-
11. Data: 2013-06-09 15:57:47
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sun, 9 Jun 2013 14:50:21 +0200, Marek Dyjor napisał(a):
> Ikselka wrote:
>> Dnia Sat, 8 Jun 2013 11:36:19 +0200, Marek Dyjor napisał(a):
>>
>>> tak mówiąc szczerze to na indukcji można tak dopracować technikę
>>> grzania ze mleko nie kipi.
>>
>> Na każdej kuchence można to dopracować. I nie tylko w przypadku mleka.
>
> no niestety ale na gazowej raczej jest ciężko :) precyzja i powtarzalność
> gazówki jest generalnie marna
Nie miałam kłopotu z tym póki miałam gazową kuchenkę. Teraz mam kaflową i
to jest dopiero wyzwanie - kłopotu też jednak nie mam.
Oczywiście na lato stawiam na fajerkach elektryczną płytę. I też zero
kłopotu :-)
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
-
12. Data: 2013-06-09 18:57:55
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "4cx1000" <s...@p...pl>
Użytkownik "Baczek" <b...@k...pl> napisał w wiadomości
news:51b447ca$0$1232$65785112@news.neostrada.pl...
>> Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
>> posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.
>
> O co chodzi z tym smarowaniem masłem?
O to, że jak już posmarujesz to stoisz te 5 minut nad garczkiem żeby z
ciekawości sprawdzać czy zawsze działa.
Marek
-
13. Data: 2013-06-09 19:03:04
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "4cx1000" <s...@p...pl>
Kiedyś kupiłem w Lidlu taką mobilną płytę indukacyjną bodaj 2,2kW z
przeznaczeniem u mnie do pomieszczenia gospodarczego. Robimy na niej różne
przetwory no i soki w sokowniku przystosowanym do indukcji (ze stali a nie z
ALU jak większość). Jakież moje zdziwienie było gdy okazało się że można
ustawiać moc oraz temperaturę. Ustawiam np. 80stC i mam pasteryzację albo
120stC i mam do sokownika idealnie.
-
14. Data: 2013-06-09 19:04:12
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sun, 9 Jun 2013 18:57:55 +0200, 4cx1000 napisał(a):
> Użytkownik "Baczek" <b...@k...pl> napisał w wiadomości
> news:51b447ca$0$1232$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
>>> posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.
>>
>> O co chodzi z tym smarowaniem masłem?
>
> O to, że jak już posmarujesz to stoisz te 5 minut nad garczkiem żeby z
> ciekawości sprawdzać czy zawsze działa.
>
> Marek
No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub masło są prawdziwe, a działa
tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
-
15. Data: 2013-06-09 19:18:10
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "4cx1000" <s...@p...pl>
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1aw7z55q1yjx.1m28tz9y4e3hh.dlg@40tude.net...
> No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub masło są prawdziwe, a działa
> tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P
Wiem wiem. Od jakiegoś czasu obserwuję na ten przykład tendencję wypierania
ze sklepów śmietany przez produkty śmietanopodobne czyli "Śmietana do Zupy"
w której jest zagęstnik guma arabska i takie tam.... Z masłem też już sobie
dają radę. I to w luksusowym sklepie we którym można kupić szynkę za 300zł.
Masakra do czego to wszystko zmierza. Jak sobie człowiem sam czegoś nie
ukręci swojskim sposobem to mu śmieci żreć pozostaje.
-
16. Data: 2013-06-09 19:24:39
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sun, 9 Jun 2013 19:18:10 +0200, 4cx1000 napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1aw7z55q1yjx.1m28tz9y4e3hh.dlg@40tude.net...
>
>> No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub masło są prawdziwe, a działa
>> tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P
>
> Wiem wiem. Od jakiegoś czasu obserwuję na ten przykład tendencję wypierania
> ze sklepów śmietany przez produkty śmietanopodobne czyli "Śmietana do Zupy"
> w której jest zagęstnik guma arabska i takie tam.... Z masłem też już sobie
> dają radę. I to w luksusowym sklepie we którym można kupić szynkę za 300zł.
Z mlekiem też, zresztą od zarania dziejow...
http://tiny.pl/hs9hm
http://tiny.pl/hs9hx
> Masakra do czego to wszystko zmierza. Jak sobie człowiem sam czegoś nie
> ukręci swojskim sposobem to mu śmieci żreć pozostaje.
Cóż, smutna prawda niestety :-(
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
-
17. Data: 2013-06-09 23:09:26
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "Janek Wlodak" <w...@n...pl>
"4cx1000" <s...@p...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:kp2dch$2tp6$1@news2.ipartners.pl...
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1aw7z55q1yjx.1m28tz9y4e3hh.dlg@40tude.net...
>
>> No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub masło są prawdziwe, a działa
>> tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P
>
> Wiem wiem. Od jakiegoś czasu obserwuję na ten przykład tendencję
> wypierania ze sklepów śmietany przez produkty śmietanopodobne czyli
> "Śmietana do Zupy" w której jest zagęstnik guma arabska i takie tam.... Z
> masłem też już sobie dają radę. I to w luksusowym sklepie we którym można
> kupić szynkę za 300zł. Masakra do czego to wszystko zmierza. Jak sobie
> człowiem sam czegoś nie ukręci swojskim sposobem to mu śmieci żreć
> pozostaje.
Niestety, kiedys pod szufladkę w lodówce wjechała mi otwarta paczka
takiej"szynki" w plasterkach. Przeleżała pół roku i wyglądała jak prosto ze
sklepu.
-
18. Data: 2013-06-10 02:00:28
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sun, 9 Jun 2013 23:09:26 +0200, Janek Wlodak napisał(a):
> "4cx1000" <s...@p...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:kp2dch$2tp6$1@news2.ipartners.pl...
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:1aw7z55q1yjx.1m28tz9y4e3hh.dlg@40tude.net...
>>
>>> No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub masło są prawdziwe, a działa
>>> tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P
>>
>> Wiem wiem. Od jakiegoś czasu obserwuję na ten przykład tendencję
>> wypierania ze sklepów śmietany przez produkty śmietanopodobne czyli
>> "Śmietana do Zupy" w której jest zagęstnik guma arabska i takie tam.... Z
>> masłem też już sobie dają radę. I to w luksusowym sklepie we którym można
>> kupić szynkę za 300zł. Masakra do czego to wszystko zmierza. Jak sobie
>> człowiem sam czegoś nie ukręci swojskim sposobem to mu śmieci żreć
>> pozostaje.
> Niestety, kiedys pod szufladkę w lodówce wjechała mi otwarta paczka
> takiej"szynki" w plasterkach. Przeleżała pół roku i wyglądała jak prosto ze
> sklepu.
Jogurty w kubeczkach, DWÓCH WIODĄCYCH (hmmm...) firm - nieotwarte, w
lodówce - "jak nowe" po prawie roku od kupienia!!!
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
-
19. Data: 2013-06-10 07:16:55
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
4cx1000 wrote:
> Kiedyś kupiłem w Lidlu taką mobilną płytę indukacyjną bodaj 2,2kW z
> przeznaczeniem u mnie do pomieszczenia gospodarczego. Robimy na niej
> różne przetwory no i soki w sokowniku przystosowanym do indukcji (ze
> stali a nie z ALU jak większość). Jakież moje zdziwienie było gdy
> okazało się że można ustawiać moc oraz temperaturę. Ustawiam np.
> 80stC i mam pasteryzację albo 120stC i mam do sokownika idealnie.
ha ha też miałem to napisać wczesniej że te tanie chińczyki przenośne mają
zwykle czujnik temperatury.
-
20. Data: 2013-06-10 09:35:59
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: adam <a...@w...pl>
> Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
> posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.
Kipi nie tylko mleko, może wykipieć nawet woda. Jaki jest sposób na
przykład na pomidorową?