-
271. Data: 2013-11-06 13:22:31
Temat: Re: Płyta indukcyjna
Od: <m...@g...com>
Użytkownik "slavo65" <s...@g...com> napisał w wiadomości
news:2d1f1493-ead2-4699-9622-39311baf1de0@googlegrou
ps.com...
W dniu środa, 6 listopada 2013 11:50:38 UTC+1 użytkownik m...@g...com
napisał:
>Już tu dawałem film taki przypadek pokazujący a teraz ten sam przypadek,
>ale lepiej pokazujący, że z drugie strony nic nie wylatuje:
>http://www.youtube.com/watch?v=MB0mC8ujTzE
Z tego co widać na filmie, to w dużym garnku para prawie się nie tworzy, a
to co jest, pochodzi z małego rondelka włączonego na full.
Widać też, że każdy ruch przy kuchni powoduje zaburzenie funkcjonowania i
część oparów nie jest zasysana, co powoduje że osiada na meblach i
ubraniach zwiedzających.
Powiedz mi teraz gdzie jest jakiś film który pokazuje zachowanie się kiedy
przykrywki nie ma, np. przy przyprawianiu albo kiedy wymagane jest ciągłe
mieszanie, lub przy wekowanu dużych słoików w wysokim garnku.
-
272. Data: 2013-11-06 13:23:38
Temat: Re: Płyta indukcyjna
Od: <m...@g...com>
Użytkownik "Maniek4" <r...@s...won> napisał w wiadomości
news:l5dbj2$i9v$1@usenet.news.interia.pl...
> Matko ile tego drogo ogrzanego powietrza musi byc wydmuchane zeby zupe
> ugotowac. A wystarczyloby przykryc garnek i zmniejszyc moc plyty.
> Im wiecej filmow o tym ogladam tym mniej w tym widze ekonomii.
To swoją drogą :)
-
273. Data: 2013-11-06 13:31:14
Temat: Re: Płyta indukcyjna
Od: slavo65 <s...@g...com>
W dniu środa, 6 listopada 2013 13:10:11 UTC+1 użytkownik Maniek4 napisał:
> W dniu 2013-11-06 12:58, slavo65 pisze:
>
>
>
> > Tak, ale tylko przy klasycznym okapie lub po wyłączeniu BORA. Zapominasz, że BORA
robi prąd powietrza, który zasysa parę. Jeżeli odchylisz pokrywkę, to przez dziurę od
strony wyciągu para będzie ładnie zasysana w dół a z drugiej strony zrobi się
podciśnienie, które nie wypuści pary na zewnątrz.
>
> > Już tu dawałem film taki przypadek pokazujący a teraz ten sam przypadek, ale
lepiej pokazujący, że z drugie strony nic nie wylatuje:
http://www.youtube.com/watch?v=MB0mC8ujTzE
>
>
>
> Matko ile tego drogo ogrzanego powietrza musi byc wydmuchane zeby zupe
>
> ugotowac. A wystarczyloby przykryc garnek i zmniejszyc moc plyty.
>
> Im wiecej filmow o tym ogladam tym mniej w tym widze ekonomii.
Ale dlaczego zakładasz, że w wypadku BORA nie można zmniejszyc mocy płyty i wyciągu?
Poza tym silnik, który ten skuteczny prąd powietrza robi, zużywa 180W.
-
274. Data: 2013-11-06 13:46:31
Temat: Re: Płyta indukcyjna
Od: <m...@g...com>
Użytkownik "slavo65" <s...@g...com> napisał w wiadomości
news:8a5df4fa-5e1a-4934-bfb3-880691b9f1d0@googlegrou
ps.com...
>Ale dlaczego zakładasz, że w wypadku BORA nie można zmniejszyc mocy płyty i
>wyciągu?
Pokaż film z wysokim garnkiem przy zmniejszonej mocy wyciągu, albo najlepiej
przy całkowicie wyłączonym wyciągu, tak jak to jest mozliwe w tradycyjnym
okapie przy gotowaniu na minimalnym "ogniu"
-
275. Data: 2013-11-06 13:58:39
Temat: Re: Płyta indukcyjna
Od: slavo65 <s...@g...com>
W dniu środa, 6 listopada 2013 13:46:31 UTC+1 użytkownik m...@g...com
> tak jak to jest mozliwe w tradycyjnym
>
> okapie przy gotowaniu na minimalnym "ogniu"
Współczuję ci, że się dałeś nabrać marketingowcom i zamiast okapu kupiłeś coś co
buczy, świeci i zajmuje miejsce, ale musisz się z tym pogodzić, że klasyczny okap
przegrywa pod każdym względem z BORA.
Jak już się z tym pogodzisz, to daj znać i wtedy podyskutujemy o tym jak bardzo
przegrywa.
-
276. Data: 2013-11-06 14:24:28
Temat: Re: Płyta indukcyjna
Od: Maniek4 <r...@s...won>
W dniu 2013-11-06 13:31, slavo65 pisze:
>> Matko ile tego drogo ogrzanego powietrza musi byc wydmuchane zeby zupe
>>
>> ugotowac. A wystarczyloby przykryc garnek i zmniejszyc moc plyty.
>>
>> Im wiecej filmow o tym ogladam tym mniej w tym widze ekonomii.
>
> Ale dlaczego zakładasz, że w wypadku BORA nie można zmniejszyc mocy
płyty i wyciągu?
> Poza tym silnik, który ten skuteczny prąd powietrza robi, zużywa 180W.
Zmniejszenie mocy plyty no nie jestem na tyle glupi zeby o tym nie
wiedziec, ze jest mozliwe. Ale niestety nie bedzie tego efektu porywania
pary, tak potrzebnego na prezentacji. Sek w tym, ze zwyczajowo w domu
takie warunki gotowania wystepuja bardzo rzadko, bo nikt pary specjalnie
nie produkuje, wiec jak latwo sie domyslic zeby wyciagnac mniej pary
potrzebujemy ciagle te sama moc wyciagu zabierajacego drogo ogrzane
powietrze (kurcze ten tekst to juz klasyk), bo para poleci sobie
konwekcyjnie gdzie chce. Moc silnika ktory ten skuteczny prad powietrza
robi (kolejny podprogowy przekaz, choc wolalbym "powoduje", "wytwarza")
mnie nie interesuje, bo w kazdym okapie jakis silnik jest robiacy ten
skuteczny prad powietrza. A wiec mamy mala moc plyty wystarczajaca do
gotowania zupy pod przykryciem np. i ciagle duza moc wyciagu ktory ten
skuteczny prad powietrza robi wywiewajac niepotrzebnie ogromne ilosci
drogo ogrzanego powietrza. No i paradoksalnie moc plyty moglaby byc
jeszcze mniejsza gdyby nie studzace garnek oplywajace je drogo ogrzane
powietrze wyrzucane na zewnatrz, porywajace jeszcze drozej ogrzane
powietrze z okolic garnka mogace zostac wewnatrz pomieszczenia i byc
blednie zwanymi zyskami z urzadzen bytowych czy jakos tak.
Pozdro.. TK
-
277. Data: 2013-11-06 14:34:31
Temat: Re: Płyta indukcyjna
Od: Maniek4 <r...@s...won>
W dniu 2013-11-06 13:58, slavo65 pisze:
> W dniu środa, 6 listopada 2013 13:46:31 UTC+1 użytkownik m...@g...com
>> tak jak to jest mozliwe w tradycyjnym
>>
>> okapie przy gotowaniu na minimalnym "ogniu"
> Współczuję ci, że się dałeś nabrać marketingowcom i zamiast okapu kupiłeś coś co
buczy, świeci i zajmuje miejsce
I kosztuje co najmniej dziesiec razy mniej.
No ale wez linknij ten film z mniejsza moca wyciagu, mysle, ze wiekszosc
chetnie sie zapozna. Nie poddawaj sie.
> ale musisz się z tym pogodzić, że klasyczny okap przegrywa pod każdym względem z
BORA.
> Jak już się z tym pogodzisz, to daj znać i wtedy podyskutujemy o tym jak bardzo
przegrywa.
Ja mysle, ze doszlismy juz do punktu w ktorym wiemy, ze przegrywa w
ilosci niepotrzebnie wyrzucanego drogo ogrzanego powietrza. Przegrywa
tez cena prestizu, bo pewnie trudno bedzie znalezc okap tzw. tradycyjny
w przypadku ktorego bedzie mozna pochwalic sie taka iloscia wydanych
nieracjonalnie pieniedzy.
Pozdro.. TK
-
278. Data: 2013-11-06 15:22:13
Temat: Re: Płyta indukcyjna
Od: <m...@g...com>
Użytkownik "slavo65" <s...@g...com> napisał w wiadomości
news:8d56b775-2221-43a7-a196-6befe517ffbf@googlegrou
ps.com...
>Współczuję ci, że się dałeś nabrać marketingowcom i zamiast okapu kupiłeś
>coś co buczy, świeci i zajmuje miejsce, ale musisz się z tym pogodzić, że
>klasyczny okap przegrywa >pod każdym względem z BORA.
Nie zagłębiając się w szczegóły niższości bora od tradycyjnych okapów, no
może poza jedyną zaletą czyli nie parujących okularów, trzeba podsumować
temat w taki sposób, zarazem odpowiadając na twoją teorię. Żaden
marketnigowiec nie musiał mnie namawiać natrętnym spamem ani reklamą na
grupach dyskusyjnych do zakupu okapu jaki używam. Dzięki temu że producenci
tradycyjnych okapów mniej poświęcają środków na sekciarski marketing jak to
ma miejsce w przypadku produktów bora, tradycyjne okapy kosztują średnio 20x
mniej.
>Jak już się z tym pogodzisz, to daj znać i wtedy podyskutujemy o tym jak
>bardzo przegrywa.
O właśnie... przypomniała mi się jeszcze jedna poważna wada wyciągów bora.
Tradycyjne okapy wyposażone są w układy które automatyzują funkcje włączania
oraz regulacjię mocy, zależnie od ilości oparów tak że użytkownik podczas
gotowania nie musi niczego dotykać włączać regulować. Nawet nie musi
pamiętać o wyłączeniu okapu bo sam się wyłączy kiedy układ zarejestruje
niski poziom pary pozwalający na skuteczny ciąg grawitacyjny, czyli bez
zużywania prądu.
-
279. Data: 2013-11-06 16:35:01
Temat: Re: Płyta indukcyjna
Od: Adam <a...@g...com>
W dniu środa, 6 listopada 2013 14:24:28 UTC+1 użytkownik Maniek4 napisał:
> potrzebujemy ciagle te sama moc wyciagu zabierajacego drogo ogrzane
> powietrze (kurcze ten tekst to juz klasyk), bo para poleci sobie
To moze policzmy ile tak naprawde to kosztuje i czy jest drogie?
Dla wentylacji grawitacyjnej i sredniej zimowej temperatury ~0stC.
Pojemnosc cieplna powietrza 1005J/kg*K, w domu trzymamy 22stC czyli
wywalajac 1000m3/h wywalamy... 6kWh energii w godzine. Duzo, malo?
Grzejac pompa ciepla = 70gr, weglem kolo zlotowki, a gazem ok 1,3 pln.
pozdr.
--
Adam Sz.
-
280. Data: 2013-11-06 18:45:52
Temat: Re: Płyta indukcyjna
Od: Maniek4 <r...@s...won>
W dniu 2013-11-06 16:35, Adam pisze:
> W dniu środa, 6 listopada 2013 14:24:28 UTC+1 użytkownik Maniek4 napisał:
>
>> potrzebujemy ciagle te sama moc wyciagu zabierajacego drogo ogrzane
>> powietrze (kurcze ten tekst to juz klasyk), bo para poleci sobie
>
> To moze policzmy ile tak naprawde to kosztuje i czy jest drogie?
> Dla wentylacji grawitacyjnej i sredniej zimowej temperatury ~0stC.
>
> Pojemnosc cieplna powietrza 1005J/kg*K, w domu trzymamy 22stC czyli
> wywalajac 1000m3/h wywalamy... 6kWh energii w godzine. Duzo, malo?
> Grzejac pompa ciepla = 70gr, weglem kolo zlotowki, a gazem ok 1,3 pln.
W praktyce wiecej, bo powietrze bedzie mialo wyzsza temp. gdyz jest
prosto z gara. Gar tym samym tez jest studzony, wiec trzeba wiecej mocy
na ogrzewanie gara. Jak bysmy wzieli Twoje obliczenia razy dwa to pewnie
sie nie pomylimy.
Pozdro.. TK