
    > Nie wiem, nigdy nie miałem patelni z termometrem.
    >
    >

    Ale, jak piszesz, lubisz jajka sadzone i
    przyrządzasz je na swojej płycie halogenowej.
    Cóż więc stoi na przeszkodzie żebyś sprawdził
    i opisał w tym wątku swoje spostrzeżenia.
    Zajmie ci to, według twoich przekonań, nie
    więcej niż kilkadziesiąt sekund.

    P.S. Nie wymagam jakiejś wielkiej dokładności
    pomiaru. Wystarczy, że napiszesz po jakim
    czasie można na polu grzewczym oprzeć dłoń.


    --
    Pozdrawiam
    JK



  • 42. Data: 2012-07-05 22:32:02
    Temat: Re: Kuchenka gazowa czy elektryczna
    Od: JK <j...@i...pl>

    W dniu 2012-07-05 22:11, Andrzej Lawa pisze:
    > W dniu 05.07.2012 19:20, JK pisze:
    >
    >>> Ooo, bardzo dobra rzecz mikrofala -
    >>> chociażby gotowanie ziemniaków jest
    >>> szybkie i łatwe (żadnego odlewania, solenia
    >>> itepe).
    >>>
    >>
    >> Mikrofalówka soli ci ziemniaki? Podaj model.
    >
    > Ziemniaki mają własną sól. Tylko jak gotujesz
    > w nieosolonej wodzie to ta sól (i parę innych
    > rzeczy) zostaje wypłukanych.

    Primo - każdy rozgarnięty obywatel wie, że
    ziemniaki gotuje się w osolonej wodzie.
    Secundo - skąd ty wytrzasnąłeś tę rewelacyjną
    teorię o soli w ziemniakach, z "Pani Domu"?
    Ziemniaki zawierają mniej więcej 1% składników
    mineralnych. 60% z tego to związki potasu, o
    smaku raczej gorzkim niż słonym.


    >>> Jasna sprawa - dla CIEBIE jest to
    >>> rozwiązanie dużo lepsze.
    >>>
    >>> Ale ja dlatego się dopytuję o detale, żeby
    >>> wiedzieć - DLACZEGO.
    >>>
    >>> I jak sam widzisz - właściwie wszystkie
    >>> wady halogenów i zalety
    >>> indukcyjnej mnie nie dotyczą (mleko tylko
    >>> surowe i na zimno, ziemniaki
    >>> gotowane w mikrofali bez wody, jajka
    >>> sadzone...)
    >>>
    >>
    >> Ale zdaje się, że to nie ty zastanawiasz się
    >> nad wyborem rodzaju płyty
    >> grzewczej.
    >
    > Och, przepraszam, nie wiedziałem że w jednym
    > wątku tylko jedna osoba może się zastanawiać
    > nad wyborem, a inni mogą tylko doradzać...
    >

    Ale ty się nie zastanawiasz nad wyborem. Ty
    uparcie i bez sensownych argumentów
    przekonujesz nas o wyższości płyt halogenowych.

    >> Nigdy nie używałeś płyty indukcyjnej ale
    >> wybrzydzasz na nią. Używasz
    >> archaicznej, technologicznie, płyty
    >> halogenowej i bronisz tego z uporem
    >> Rejtana.
    >
    > Ty może śledź wątek, bo póki co to tylko
    > bredzisz bez sensu.

    Doprawdy?

    Ale masz rację, dyskusja z tobą zdecydowanie
    jest bez sensu.


    --
    Pozdrawiam
    JK



  • 43. Data: 2012-07-05 22:55:18
    Temat: Re: Kuchenka gazowa czy elektryczna
    Od: Andrzej Lawa <a...@l...SPAM_PRECZ.com>

    W dniu 05.07.2012 22:32, JK pisze:

    >>>> Ooo, bardzo dobra rzecz mikrofala -
    >>>> chociażby gotowanie ziemniaków jest
    >>>> szybkie i łatwe (żadnego odlewania, solenia
    >>>> itepe).
    >>>>
    >>>
    >>> Mikrofalówka soli ci ziemniaki? Podaj model.
    >>
    >> Ziemniaki mają własną sól. Tylko jak gotujesz
    >> w nieosolonej wodzie to ta sól (i parę innych
    >> rzeczy) zostaje wypłukanych.
    >
    > Primo - każdy rozgarnięty obywatel wie, że ziemniaki gotuje się w
    > osolonej wodzie.

    Ja gotuję bez wody. I co mi zrobisz?

    > Secundo - skąd ty wytrzasnąłeś tę rewelacyjną teorię o soli w
    > ziemniakach, z "Pani Domu"? Ziemniaki zawierają mniej więcej 1%
    > składników mineralnych. 60% z tego to związki potasu, o smaku raczej
    > gorzkim niż słonym.

    Sól w sensie smakowym, a niekoniecznie w sensie mineralnej soli kuchennej.

    [ciach]

    >> Och, przepraszam, nie wiedziałem że w jednym
    >> wątku tylko jedna osoba może się zastanawiać
    >> nad wyborem, a inni mogą tylko doradzać...
    >>
    >
    > Ale ty się nie zastanawiasz nad wyborem. Ty uparcie i bez sensownych
    > argumentów przekonujesz nas o wyższości płyt halogenowych.

    Brednie wypisujesz.

    Nie przekonuję o wyższości, tylko usiłuję poznać wszelkie różnice -
    jakie one będą w praktyce dla mnie - a nie przyjąć na wiarę ewangelię
    indukcyjną od kogoś takiego, jak ty.

    Co mi po zaletach kuchni indukcyjnej w gotowaniu ziemniaków w wodzie,
    kiedy ja tak ziemniaków nie będę nigdy więcej gotował?

    Póki co najbardziej "za" przemawia do mnie wydajność, cała reszta przy
    moim gotowaniu, nie ma znaczenia. Chociaż niestety boję się, że
    zwróciłoby mi się to dopiero ostro po gwarancji.

    Jakbym np. był fanem woka to w ogóle nie brałbym pod uwagę żadnej kuchni
    z płaskim blatem.

    Jesteś w stanie to zrozumieć?

    >>> Nigdy nie używałeś płyty indukcyjnej ale
    >>> wybrzydzasz na nią. Używasz
    >>> archaicznej, technologicznie, płyty
    >>> halogenowej i bronisz tego z uporem
    >>> Rejtana.
    >>
    >> Ty może śledź wątek, bo póki co to tylko
    >> bredzisz bez sensu.
    >
    > Doprawdy?

    Niewątpliwie.

    > Ale masz rację, dyskusja z tobą zdecydowanie jest bez sensu.

    Ty nie dyskutujesz, bo to wymaga przeczytania tego, co piszą inni. Ty
    sobie wyobrażasz, co piszę, a potem "dyskutujesz" ze swoim wyobrażeniem.


  • 44. Data: 2012-07-05 22:57:43
    Temat: Re: Kuchenka gazowa czy elektryczna
    Od: Andrzej Lawa <a...@l...SPAM_PRECZ.com>

    W dniu 05.07.2012 22:17, JK pisze:

    >> Nie wiem, nigdy nie miałem patelni z termometrem.
    >>
    > Ale, jak piszesz, lubisz jajka sadzone i przyrządzasz je na swojej
    > płycie halogenowej. Cóż więc stoi na przeszkodzie żebyś sprawdził i
    > opisał w tym wątku swoje spostrzeżenia.

    Gdzie ja niby piszę, że mam płytę halogenową??

    Przecież wyraźnie pisałem, że póki co się zastanawiam nad wyborem!

    Masz jakieś problemy z oczami?



  • 45. Data: 2012-07-08 14:08:44
    Temat: Re: Kuchenka gazowa czy elektryczna
    Od: BQB <a...@a...spamowy.com.invalid>

    W dniu 2012-07-04 15:57, Marek Dyjor pisze:
    > Jeffrey wrote:
    >>> gaz propan butan jest cięższy od powietrza gromadzi sie przy
    >>> podłodze
    >>> bardzo łatwo może powstać mieszanka wybuchowa i wtedy iskierka i
    >>> mamy
    >>> bum.
    >>
    >> a co z gazem propanbutan z rury bo takiej opcji tu nie było ?
    >
    > dalej jest cięższy do powietrza i wlecze sie po podłodze...
    >
    >
    > to jest jego zasadnicza wada. Dlatego też nie wolno parkować samochodów
    > w garażach podziemnych.

    Które to mają kiepsko zrobioną wentylację.


  • 46. Data: 2012-07-08 14:10:55
    Temat: Re: Kuchenka gazowa czy elektryczna
    Od: BQB <a...@a...spamowy.com.invalid>

    W dniu 2012-07-03 17:33, Marek Dyjor pisze:
    > Kris wrote:
    >> W dniu wtorek, 3 lipca 2012 12:53:47 UTC+2 użytkownik Bydlę napisał:
    >> butli nie jest najbezpieczniejszym paliwem w domu...
    >>>>
    >>>> Gaz "z rury" bezpieczniejszy?
    >>>
    >>> Oczywiście.
    >>
    >> Uzasadnisz?
    >
    > gaz ziemny jest prowadzony stałą instalacją gazową o sprawdzonej
    > szczelności pospięcie kuchenki też zwykle odbywa sie przez stałe łacze,
    > jaśli podpina fachowiec to zwykle sprawdza szczelność.
    >
    > gaz ziemny jest lżejszy od powietrza więc nawet spore wycieki zwykle
    > wylatują kominem wentylacyjnym zanim staną sie niebezpieczne (wybuchowe)

    Gaz ziemny jest bezwonny, nie bez powodu dodają pewien składnik, od
    czasu do czasu, aby ludzie mogli wykryć czy u nich nie "śmierdzi" i taka
    kontrola jest :P

    > gaz z butli jest zwykle podpinany jakimiś wężami przez użytkownika, nikt
    > nie sprawdza szczelności (bo nie ma czym).
    >
    > gaz propan butan jest cięższy od powietrza gromadzi sie przy podłodze
    > bardzo łatwo może powstać mieszanka wybuchowa i wtedy iskierka i mamy bum.

    Nawet przy niewielkim wycieku śmierdzi tak, że reaguje się natychmiastowo.


  • 47. Data: 2012-07-08 17:23:34
    Temat: Re: Kuchenka gazowa czy elektryczna
    Od: "kogutek" <s...@W...gazeta.pl>

    Jacek Osiecki <j...@c...pl> napisał(a):

    > Dnia Thu, 05 Jul 2012 08:49:55 +0200, Andrzej Lawa napisał(a):
    > > W dniu 04.07.2012 22:59, Jacek Osiecki pisze:
    > >>>> Nie jedyna. Dużo mniej skutecznie przekazuje energię, dłużej się nagrzewa.
    > >>> Co to "dużo"? 10%? 100%? 1000%?
    > >> Pomiary już raz tu były rzucone na grupę, link do jakiegoś PDFa. O ile
    > >> pamiętam to w maju/czerwcu...
    > > OK, poszukam...
    >
    > Znalazłem ;)
    > http://www.audytorzy.com/img/file/Badania%20AGD/Poro
    wnanie%20plyt%20grzewczych.
    > pdf
    >
    > Nie wiadomo na ile wiarygodne, nikt się niby nie podpisał :)
    >
    Mało wiarygodne. Miało wyjść że indukcyjna najlepsza to tak wyszło. Delikatne
    oszustwo polega między innymi na tym że podają temperatury tego co gzreje po
    zagotowaniu. palnik gazowy zły bo ma wysoką temperaturę. Ale masę ma małą. Dla
    płytki oporowej podają temperaturę ponad 450 stopni. W instrukcji obsługi
    mojej kuchenki jak byk stoi że po przekroczeniu temperatury płytki ponad 270
    stopni termostat ogranicza moc na najmniejszej mocy do zera a na pozycjach II,
    III, IV do najmniejszej mocy danej płytki. Niby na tej najmniejszej mocy da
    się w sprzyjających warunkach zrobić 450 stopni. Praktycznie mnie się coś
    takiego chyba jeszcze nie zdarzyło. Czyli celowo wprowadzili w błąd. Przy
    płytce trzeba się nauczyć gotować żeby wykorzystać jej możliwości. Gotowanie
    wody to taka próba że niby się coś zrobiło ale mało daje informacji. Gotowanie
    ziemniaków było by wiarygodniejsze. Nie zrobili bo by się okazało że indukcja
    gorsza od płytki. Przy gotowaniu ziemniaków, zupy, gulaszu itp temperatura
    płytki będzie na poziomie 120 stopni. Przy gotowaniu ziemniaków pełna moc
    idzie do momentu wrzenia. A potem wyłączałem kiedyś płytkę i inercją
    dogotowywało. Teraz mam sondę i przy gotowaniu wszystkiego co na wodzie nie
    dopuszcza ona do wrzenia. Przy temperaturze 95 stopni gotuje się praktycznie
    tak samo szybko jak przy dziewięćdziesięciu ośmiu stopniach. Oszczędność prądu
    jest bardzo duża. Płytka z zewnętrznym regulatorem temperatury bije na głowę
    sprawnością indukcję.

    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


  • 48. Data: 2012-07-08 22:30:09
    Temat: Re: Kuchenka gazowa czy elektryczna
    Od: "Andy Niwinski" <a...@i...pl>


    "kogutek"
    > Płytka z zewnętrznym regulatorem temperatury bije na głowę
    > sprawnością indukcję.
    >
    Ta jest, panie Kogutek. A czajnik elektryczny to już.....


  • 49. Data: 2012-07-09 09:31:44
    Temat: Re: Kuchenka gazowa czy elektryczna
    Od: Jacek Osiecki <j...@c...pl>

    Dnia Sun, 08 Jul 2012 14:10:55 +0200, BQB napisał(a):
    > W dniu 2012-07-03 17:33, Marek Dyjor pisze:
    >> Kris wrote:
    >>> W dniu wtorek, 3 lipca 2012 12:53:47 UTC+2 użytkownik Bydlę napisał:
    >>> butli nie jest najbezpieczniejszym paliwem w domu...
    >>>>> Gaz "z rury" bezpieczniejszy?
    >>>> Oczywiście.
    >>> Uzasadnisz?
    >> gaz ziemny jest lżejszy od powietrza więc nawet spore wycieki zwykle
    >> wylatują kominem wentylacyjnym zanim staną sie niebezpieczne (wybuchowe)
    > Gaz ziemny jest bezwonny, nie bez powodu dodają pewien składnik, od
    > czasu do czasu, aby ludzie mogli wykryć czy u nich nie "śmierdzi" i taka
    > kontrola jest :P

    Raczej caly czas. Jakos nie kojarze by kiedykolwiek gaz z kuchenki byl
    bezwonny...

    >> gaz propan butan jest cięższy od powietrza gromadzi sie przy podłodze
    >> bardzo łatwo może powstać mieszanka wybuchowa i wtedy iskierka i mamy bum.
    > Nawet przy niewielkim wycieku śmierdzi tak, że reaguje się natychmiastowo.

    Zwlaszcza jak sie jest poza domem :>
    --
    Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
    I don't want something I need. I want something I want.


  • 50. Data: 2012-07-10 01:54:17
    Temat: Re: Kuchenka gazowa czy elektryczna
    Od: BQB <a...@a...spamowy.com.invalid>

    W dniu 2012-07-09 09:31, Jacek Osiecki pisze:
    > Dnia Sun, 08 Jul 2012 14:10:55 +0200, BQB napisał(a):
    >> W dniu 2012-07-03 17:33, Marek Dyjor pisze:
    >>> Kris wrote:
    >>>> W dniu wtorek, 3 lipca 2012 12:53:47 UTC+2 użytkownik Bydlę napisał:
    >>>> butli nie jest najbezpieczniejszym paliwem w domu...
    >>>>>> Gaz "z rury" bezpieczniejszy?
    >>>>> Oczywiście.
    >>>> Uzasadnisz?
    >>> gaz ziemny jest lżejszy od powietrza więc nawet spore wycieki zwykle
    >>> wylatują kominem wentylacyjnym zanim staną sie niebezpieczne (wybuchowe)
    >> Gaz ziemny jest bezwonny, nie bez powodu dodają pewien składnik, od
    >> czasu do czasu, aby ludzie mogli wykryć czy u nich nie "śmierdzi" i taka
    >> kontrola jest :P
    >
    > Raczej caly czas. Jakos nie kojarze by kiedykolwiek gaz z kuchenki byl
    > bezwonny...
    >
    >>> gaz propan butan jest cięższy od powietrza gromadzi sie przy podłodze
    >>> bardzo łatwo może powstać mieszanka wybuchowa i wtedy iskierka i mamy bum.
    >> Nawet przy niewielkim wycieku śmierdzi tak, że reaguje się natychmiastowo.
    >
    > Zwlaszcza jak sie jest poza domem :>

    Czyli nieszczelność przy gazie ziemnym nie ma prawa wystąpić?
    Hmm... w Gdańsku ten blok się skurczył o 2 piętra, czy gdzieś indziej i
    go potem zburzyli? Albo ta awaria, w jakimś mieście, gdzie nagle wzrosło
    ciśnienie w instalacji i rozwaliło trochę kuchenek (nie wiem, czy czegoś
    jeszcze nie). Nad butlą mam własną kontrolę, jak coś się stanie, to
    tylko z mojej winy/niedbalstwa, a ziemny poza kontrolą (własną).

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1