eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domAutomat do pieczenia chleba ...Re: Automat do pieczenia chleba ...
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!plix.pl!newsf
    eed1.plix.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!xlned.com!feeder3.xlned.com!feeder.news
    -service.com!tudelft.nl!txtfeed1.tudelft.nl!feeder3.cambriumusenet.nl!feed.twea
    knews.nl!209.197.12.242.MISMATCH!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!new
    sfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!
    news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "Panslavista" <p...@i...pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    References: <3...@i...googlegroups.com>
    <w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net>
    <4c740718$0$22800$65785112@news.neostrada.pl>
    <rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net>
    <4c740e27$0$20988$65785112@news.neostrada.pl>
    <1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net>
    <4c741020$0$20988$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@4...net>
    <4c7413ce$0$27038$65785112@news.neostrada.pl>
    <n...@4...net>
    Subject: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Date: Wed, 25 Aug 2010 10:13:00 +0200
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
    X-RFC2646: Format=Flowed; Original
    Lines: 73
    Message-ID: <4c74d08d$0$22794$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.6.224.248
    X-Trace: 1282723981 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22794 83.6.224.248:1325
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:122636
    [ ukryj nagłówki ]


    "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
    news:n1pcb8oreton.17i0sd640zg4i.dlg@40tude.net...
    > Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:47:33 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >
    >> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >> news:1l742npd8v5zq.1x0zahc1skbn.dlg@40tude.net...
    >>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>
    >>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>> news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
    >>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>>
    >>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>>>> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
    >>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>>>>
    >>>>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>>>>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
    >>>>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
    >>>>>>>>> napisał(a):
    >>>>>>>>>
    >>>>>>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
    >>>>>>>>>
    >>>>>>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał,
    >>>>>>>>> zawierają
    >>>>>>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej
    >>>>>>>>> już
    >>>>>>>>> piec
    >>>>>>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
    >>>>>>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
    >>>>>>>>> swojej
    >>>>>>>>> roboty.
    >>>>>>>>
    >>>>>>>> A składniki w wersji podstawowej to:
    >>>>>>>> mąka żytnia, woda, sól
    >>>>>>>>
    >>>>>>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
    >>>>>>>
    >>>>>>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do
    >>>>>>> każdego
    >>>>>>> słonego ciasta :-)
    >>>>>>
    >>>>>> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
    >>>>>
    >>>>> No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
    >>>>> szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
    >>>>> odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
    >>>>> słoja
    >>>>> z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii
    >>>>> :-)
    >>>>
    >>>> Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
    >>>
    >>> Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.
    >>
    >> Smarować cienką warstwą na papierze do pieczenia. Suszyć w temp
    >> pokojowej.
    >> Przechowywać w suchym.
    >> Przed użyciem uwodnić.
    >
    > W sumie tak, przecież dawno temu gospodynie po prostu nie myły dzież po
    > zarabianiu ciasta - pozostałe wyschnięte resztki i nasiąknięte drewno
    > służyły jako matecznik do nowego zaczynu.

    Dokładnie, dzieża miała pokrywę (też drewnianą), wieczorem wlewano
    trochę wody, wsypywano trochę mąki i zaczyn (rozczyn) rano był gotowy.
    Dodawano wtedy wody i mąki wyrabiano ciasto i zostawiano do rośnięcia,
    pokrywa znowu się przydawała - chroniła ciepło wewnątrz oraz przed muchami i
    myszami. W międzyczasie rozgrzewano piec chlebowy... Wspaniały chleb
    pieczony był na liściach kapusty lub chrzanu.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1